مراکش ، تغییرات آب و هوایی ، یک چالش بین المللی
تعهد سیاسی به کاهش گرمای زمین
جامعه بین الملل در « اعلامیه مراکش » ، حداکثر تعهد سیاسی برای مقابله با گرمایش زمین را خواستار شد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا وسیما ، به نقل از خبرگزاری فرانسه ،در آستانه پایان بیست و دومین کنفرانس تغییرات آب و هوایی سازمان ملل متحد (COP22) در کشور مراکش، جامعه بین الملل در « اعلامیه مراکش » ، حداکثر تعهد سیاسی برای مقابله با گرمایش زمین را خواستار شد.
در این اعلامیه آمده است: « ما رؤسای جمهور، نخست وزیران و هیأت هایی که در مراکش و در خاک آفریقا گرد هم آمده ایم، در این اعلامیه برای آب و هوا و توسعه پایدار خود، حداکثر تعهد سیاسی را برای مقابله با تغییرات آب و هوایی که یک اولویت فوری است، خواستار هستیم.»
گرمترین ماه اکتبر
اداره ملی اقیانوسی و هواشناسی آمریکا روز پنجشنبه یادآور شد که زمین امسال برای سومین بار، گرمترین ماه اکتبر را از آغاز ثبت دما در سال 1880 داشت و دوره زمانی ژانویه تا اکتبر نیز گرمترین دوره زمانی در این سالها بوده است.
سران کشورهای شرکت کننده در این کنفرانس بین المللی در اعلامیه مراکش اعلام کردند: « ما خواستار افزایش فوری تلاشها و تقویت همکاری برای پر کردن شکاف بین انتشار گازهای گلخانه ای کنونی که منبع گرمایش زمین است و مسیری که برای رعایت اهداف تعیین شده در توافق پاریس (اواخر سال 2015) باید پیش گرفت، هستیم.»
این اعلامیه افزود: « همه کشورها از توافق پاریس و اجرای سریع آن استقبال و موافقت خود را با اجرای کامل آن اعلام می کنند. پویایی در مقابله با گرمایش زمین که تمام امسال مشاهده شد، برگشت ناپذیر است. تنها دولتها نبودند که این پویایی را تقویت کردند، بلکه علم، شرکتها و اقدامات جهانی در کلیه سطوح در این اقدام دست داشت.»
این اعلامیه همچنین خواستار افزایش منابع مالی برای حمایت از اقدامات در جهت مقابله با گرمایش زمین شده است.
در این اعلامیه آمده است: « ما کشورهای توسعه یافته، بر هدف خود مبنی بر تامین 100 میلیارد دلار در سال برای کشورهای در حال توسعه تا سال 2020 تأکید داریم.»
به این ترتیب، این وعده که از سال 2009 در کنفرانس آب و هوایی کپنهاگ داده شد، دوباره تکرار می شود.
« حقه و دروغ »
این اعلامیه حدود 10 روز پس از انتخاب دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا منتشر می شود و این در حالی است که دونالد ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی خود مسئله گرمایش زمین را « حقه و دروغ » خوانده بود.
ائتلاف کشورهای کوچک جزیره ای اعلام کرد: « اعلامیه مراکش به تعهد جهان بر اقدام در برابر تغییرات آب و هوایی، تأکید دارد.»
وزیر محیط زیست مالدیو گفت: « این اعلامیه به من اطمینان می دهد که می توانیم از عهده این مسئولیت خطیر برآییم.»
سازمان غیردولتی کمک مسیحی (Christian Aid) که در این مذاکرات به عنوان ناظر شرکت داشت، اعلام کرد: « به ندرت اتفاق می افتد که این تعداد کشورها برای چنین بیانیه عمومی با هم متحد شوند. این مسئله، اجماع کلی در مورد آب و هوا و عزم سران جهان را نشان می دهد که اجازه نمی دهند انتخاب دونالد ترامپ مانعی باشد برای این اقدام که در جهت حفاظت از آینده سیاره ماست.»
به رغم ادامه مذاکرات برای تسریع در اجرای توافق پاریس، بلاتکلیفی در مورد پیامدهای اقدام آب و هوایی آمریکا -که دومین منتشر کننده گازهای گلخانه ای جهان است- کل کنفرانس مراکش را تحت تاثیر قرار داده است.
تعهدات آمریکا
یکی از مهمترین نگرانی ها مربوط به تأمین منابع مالی از سوی آمریکا است. آمریکا متعهد شده بود سه میلیارد دلار به صندوق سبز اقلیم واریز کند و تا کنون تنها 500 میلیون دلار واریز کرده است.
توافق پاریس با هدف محدود کردن گرمایش زمین تا دو درجه سانتی گراد با کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در جهان که بیشتر از انرژی های فسیلی نشأت می گیرد، دسامبر 2015 در چارچوب بیست و یکمین کنفرانس تغییرات آب و هوایی سازمان ملل (COP21) در پاریس منعقد و چهارم نوامبر امسال اجرایی شد. اما هنوز باید « دستور العملی » برای کنترل و تقویت تعهدات کشورها که تا این مرحله ناکافی است، تعیین شود.
از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در تاریخ هشتم نوامبر، کشورهای مختلف از جمله روسیه بیانیه های خود را در حمایت از اجرای این توافق افزایش داده اند. تا اینجا 111 کشور این توافق را به تصویب رسانده اند، از جمله انگلیس که روز پنجشنبه آن را تصویب کرد.
هند، آفریقای جنوبی، برزیل و چین که بزرگترین تولید کننده گازهای گلخانه ای جهان محسوب می شود، روز پنجشنبه در بیانیه مشترکی اعلام کردند: « این جنبش بازگشت ناپذیر است. در تعهدات کشورهای توسعه یافته در توافق پاریس هیچ بازگشتی وجود ندارد.»
شییه ژنهوا، مذاکره کننده چین در این کنفرانس که سال گذشته با همکاری با دولت باراک اوباما، در موفقیت توافق پاریس کمک به سزایی کرد، گفت: « فکر می کنم که یک رهبر خردمند باید گرایشهای بزرگ تاریخی را دنبال کند.»
شرکت کنندگان در بیست و دومین کنفرانس تغییرات آب و هوایی سازمان ملل امروز جمعه در مراکش به کار خود پایان می دهند.