به گزارش سرویس بین المللخبرگزاری
صداوسیما ؛ سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا درباره تحولات میانمار، سفر جان کری به منطقه ، اوضاع یمن، سوریه ، عراق ، مسئله فلسطین ،لبنان و برخی مسایل دیگر به پرسش های خبرنگاران پاسخ گفت.
الیزابت ترودو در مقدمه این کنفرانس مطبوعاتی که در محل وزارت امور خارجه آمریکا برگزار شد گفت :«ما نگران گزارش هایی هستیم که از افزایش خشونت در ایالت راخین در میانمار حکایت دارد. ما تحولات این منطقه را از نزدیک دنبال می کنیم و می کوشیم به اطلاعات معتبری درباره این تحولات دست یابیم.»
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا ضمن اعلام اینکه یک هیئت آمریکایی متشکل از سفیر این کشور در میانمار و مقاماتی از وزارت امور خارجه آمریکا و مقامات نهادهای دیگر این کشور گفتگوهای دوجانبه ای با مقامات دولت میانمار داشته اند گفت :«هیئت آمریکایی در این از دولت میانمار خواست انجام تحقیقات معتبر و مستقل درباره اتهامات و ادعاها را تسهیل کند و شفافیت و اطلاع رسانی را بهبود بخشد و امکان دسترسی رسانه ها و انتقال کمک های بشردوستانه را نیز فراهم سازد.»
الیزابت ترودو درباره سفر جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا به منطقه خلیج فارس نیز گفت :«همانطور که می دانید وزیر کری سه شنبه با محمد بن زاید، ولیعهد امارات عربی متحده ، و نیز شیخ طحنون بن زاید آل نهیان در ابوظبی دیدار کرد. او اکنون عازم مراکش شده است و قرار است در آنجا در بیست و دومین کنفرانس کشورهای عضو پیمان پاریس درباره تغییرات اقلیمی کاپ-22 حضور یابد. وزیر کری در این کنفرانس درباره لزوم و فوریت پرداختن به مسئله تغییرات اقلیمی و اهمیت اقدام مستمر و بلندپروازنه در سرتاسر جهان برای مقابله با این مسئله سخنرانی خواهد کرد.»
در این کنفرانس مطبوعاتی خبرنگاری گفت جان کری در اظهاراتش در ابوظبی درباره یک توافق آتش بس در یمن سخن گفت که قرار است از هفدهم نوامبر شروع شود. اما بلافاصله پس از آن دولت عبدربه منصور هادی رئیس جمهور (مستعفی و فراری) یمن اعلام کرد ما به توافقی نرسیده ایم. آیا این توافق آتش بس یک خبر نابهنگام و غیرقطعی بود که وزیر امور خارجه آمریکا از آن سخن گفت؟
الیزابت ترودو در پاسخ گفت :«خیر، به اعتقاد من اعلام این مسئله به هیچ وجه نابهنگام نبود. اگر کسانی آن را نشنیده اند، باید بگویم که وزیر امور خارجه این اظهارات را صبح امروز به وقت ما در ابوظبی بیان کرد. همانطور که همه می دانیم، وزیر امور خارجه فعالانه با همه طرف های کشمکش یمن در تماس است تا این جنگ را به پایان برساند. او در چارچوب این تلاش های مستمر روز گذشته در مسقط با اعضای هئیت حوثی (جنبش انصارالله) دیداری داشت و با آنها درباره تلاش برای حل و فصل کشمکش یمن گفتگو کرد.
همانطور که وزیر امور خارجه آمریکا در اظهاراتش خطاب به خبرنگاران گفت، حوثی ها (جنبش انصارالله) آمادگی خود را برای پایبندی به مفاد توافق آتش بس دهم آوریل اعلام کرده اند اما مشروط بر آنکه طرف های دیگر نیز به تعهدات خود پایبند باشند. ما می دانیم که ائتلاف تحت رهبری سعودی ها نیز آمادگی خود را برای بازگشت به توافق آتش بس اعلام کرده است. افزون بر آن، حوثی ها نقشه راه ترسیمی سازمان ملل متحد را به عنوان مبنای مذاکرات برای پایان دادن به کشمکش به منظور تلاش برای تشکیل یک دولت جدید وحدت ملی پذیرفته اند.
در خصوص سوال شما، در مورد دولت (مستعفی) یمن، باید بگویم که ما همچنان از تلاش های نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن حمایت می کنیم. او در ایفای نقش خود در تلاش است درباره جزئیات این راه حل مذاکره کند. در خصوص تماس هایی که او مستقیما با دولت یمن داشته است، من شما را به خود وی ارجاع می دهم.»
خبرنگار گفت پس شما می گویید جان کری در اظهاراتش اغراق نکرده است چون او فقط گفت که حوثی ها آتش بس را پذیرفته اند ...
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت :«خیر. در خصوص واکنش دولت (مستعفی) یمن من شما را به فرستاده ویژه سازمان ملل ارجاع می دهم. ما معتقدیم به توافقی درباره نقشه راه پیشنهادی سازمان ملل دست یافته ایم. ما همچنان از جمهوری یمن می خواهیم از این نقشه راه حمایت کند و با شرایط آن موافقت نماید. همانطور که متوجه شده اید، تاریخ هفدهم نوامبر تاریخ شروع آتش بس است. ما همچنان درباره جزئیات آن کار می کنیم.»
خبرنگار گفت اما همه طرف ها با این نقشه راه موافقت نکرده اند.
الیزابت ترودو گفت :« ما معتقدیم که مسیر خوبی برای رسیدن به توافق همه طرف ها پیش رو داریم. من واکنش دولت (مستعفی) یمن به این را صبح امروز (سه شنبه) مشاهده کردم. »
خبرنگار مجددا گفت بله، اما همه طرف ها با آن موافقت نکرده اند، درست است؟
ترودو گفت :«ما فکر می کنیم شروع خوبی برای رسیدن به آن داریم. درست است. بله، ما واکنش دولت (مستعفی) یمن را دیده ایم. بله آنها موافقت نکرده اند.»
خبرنگار گفت من دنبال این هستم که شما به این اذعان کنید و بگویید که در خصوص آتش بس در یمن همه چیز به خوبی پیش نرفته است... چون همه با آن موافقت نکرده اند.
ترودو گفت :«خیر. من فکر می کنم چیزی که ما توضیح دادیم بخشی اظهارات وزیر کری درباره چیزی است که من همین حالا گفتم و آن این بود که ما پیشرفت بسیار زیادی داشته ایم. ما فکر می کنیم این گشایش خوبی است. ما منتظر هفدهم نوامبر به عنوان زمان شروع آتش بس هستیم. ما همچنان با فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن در تماس هستیم و او نیز می کوشد همه طرف ها را دور یک میز بنشاند.»
خبرنگار گفت پس شما این را می پذیرید که هنوز دولت منصور هادی به این توافق ملحق نشده است؟
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت :«بله. من این اظهارات را مشاهده کردم... این درست است که دولت (مستعفی) یمن هنوز موافقت خود را اعلام نکرده است.»
خبرنگار گفت آیا فکر می کنید وزیر کری قبل از اینکه این خبر را بدهد آن را با دولت یمن هماهنگ کرده بود یا خیر؟ آیا فکر می کنید میان سعودی ها و دولت (مستعفی) یمن نیز در این خصوص هماهنگی وجود دارد؟
ترودو در پاسخ گفت :«در خصوص هماهنگی میان سعودی ها و دولت (مستعفی یمن)، من شما را به خود آنها ارجاع می دهم. طرفی که ما با آن کار می کنیم ، فرستاده ویژه سازمان ملل است که نقش تسهیل کننده تماس و ارتباط میان طرف های کشمکش را بر عهده دارد.»
خبرنگار گفت اما او چگونه می تواند چنین توافق یا آتش بسی را اعلام کند ...
ترودو پاسخ داد :«چیزی که او اعلام کرد این بود که ما پیشرفت خوبی در خصوص این نقشه راه داشته ایم. ما پیشرفت خوبی در خصوص نقشه راه پیشنهادی سازمان ملل داشته ایم که نمونه آن توافق بر سر تاریخ هفدهم نوامبر است. ما معتقدیم او تعامل سازنده ای با حوثی ها (جنبش انصارالله) در این باره داشته است و مسیر خوبی برای حرکت در پیش رو وجود دارد.»
خبرنگار گفت اما این مسئله فقط به حوثی ها (جنبش انصارالله) مربوط نمی شود.
ترودو در واکنش گفت :«البته که فقط به آنها مربوط نمی شود. این چیزی است که ما هم گفته ایم و ما همچنان با فرستاده ویژه سازمان ملل در تماس هستیم و او نیز سهمچنان با همه طرف ها برای حرکت به سوی تاریخ هفدهم نوامبر در گفتگوست.»
خبرنگار گفت چرا شما همانطور که به طور مستقیم با حوثی ها (جنبش انصارالله) گفتگو کردید با دولت (مستعفی) یمن مستقیما گفتگو نمی کنید؟
ترودو گفت :«گفتگوهایی که وزیر کری با حوثی ها (جنبش انصارالله) داشت درباره نقشه راه پیشنهادی سازمان ملل بود. در خصوص گفتگوی مستقیم با دولت (مستعفی) یمن نیز باید بگویم که به اعتقاد ما، این کار بر عهده فرستاده ویژه سازمان ملل است و ما شما را به او ارجاع می دهیم.»
خبرنگار گفت آیا گفتگو با حوثی ها (جنبش انصارالله) نیز جزو مسئولیت های فرستاده ویژه سازمان ملل نیست؟
ترودو گفت :«ما فکر می کنیم در حرکت رو به جلو و تاریخ هفدهم نوامبر به عنوان روز شروع آتش بس و ایجاد یک نقشه راه تحت نظارت سازمان ملل مهم است که با حوثی ها (جنبش انصارالله) گفتگو کنیم.»
خبرنگار گفت همانطور که می دانید حوثی ها (جنبش انصارالله) به صورت گسترده از خارج پشتیبانی می شوند. آیا جان کری با محمد جواد ظریف، همتای ایرانی خود در این خصوص در تماس بوده است؟
ترودو گفت :«من چیزی برای گفتن در این باره ندارم.»
خبرنگار گفت پس شما نمی دانید آیا بزرگترین حامی حوثی ها (جنبش انصارالله) نیز به این توافق پیوسته است یا خیر؟ فقط دولت (مستعفی) یمن نیست که هنوز به توافق ملحق نشده است، اما آیا اطلاع دارید که ...
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت :«وزیر کری در خصوص مسیر حرکت آینده تماس و گفتگوی مستقیم با حوثی ها (جنبش انصارالله) داشت. آنها نقشه راه را به عنوان مسیر آینده پذیرفتند، آنها به ما قول دادند و ما هم آن را پذیرفتیم. »
خبرنگار گفت آیا احیانا می دانید وزیر کری چند بار با رهبران حوثی ها (جنبش انصارالله) تماس مستقیم داشته است؟
ترودو گفت :«من نمی دانم. می دانم که این غیرمعمول است. اما می توانم آن را بررسی کنم.»
خبرنگار گفت وزیر کری با آنها در کجا دیدار داشت؟ در عمان یا امارات عربی متحده؟
ترودو گفت :«وزیر کری شب گذشته با آنها دیدار داشت، پس محل دیدار مان بود.»
خبرنگار در ادامه پرسید پیشنهاد شروع آتش بس در تاریخ هفدهم نوامبر پیشنهاد که بود؟
ترودو در پاسخ گفت :«من فکر می کنم این تاریخ از بین گفتگوهایی که وزیر کری داشت به دست آمد . البته همانطور که قبلا گفته شد در باره جزئیات هنوز کار ادامه دارد.»
الیزابت ترودو در ادامه این کنفرانس مطبوعاتی به تحولات سوریه پرداخت.
خبرنگاری پرسید: به نظر می رسد روس ها بمباران ادلب را از سر گرفته اند، هرچند اینها جزو منطقه حلب نیستند. آیا اطلاعات تازه ای درباره اوضاع سوریه دارید و آیا هیچ تماسی با روس ها در خصوص این مسئله داشته اید؟
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ گفت :«ما ازسرگیری بمباران ها را مشاهده کرده ایم. ما به شدت ازسرگیری حملات هوایی روس ها در سوریه و نیز حملات رژیم سوریه را محکوم می کنیم. جدیدترین حملات گزارش شده حملات به پنج بیمارستان و یک درمانگاه سیار در سوریه بوده است. ما معتقدیم این نقض قوانین بین المللی است. به این باید اشاره کنم که تمرکز ما بر رساندن کمک ها بوده است اما به رغم ادعاهای روس ها مبنی بر توقف حملات در ماه گذشته، روسیه اجازه نداده است هیچ محموله کمکی یا غذایی به شرق حلب برسد. آنها می خواهند ساکنان شرق حلب از گرسنگی بمیرند و در عین حال از جامعه بین المللی انتظار دارند از آنها بابت متوقف کردن حملات کورکورانه در سه هفته گذشته تقدیر کند.
ما پیوسته در تلاش بوده ایم از شدت خشونت و درگیری در سوریه بکاهیم. ما امروز مجددا در ژنو درباره این موضوع پشت میز مذاکره نشستیم. ما همواره خواستار رساندن کمک های بشردوستانه به غیر نظامیانی شده ایم که در این محاصره رنج می کشند. روسیه به جای اینکه برای تحقق این هدف مشارکت سازنده ای با ما داشته باشد، مجددا از رژیم بشار اسد در جنگ بیرحمانه اش با مردم سوریه حمایت کرده است.»
خبرنگار گفت: شما گفتید روس ها جلوی رسیدن کمک ها را در طول این مدت گرفته اند ... آنها چطور این کار را کردند؟ آنها به طور فیزیکی چطور این کار را می کنند؟ منظورم این است که آیا آنها مثلا موانع نصب کرده اند؟ آیا آنها راهها را بسته اند و ...
ترودو گفت :«آنها دسترسی بشردوستانه را تسهیل نکرده اند. آنها با شرکای خود در رژیم سوریه جلوی رسیدن کمک ها را گرفته اند.»
خبرنگار گفت روسیه در دور اخیر بمباران ها دقیقا چه کرده است که شما می گویید این نقض قوانین بین المللی است؟
ترودو در پاسخ گفت :«ما به آنچه روسیه هدف قرار می دهد نگاه می کنیم. روسیه به درمانگاه سیار و به بیمارستان ها حمله می کند. روسیه جلوی رسیدن کمک ها را نیز می گیرد. ما این را مکرر گفته ایم: روسیه در اینجا فرصت داشت رسیدن کمک و مواد غذایی و دارو به مردم تحت محاصره را تسهیل کند. اما این کار را نکرد.»
خبرنگار گفت: اما آیا وقتی می گویید این نقض قوانین بین المللی است، آیا درباره چیزی حرف می زنید که روسیه به طور خاص در چارچوب ازسرگیری حملات هوایی خود مانند حمله به بیمارستان مرتکب شده است، یا منظورتان کارهایی است که روسیه همواره انجام داده است؟
ترودو گفت :«مجموعه اقداماتی که آنها طی هفته های متمادی گذشته مرتکب شده اند... ما بسیار درباره اقدامات روسیه و حرفهایش سخن گفته ایم. روسیه ، به مدت سه هفته، به این اشاره می کرد که بمباران های حلب را متوقف کرده است. روسیه از طریق کانال ها و رسانه های مختلف بر این تاکید می کرد. از دید من ازسرگیری حملات هوایی امروز غیر منتظره نبود؛ اما قطعا نومید کننده است.»
خبرنگار گفت: اما آنها می گفتند که این وقفه ها موقتی است و این را تمدید می کردند... و بعد می گفتند همه باید این بخش از شهر را تخلیه کنند.
ترودو گفت :«بله، قرار بود این توقف حملات برای فراهم کردن امکان کمک رسانی باشد که چنین اتفاقی نیفتاد. هشدار دادن به غیر نظامیان درباره اینکه قصد دارید آنها را بمباران کنید موجب نمی شود بمباران غیر نظامیان کار خوبی محسوب شود.»
خبرنگار گفت: روس ها بمباران حلب را از بمباران ادلب تفکیک کرده اند. اما شما چنین تفکیکی نمی کنید و می گویید اینها همه یکی است.
ترودو گفت :«بله ما معتقدیم این ها همه بخشی از یک کارزار است.»
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به این سؤال که آیا واشنگتن این مسائل را با مسکو در میان گذاشته است یا خیر، گفت: «ما همچنان در ژنو سرگرم چنین گفتگوهایی هستیم.»
خبرنگار گفت: آیا این مسئله را با روس ها در میان گذاشتید؟
ترودو پاسخ داد :«بله.»
خبرنگار: مطرح کردید؟
ترودو: «بله.»
خبرنگار: امروز؟
ترودو: «ما در ژنو دیدار داشتیم ...»
خبرنگار: امروز؟
ترودو:«... در خصوص مسئله احتمال حملات من درباره زمان آن مطمئن نیستم ، چون فکر می کنم این حملات زمانی رخ داد که آنها هنوز در ژنو در حال دیدار بودند. ما مسئله بمباران ها را در میان گذاشته ایم. اجازه دهید زمان دقیق را بررسی کنم و ببینم آیا امروز مطرح شده است یا خیر.»
خبرنگار گفت: آیا زمانی که حملات از سر گرفته شده بود، دیداری در ژنو در حال برگزاری بود؟
ترودو گفت :«زمان دقیق را باید بررسی کنم... ما معتقدیم اقدامات روسیه و رژیم سوریه غیر قابل توجیه است. با این حال معتقدیم تنها راه برای حل بحران راه حل سیاسی است و این راه حل فقط از طریق مذاکره به دست می آید.»
خبرنگار پرسید: آیا می توانید بگویید این گفتگوها در چه سطحی است؟ آیا مایکل راتنی (فرستاده ویژه دولت آمریکا در امور سوریه) آنجاست؟ آیا فرستاده ویژه امور سوریه هم آنجاست؟
ترودو گفت :«در این مرحله، مذاکرات در سطح کاری است. تلقی من این است که فرستاده ویژه اکنون در ژنو نیست.»
خبرنگار گفت: اما دستاوردهای چنین دیدارهایی یا گفتگوهای این گروهها چیست؟ اگر هنوز هیچ نتیجه ای به دست نیامده است چرا دیدارها ادامه دارد؟ فایده این دیدارها که هیچ نتیجه ای نداشته، چیست؟
ترودو گفت :«ما دیروز 20 دقیقه درباره این موضوع حرف زدیم. ما نمی گوییم که این مذاکرات ژنو به یک راه حل فوری یا پیروزی فوری ختم می شود، اما همچنان معتقدیم که این بهترین راه است. بهترین راه مذاکره در یک محیط چند جانبه است. ما تا زمانی که چنین باوری داریم به مذاکره ادامه می دهیم.»