کاهش بیش از 30درصد منابع آبی کشور در آینده
کارشناس مرکز هوا و تغییر اقلیم حفاظت محیط زیست : بر اساس پیش بینی های صورت گرفته انتظار می رود تا سال 2039 حدود 30 تا 40 درصد منابع آبی کشور کاهش یابد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، ماندانا مقصودی در کارگاه آموزشی تغییر اقلیم، افزود: گرمایش جهانی نشان می دهد متوسط دمای کره زمین بر اثر تغییر اقلیم و تمرکز گاز CO2 در جو همچنان رو به افزایش است.
وی تاکید کرد: اگر در راستای کاهش تغییر اقلیم اقدامی صورت نگیرد پیش بینی می شود تا سال 2100 دمای زمین حداقل 5 تا 7 درجه افزایش یابد، اگر اقداماتی صورت گیرد حداقل تا 3 درجه گرمتر می شود، در برخی نقاط مانند قطب تا 9 درجه افزایش دما خواهیم داشت که این روند بر روی دریاها، تنوع زیستی و بخش اقتصادی تاثیر خواهد گذاشت.
مقصودی با بیان اینکه بررسی ها نشان می دهد تغییرات مطلق سالانه دما در سالهای 2012 تا 2039 در مقایسه با سال های 1976 تا 2005 ، دما در بیشتر نقاط کشور افزایش می یابد که افزایش دما متفاوت است، افزود: در مناطقی همچون استان فارس، شمال غربی و بخش هایی از شمال شرق کشور دما افزایش بیشتری داشته است.
کارشناس مرکزهوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: پیش بینی می شود تا سال 2020 دمای کشور حدود 1.5درجه، تا سال 2035 حدود 2 و تا سال 2050 دمای کشور 2.5 و شاید در برخی مناطق بیشترافزایش یابد.
وی ادامه داد: پیش بینی ها نشان می دهد میزان بارندگی در کشور در سال های 2010 تا 2039 در برخی از نقاط کشور به ویژه دربخش هایی از جنوب غرب ؛ جنوب شرق و مرکزی کاهش بارش داشته باشیم که البته در برخی نقاط هم افزایش بارندگی خواهیم داشت.
مقصودی با تاکید بر اینکه میزان بارش های کمتر از 10 میلیمتر نیز در کشور در حال افزایش است تصریح کرد: این مسئله سبب می شود روان آب ها کاهش یابد بنابراین در خاک نفوذ نمی کنند، در برخی حوضه ها تا 20 درصد کاهش روان آبها را خواهیم داشت.
وی افزود: پیش بینی شده است تا 25 درصد بارش برف کم می شود و زمان شروع ذوب برف یک ماه عقب می رود، مثلا اگر در گذشته شروع ذوب شدن برف ها در ماه خرداد بود اکنون دیگر از اردیبشهت این روند آغاز می شود.
مقصودی گفت: ذوب شدن یخ ها، کاهش بارندگی و افزایش دما بر اثر تغییر اقلیم روی بالا آمدن سطح آب دریاها تاثیر خواهد گذاشت.
وی به جزیره مالدیو به عنوان جزیره ای که تحت تاثیر بالا امدن اب دریاها قرار خواهد گرفت اشاره کرد و گفت: پیش بینی ها نشان می دهد تا سال 2100 سطح آب دریاها بین 30 تا 122 سانتیمتر افزایش می یابد.
مقصود به عوارض بالا آمدن آب دریاها اشاره کرد و گفت: زمانی که آب دریاها بالا بیاید عوارضی همچون نفوذ به منابع آبهای شیرین و شور شدن آنها، زیر آب رفتن جزایر کوچک، نابودی برخی تاسیسات و تجهیزات ساحلی، از بین رفتن مناطق گردشگری ساحلی و از بین رفتن مزارع و زیستگاه های منتهی به دریاها را به همراه دارد.
کارشناس مرکزهوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: بررسی ها نشان می دهد آب خلیج فارس در بازه زمانی 1993 تا 2009 حدود چهار سانتیمتر بالا آمده است.
مقصودی گفت: کم شدن آبهای سطحی در جهان نشان می دهد که به سمت گرم شدن زمین پیش می رویم که کاهش منابع آبی را خواهیم داشت، همه این موارد روی بهداشت جامعه تاثیر گذار خواهد گذاشت و شیوع انواع بیماری های گرمسیری و عفونی همچون مالاریا و سالک را به همراه خواهد داشت .
وی گفت: سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد افزایش هر 2 تا 3 درجه دما می تواند ابتلا به مالاریا را تا 7 درصد افزایش دهد.
مقصودی گفت: افزایش خطر شیوع آتش سوزی جنگل ها هم از اثرات جانبی تغییر اقلیم و افزایش دماست.