یادداشت؛
فردا آغاز دومین ماه سال قمری؛ صفر
فردا، نخستین روز از ماه صفر، "دومین ماه قمری" است که در دوران جاهلیت آن را ناجز مینامیدند؛ صفر از ریشه «صفر» به معنی تهی و خالی است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، دلیل نامگذاری ماه صفر با این عنوان این است که چون این ماه پس از ماه محرم است و مردم دوران جاهلیت در ماه محرم الحرام از جنگ دست میکشیدند، با فرا رسیدن ماه صفر به جنگ روی میآوردند و خانهها خالی میماند.
و اما اعمال ماه صفر به این شرح است:
بدان که این ماه معروف به نحوست است و برای رفع نحوست هیچ چیز بهتر از تصدق و ادعیه و استعاذات وارده نیست و اگر کسی خواهد که محفوظ ماند از بلاهای نازل در این ماه در هر روز ده مرتبه این دعا را بخواند:
'یَا شَدِیدَ الْقُوَی وَ یَا شَدِیدَ الْمِحَالِ یَا عَزِیزُ یَا عَزِیزُ یَا عَزِیزُ ذَلَّتْ بِعَظَمَتِکَ جَمِیعُ خَلْقِکَ فَاکْفِنِی شَرَّ خَلْقِکَ یَا مُحْسِنُ یَا مُجْمِلُ یَا مُنْعِمُ یَا مُفْضِلُ یَا لا إِلَهَ إِلا أَنْتَ سُبْحَانَکَ إِنِّی کُنْتُ مِنَ الظَّالِمِینَ فَاسْتَجَبْنَا لَهُ وَ نَجَّیْنَاهُ مِنَ الْغَمِّ وَ کَذَلِکَ نُنْجِی الْمُؤْمِنِینَ وَ صَلَّی اللَّهُ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّیِّبِینَ الطَّاهِرِینَ.
'ای سخت نیرو،و ای سختگیر! ای عزیز، ای عزیز، ای عزیز! خوارند از بزرگیات همه خلقت. پس کفایت کن از من شر خلق خودت را، ای احسان بخش! ای نیکوکار! ای نعمت بخش! ای عطا ده! ای که معبودی جز تو نیست! منزهی تو! به راستی من از ظالمانم. اجابت کردیم برایش و نجاتش دادیم از غم و همچنین نجات دهیم مومنان را، و رحمت کند خدا بر محمد و آل پاک و پاکیزهاش!'
سید بن طاووس از کتب أصحابنا الإمامیة نقل کرده که مستحب است در این روز دو رکعت نماز در رکعت اول حمد و إنا فتحنا و در دوم حمد و توحید بخواند و بعد از سلام صد مرتبه صلوات بفرستد و صد مرتبه بگوید اللَّهُمَّ الْعَنْ آلَ أَبِی سُفْیَانَ و صد مرتبه استغفار کند پس حاجت خود را بخواهد.
حوادث تاریخی فراوانی در ماه صفر رخ داده است که به برخی از آنها اشاره میشود:
اول صفر: وارد کردن سر مطهر امام حسین (علیه السلام) به شام، ورود اهل بیت علیهم السلام به شام، شهادت زید بن علی بن الحسین علیهم السلام (به روایتی)، آغاز جنگ صفین (بنا بر روایتی)
دوم صفر: مجلس یزید لعنتالله علیه بنا بر نقلی، شهادت زید بن علی بن الحسین علیهم السلام (به روایت دیگر)
سوم صفر: ولادت حضرت امام محمد باقر (علیه السلام) به سال 57 هجری قمری به روایتی.
پنجم صفر: شهادت حضرت رقیه (سلام الله علیها) در سال 61 هجری قمری.
هفتم صفر: ولادت امام موسی کاظم (علیه السلام) به سال 128 هجری قمری، شهادت امام حسن مجتبی(علیه السلام)
هشتم صفر: وفات حضرت سلمان فارسی (سلمان محمدی) رضیالله عنه در سال 35 هجری قمری
نهم صفر: شهادت عمار یاسر رضیالله عنه در جنگ صفین 37 هجری قمری، شروع جنگ نهروان 38 هجری قمری.
دوازدهم صفر: وفات هارون برادر حضرت موسی (علیه السلام)
سیزدهم صفر: اختیار حکمین در صفین و حیله عمروعاص.
چهاردهم صفر: شهادت محمدبن ابوبکر به دست عمروعاص (بنابر روایتی)
هجدهم صفر: شهادت اویس قرنی در جنگ صفین 37 هجری قمری.
بیستم صفر: اربعین حسینی.
بیست و دوم صفر: صدور توقیع شریف امام عصر (عجل الله تعالی فرجه شریف) برای مرحوم شیخ مفید اعلی الله مقامه 420 هجری قمری.
بیست و سوم صفر: پی کردن ناقه حضرت صالح نبی (علیه السلام) توسط قومش - گرفتار شدن حضرت یونس علیه السلام در شکم ماهی.
بیست و چهارم صفر: شدت یافتن بیماری حضرت رسول اعظم (صلی الله علیه و آله و سلم)
بیست و پنجم صفر: شانه گوسفند و دوات طلبیدن پیامبر اعظم (صلی الله علیه و آله و سلم) برای نوشتن وصیت نامه و منع عمر از این کار.
بیست و ششم صفر: دستور پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) به لشکر اسامه جهت آماده شدن در جنگ با رومیان ( بنابر نقل واقدی 11 هجری قمری)، سالروز انقراض حکومت امویان.
بیست و هشتم صفر: رحلت جانسوز پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) در روز دوشنبه 28 صفر سال11 هجری قمری - شهادت مظلومانه سبط اکبر امام مجتبی (علیه السلام) در سال 50 هجری قمری.
سی ام صفر: شهادت امام رضا (علیه السلام) به سال 203 هجری قمری
************
منابع و ماخذ:
هدایة الانام الی وقایع الایام، محدث قمی، ص 63؛
مفاتیح الجنان، ص 532