اثر بخشی روسیه و قزاقستان در مبادلات جهانی انرژی،
بازار نفت، سطح تولید و عرضه محدودتر می شود
وزیر انرژی روسیه: توافق در اوپک امکان گفتگوها را میان تولیدکنندگان نفت در داخل و خارج از این سازمان فراهم خواهد کرد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا وسیما به نقل از رویترز ، الکساندر نوواک که در وین سخن می گفت، اعلام کرد :سازمان کشورهای صادرکننده نفت ، اوپک ، همواره گام هایی را برای کمک به تعادل بازار برداشته است.
وزیر انرژی روسیه اعلام کرد همکاری بین روسیه و سازمان کشورهای صادرکننده نفت ، اوپک ، رو به افزایش گذاشته است.
سازمان کشورهای صادر کننده نفت اواخر سپتامبر موافقت کرد تولید نفت خود را برای نخستین بار در هشت سال گذشته کاهش دهد.
سقف تولید این سازمان 32.5 تا 33 میلیون بشکه نفت در روز تعیین شد.
سنگین شدن وزنه قزاقستان
در تحولی دیگر ،خبرگزاری فرانسه در گزارشی از بیشکک نوشت: در شرایطی که کشورهای بزرگ تولید کننده نفت بر محدود کردن عرضه خود به منظور بالا بردن قیمت نفت توافق کردهاند، قزاقستان به تدریج و البته با سالها تأخیر، دریچههای خط لولههای میدان نفتی بزرگ کاشاقان را باز می کند.
16 سال پس از کشف این میدان نفتی در دریای خزر که از غنایی کم سابقه برخوردار است اما بهرهبرداری از آن پیچیدگی فنی بی سابقهای می طلبد، این جمهوری سابق اتحاد جماهیر شوروی، طرح بیش از 50 میلیارد دلاری بهرهبرداری از این میدان را با احتیاطی نسبی که با توجه به مشکلات گذشته قابل درک است، آغاز می کند.
14 اکتبر، کنسرسیوم بین المللی «ان سی او سی» که از این میدان بهرهبرداری می کند، اعلام کرد این میدان که سال 2013 پس از تلاشی نافرجام برای آغاز بهرهبرداری غیرفعال است، توانسته است برای نخستین بار نفت را از این میدان صادر کند.
کانات بوزومبایف Kanat Bozoumbaïev وزیر انرژی قزاقستان با این وجود گفته بود رسیدن به هدف تولید، مدتی زمان می برد.
کنسرسیوم بین المللی «ان سی او سی» که از شرکتهای قزاقستانی «کازمونای گاز» KazmunaiGas ، شرکت فرانسوی «توتال» ،شرکت آمریکایی «اکسون موبیل»، ایتالیایی «انی»، انگلیسی- هلندی «شل»، چینی «سینوپک» و ژاپنی «اینپکس» تشکیل شده است، تولید 370 هزار بشکه در روز را تا پایان سال 2017 مد نظر قرار داده است.
این میدان نفتی که سال 2000 کشف شد، وسیعترین میدان نفتی است که در 40 سال گذشته کشف شده است و طرحی اساسی برای بخش انرژی به شمار می رود که شاهد کاهش تولید هیدروکربور جهان با توجه به نبود منابع است.
قزاقستان و شرکتهایی که در این پروژه نقش دارند، 55 میلیارد دلار برای آغاز صادرات از میدان نفتی کاشاقان سرمایهگذاری کردهاند.
با این حال این طرح با چالشهای تکنولوژیک فراوانی روبروست که عبارتند از عمق کم آب، یخ زدن در زمستان و ذخایری که تحت فشار بسیار زیاد قرار دارند.
شرایط متغییر
تکنیکهای جدید و سرمایهگذاریهای گسترده که نفت گران قیمت در سالیان متمادی زمینه آن را فراهم کرد اکنون به عرضه مازاد منجر شده است.
کشورهای عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت «اوپک» که سقوط بهای نفت آنان را تضعیف کرده است، به تازگی در وین به توافق اصولی برای کاهش تولید دست یافتند.
روسیه که عضو اوپک نیست، اعلام کرد آماده است با تثبیت تولید خود به این ابتکار بپیوندد، رویکردی که افزایش بهای نفت را به بالای 50 دلار در هر بشکه امکانپذیر کرد.
با این حال، تحلیلگران این سطح را برای پوشش هزینه طرحهای پیچیده کافی نمی دانند.
در این شرایط، راهاندازی مجدد کاشاقان می تواند توازن دوباره بازار را که تولید کنندگان به آن امیدوارند، به عقب بیندازد.
اوپک ماه سپتامبر، پیشبینیهای خود را در مورد عرضه کشورهای غیر عضو اوپک به ویژه به علت قزاقستان افزایش داد.
کاشاقان سپتامبر 2013 نخستین بشکههای نفت خود را تولید کرد اما نشت مکرر از خط لولهی مرتبط با این میدان نفتی به توقف فعالیت این میدان در نهم اکتبر همان سال منجر شد.
بیش از سه سال طول تا طرح بهرهبرداری از این میدان از سر گرفته شود.