سختگیری های بانک ها عامل اجرا نشدن طرح های فرآوری معدنی
نشست کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق ایران با حضور مدیرعامل صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیت های معدنی برگزار شد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، شکوری رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی در این نشست گفت: متاسفانه بانک ها خود بنگاهدار شده اند ، پول ها را حبس کرده اند و به جای انجام وظیفه اصلی خود در امور تجاری ورود کرده اند و از انجا که در این امور تخصص ندارند ، منابع را هدر می دهند.
وی افزود: بانک ها هم پول صندوق را نزد خود نگه داشتند و هم تسهیلات را پرداخت نکردند.
شکوری اضافه کرد: وقتی صندوق، طرح را ضمانت کرد بانک باید با ضمانت صندوق ،تسهیلات را پرداخت کند اما اینکه صندوق 110 میلیارد تومان منابع در بانک دارد و بانک هم با بروکراسی های پیچیده خود، یک سوم این میزان را به متقاضیان به عنوان تسهیلات پرداخت نکرده است ادامه کار با این بانک ها جای تأمل دارد.
رئیس خانه معدن ایران هم با بیان اینکه همه معدنکاران از روند دریافت تسهیلات با استفاده از بیمه نامه صندوق ناراضی هستند ، گفت: بروکراسی بانک عامل بعد از معرفی متقاضی از سوی صندوق، علت اصلی این نارضایتی است.
محمدرضا بهرامن افزود: زمانی که صندوق به نیابت از بانک همه ضمانت ها را از متقاضی دریافت و سپس به بانک معرفی و تسهیلات را تضمین می کند دیگر جایی برای بررسی دوباره طرح از سوی بانک باقی نمی ماند که عاملی در طولانی شدن اجرای طرح است.
وی افزود: طولانی شدن اجرای طرح با سخت گیری های بیموقع بانک ها ممکن است اجرای طرح را به در پیش گرفتن راه های غیرقانونی و فساد سوق دهد.
مدیرعامل صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیت های معدنی پس از شنیدن صحبت های فعالان معدنی گفت: سرمایه صندوق از سال 81 تا دی 94 حدود 10 میلیارد تومان بود که بر اساس مقررات می توانست 70 میلیارد تومان بیمه نامه صادر کند اما از دی 94، 75 میلیارد تومان از حساب ذخیره ارزی به منابع ما افزوده شد و ایمیدرو 25 میلیارد تومان به این منابع اضافه کرد که مجموع منابع ما به 110 میلیارد تومان رسید.
محمدرضا عربی افزود: از سال گذشته اولویت های کاری خود را بر روی طرح های فرآوری در حوزه طلا، مس، کنسانتره سنگ آهن و کانی های مختلف با ارزش افزوده بالا متمرکز کردیم و تلاش شد در طرح های فرآوری و بر اساس سطح فرآوری به وام متقاضیان تا 10 درصد یارانه سود تسهیلات تعلق گیرد یعنی اگر متقاضی تسهیلات با نرخ سود 18 درصد دریافت کرد با برخورداری از این یارانه نرخ سود تا 8 درصد کاهش خواهد یافت.
وی اضافه کرد: بهره مندی از این یارانه به مدل طرح و خوش حسابی نیز بستگی دارد و این طور نیست که در ابتدای طرح پرداخت شود بلکه در ابتدا طرح با همان نرخ سود 18 درصد آغاز می شود و ما در مراحل پایان طرح این یارانه را اختصاص می دهیم و اعلام می کنیم که به طور نمونه 5 قسط پایانی را پرداخت می کنیم.
عربی گفت : از مرداد امسال که با بانک عامل تفاهمنامه امضا و 20 طرح بزرگ معدنی را به ارزش 120 میلیارد تومان را برای دریافت تسهیلات معرفی کردیم تا امروز این طرح ها نتوانستند تسهیلات خود را دریافت کنند.
وی افزود: این در حالی است که ما به عنوان صندوق طرح ها را بررسی و ضمانت ها و مدارک را دریافت و این تسهیلات را تضمین کردیم و مراحل اجرایی را سال گذشته انجام داده بودیم ضمن اینکه اگر مشکلی در پرداخت اقساط پیش بیاید ما پرداخت آن را تضمین می کنیم.
عربی گفت : با وجود آنکه بانک عامل، تخصصی در حوزه معدن ندارد و ما هم از نظر تخصصی طرح را بررسی و سپس به بانک معرفی کردیم اما بانک در حوزه تخصصی ورود می کند به طور نمونه روزهای اخیر طرحی را در حوزه مس معرفی کرده بودیم بانک در دو صفحه به ما گزارش داد که بررسی میدانی کردیم و طرح ، ایرادات این چنینی دارد از این رو به بانک نامه دادیم که در صندوق ، ما به عنوان حرفه ای ترین مرکز تخصصی بررسی طرح های معدنی، همه جوانب را بررسی کردیم و ایرادات شما به علت نبود شناخت کافی است.