کاهش 75 درصدی سوء تغذیه کودکان زیر 5 سال در دو دهه گذشته
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت از کاهش 75 درصدی سوء تغذیه کودکان زیر 5 سال در دو دهه گذشته خبر داد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ زهرا عبداللهی به مناسبت روز جهانی غذا با اعلام این خبر گفت: شعار امسال نیز پیشگیری از سوء تغذیه و ناامنی غذایی درپی تغییرات آب و هوایی به ویژه خشکسالی و کم آبی در کشورهای جهان سوم است.
وی با اشاره به تاکید فائو برای پیشگیری از ناامنی غذایی و گرسنگی افزود: با توجه به خشکسالی باید اقداماتی در برنامه های توسعه در نظرگرفته شود و به ویژه در مناطق محروم بخصوص با کم آبی، نیاز است با همکاری بین بخش های توسعه ای کشور به ویژه وزارت جهاد کشاورزی از ناامنی غذایی و سوء تغذیه جلوگیری کنیم.
وی اضافه کرد:« اصلاح الگوی تولید و کشت محصولاتِ کشاورزی» که نیاز به آب کمتری دارند باید بیشتر مورد توجه قرار گیرند. مثلا برای تولید یک کیلوگرم حبوبات 50 لیتر و برای تولید یک کیلو گوشت 4500 لیتر آب مورد نیاز است بنابراین فائو تأکید می کند کشورها حبوبات را به عنوان یک منبع پروتئینی ارزان قیمت در برابر پروتئین حیوانی مصرف کنند.
وی گفت: حبوبات علاوه بر این منبع فیبر هم بوده و برای دیابت و بیماری های قبلی و عروقی مفید هستند.
عبداللهی خاطرنشان کرد: یکی از محورهای اصلی سال های بعد برای تامین پروتئین و فرهنگ مصرف آن همین حبوبات هستند.
وی با بیان اینکه در کشور ایران به حبوبات کمتر از گوشت بها داده می شود افزود: یکی از اقدامات دفتر بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت اصلاح الگوی غذایی و بازنگری راهنمای غذای ایرانی (هرم غذایی ایرانی) است که حبوبات به عنوان غذای اصلی درنظرگرفته شده است.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت گفت: یکی دیگر از موارد مورد تأکید در روز جهانی غذا کاهش ضایعات مواد غذایی است که امروزه به یک مشکل جهانی تبدیل شده است.
عبداللهی گفت: در دنیا بیش از یک سوم مواد غذایی دور ریخته می شود و در ایران نیز شاهد 30 درصد دور ریز غذایی هستیم و 50 درصد سبزی ها و میوه ها ضایع می شوند بنابراین فرهنگسازی برای کاهش این ضایعات یک اصل مهم است که باید به آن توجه شود.
وی با اشاره به کمبود ریزمغذی ها در افراد افزود: خوشبختانه کمبود آهن، روی، ویتامین «د» با اجرای برنامه های نظیر غنی سازی آرد و مکمل یاری و مداخلات آموزشی تا حدودی مرتفع شده است. حدود 50 درصد کمبود آهن در گروه های سنی کاهش یافته و ارتقای وضع روی در کشور ایجاد شده است.
عبداللهی ادامه داد: مکمل یاری ویتامین «د» در دختران و پسران دبیرستانی در کشور اجرا می شود و برنامه هایی برای میانسالان و سالمندان در قالب طرح تحول در این خصوص در حال اجراست.
وی افزود: غنی سازی شیر با ویتامین «د» در مدارس و غنی سازی آرد با ویتامین «د» از دیگر برنامه های دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت برای بهبود تغذیه مردم و پیشگیری از ناامنی غذایی است.
عبداللهی یادآور شد: طی 10 سال گذشته دو بررسی ملی در کشور، کاهش کمبود آهن و کم خونی را در افراد نشان داد ولی در مورد ویتامین «د» مطالعه سال 91 نشان می دهد در همه گروه های سنی شاهد کمبود این ویتامین هستیم که پیشگیری های در این خصوص از سال 93 آغاز شده است.
وی با اشاره به آمارهای فائو در خصوص ضایعات غذایی گفت: یک سوم مواد غذایی تولیدی در جهان هدر می رود که تولید این حجم مواد غذایی هر ساله متضمن کشت 198 میلیون کیلومتر مربع اراضی کره زمین است، این میزان مواد غذایی موجب مصرف 173 میلیارد متر مکعب آب شیرین و مصرف 28 میلیون تن کود شیمیایی می شود.
عبداللهی با بیان اینکه آمارهای فائو در ایران در این زمینه نشان می دهد هر روز به ازای هر نفر 134 کیلوکالری غذا به هدر می رود افزود: این ضایعات از مزرعه تا سفره رخ می دهد.