تاثیر عاشورا بر ادبیات جمهوری آذربایجان
شاعران جمهوری آذربایجان با مرثیه سرایی و مقتل نویسی مراتب عشق خود را به خورشید بی غروب دشت کربلا و یاران با وفایش ابراز کرده و می کنند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از باکو ، شاعران جمهوری آذربایجان برای تبیین واقعه عاشورا در قالب شعر همواره نقش آفرین بوده اند و اکنون شاعران معاصر و عاشق اهل بیت نیز در قالب شعر جلوه های سراسر عرفانی و درس آموز مکتب عاشورا را بیان می کنند.
شاعران جمهوری آذربایجان با مرثیه سرایی و مقتل نویسی در گذشته و معاصر مراتب عشق درونی خود را به خورشید بی غروب دشت کربلا و یاران با وفایش ابراز کرده و می کنند.
دکتر حمید اف امام وردی یاور اوغلی مدیر شعبه ادبیات قدیم آکادمی علوم جمهوری آذربایجان در این زمینه با اشاره به نقش محمد فضولی در روی آوردن شاعران به مقتل نویسی می گوید: در ادبیات جمهوری آذربایجان شاعران برای ارج نهادن به ارزش های اسلامی به امام حسین(ع) و واقعه عاشو را در قالب مرثیه و مقتل نگاری توجه خاصی کرده اند و نمونه آن را ما در مقتل تاثیرگذار فضولی می بینیم که در حدیقه السعدا ء واقعه عاشورا را با هنرمندی تمام در قالب شعر بیان کرده است.
وی توجه به عاشورا و امام حسین(ع) را در معنویت بخشی به شعر در جمهوری آذربایجان را نیز خاطر نشان کرد و افزود: بسیاری از شاعران همچون قمری ، قاسم بیک ذاکر و دخیل در گذشته در قالب مرثیه رشادت های امام حسین و یاران با وفایش را به شعر بیان کرده اند و اکنون هم اشعار آنها مورد توجه عاشقان ابا عبدالله الحسین (ع) قرار می گیرد.
در ادبیات معاصر جمهوری آذربایجان هم اکنون شاعران فعال در این عرصه که به شاعران اهل بیت علیهم السلام معروف هستند به شیوه های مختلف به سرودن اشعار مذهبی می پردازند و اساس و محور اشعار دینی این شاعران واقعه خونین دشت کربلا است.
سید نورالدین در آفرین شاعر معاصر اهل بیت می گوید: مکتب عاشورا و کربلا به عنوان مکتب شهادت ، شجاعت و ایثار با زیبایی خاصی در شعر شاعران معاصر جمهوری آذربایجان دیده می شود و شاعران امروز بیش از گذشته به این موضوعات توجه دارند.
سیار از دیگر شاعران معاصر جمهوری آذربایجان می گوید: شاعران کلاسیک این کشور چه آشکارا و چه در قالب رمز و اشاره از اهل بیت علیهم السلام به ویژه حضرت امام حسین(ع) و حضرت ابوالفضل در اشعارشان یاد می کنند و از آن حماسه سازان تاریخ شفاعت می طلبند.
در هر حال عاشورا درس احیای سنت نبوی ، عدالت علوی ، صبر مجتبوی و فریاد سرخ حسینی است که شاعران جهان اسلام همواره برای تبیین آن اهتمام ورزیده و خواهند ورزید.