توجیهات بی اساس برای یک کشتار ،
جنایت در یمن ،آمریکا همچنان حامی سعودی ها
آمریکا به سبب حمایت از حملات هوایی سعودی ها در یمن که به کشته شدن صدها غیرنظامی منجر شده است ، درگیر جنایات جنگی شده است.
اسناد دولتی و اظهارات مقامات کنونی و سابق نشان می دهد دولت اوباما سال قبل در شرایطی تصمیم به تایید قرار داد یک میلیارد و 300 میلیون دلاری فروش سلاح به عربستان سعودی گرفت که برخی مقامات هشدار دادند آمریکا به سبب حمایت از حملات هوایی تحت فرماندهی عربستان در یمن که به کشته شدن هزاران غیرنظامی منجر شده است درگیر جنایات جنگی شده است.
ایمیل ها و سایر یادداشت هایی که این خبرگزاری به آن ها دست یافته است و نیز مصاحبه با حدود 12 مقام مطلع از این بحث ها نشان می دهد که مسئولان وزارت امور خارجه آمریکا شخصا درباره توانایی ارتش عربستان در هدف قرار دادن مبارزان جنبش انصارالله بدون آسیب زدن به غیرنظامیان و نابود کردن «زیر ساخت های حیاتی» و مورد نیاز یمن شک و تردید داشتند.
نظامیان آمریکا در معرض پیگرد
چهار مقام سابق و کنونی گفتند وکلای دولت آمریکا در نهایت درباره اینکه آیا حمایت آمریکا از این حملات هوایی باعث می شود واشنگتن از منظر حقوق بین الملل به شریک و همدست یک طرف متخاصم تبدیل شود یا نه به نتیجه ای نرسیدند. این یافته می توانست واشنگتن را مکلف کند ادعاهای مربوط به وقوع جنایات جنگی را در یمن بررسی کند. از سوی دیگر این امر می توانست دستکم درابتدا، پرسنل نظامی آمریکا را در معرض پیگرد قرار دهد.
به عنوان مثال در یکی از این ایمیل ها اشاره مشخصی به حکم دادگاه رسیدگی به جنایات جنگی چارلز تیلور رئیس جمهور سابق لیبریا در سال 2013 شده است که در آن، تعریف حقوقی و بین المللی از کمک و معاونت در این قبیل جنایات، شکل گسترده تری به خود گرفت. این حکم نشان داد که «کمک عملی، ترغیب یا حمایت معنوی» برای تعیین مسئولیت در ارتکاب جنایات جنگی کافی است. این دادگاه که مورد حمایت سازمان ملل است به این نتیجه رسید که دادستانان نیازی ندارند اثبات کنند که متهم در یک جنایت خاص دست داشته است.
جالب اینجاست که دولت آمریکا حکم دادگاه تیلور را در اختیار کمیسیون نظامی مستقر در زندان گوانتانامو قرار داده بود تا این موضع خود را تقویت کند که خالد شیخ محمد و سایر بازداشت شدگان گروه القاعده در حملات یازده سپتامبر همدست بودند.
تجدید نظر در روابط واشنگتن - ریاض ؟ !
حمله روز شنبه به یک مجلس ترحیم در صنعا که به کشته شدن بیش از 140 نفر انجامید بار دیگر موضوع تلفات سنگین غیرنظامیان را در این مناقشه در کانون توجه قرار داد. ائتلاف تحت فرماندهی عربستان هر گونه مسئولیت را در این زمینه تکذیب کرد ولی این حمله واکنش شدید واشنگتن را در پی داشت که اعلام کرد در حمایت خود از حملات هوایی عربستان تجدید نظر خواهد کرد تا این عملیات با «اصول، ارزش ها و منافع آمریکا هماهنگی بهتری» داشته باشد.
اسناد وزارت امور خارجه آمریکا نشان دهنده جزئیات جدید تلاش های آمریکا برای فشار آوردن به عربستان جهت کاستن از آسیب به غیرنظامیان است. این اسناد فهرستی از سایت هایی را ارائه می کند که باید از معرض بمبگذاری مصون می ماند.
یک مقام آمریکایی که خواست نامش فاش نشود گفت در سال 2015 و همزمان با افزایش گزارش ها درباره تلفات غیرنظامی در یمن و اظهارنظر گروه های عمده حقوق بشر که می گفتند آمریکا همدست عربستان در جنایات جنگی است باعث نگرانی شدید وکلای وزارت امور خارجه آمریکا شد.
از زمان آغاز حملات هوایی عربستان به یمن در مارس 2015 تا کنون واشنگتن مجوز فروش بیش از 22 میلیارد و 200 میلیون دلار سلاح را به عربستان تایید کرده است. بیشتر این سلاح ها هنوز تحویل عربستان داده نشده است.
مقامات گفتند پنتاگون و دفتر امور خاور نزدیک وزارت امور خارجه در بحث های داخلی خود طرفدار حفظ روابط خوب با ریاض در شرایطی بودند که اصطکاک دو طرف به سبب توافق هسته ای با ایران افزایش یافته بود. با این حال اداره مشاوره های حقوقی وزارت امور خارجه درباره احتمال همدستی آمریکا در نقض احتمالی قوانین جنگی به دست عربستان ابراز نگرانی می کرد.
آمریکا ، جنگ با مردم یمن
سه مقام نیز گفتند از نظر حقوق بین الملل، اقدام آمریکا در سوخت رسانی به نیروی هوایی عربستان و حمایت لجستیک از آن ها، حتی بیشتر از فروش سلاح، واشنگتن را در معرض تبدیل شدن به یکی از طرف های مناقشه یمن قرار می داد.
دفتر حقوق بشر سازمان ملل در اوت اعلام کرد حدود 3800 غیرنظامی در یمن کشته شده اند و 60 درصد تلفات قربانیان نیز به حملات هوایی تحت فرماندهی عربستان به بازارها، بیمارستان ها و مدارس مربوط می شود.
کاخ سفید در ماه اوت 2015 نشستی درباره نحوه تعامل با سعودی ها درباره افزایش تلفات غیرنظامیان داشت که نشان دهنده افزایش نگرانی ها در این زمینه است.
مقامات آمریکایی می گویند واشنگتن در کنار حفظ روابط نظامی با عربستان تلاش کرده است از طریق ارائه فهرست اهداف غیر قابل حمله به ریاض، اعزام کارشناس به عربستان در زمینه کاهش تلفات غیرنظامی و تلاش برای احیای گفتگوهای صلح، میزان تلفات غیرنظامیان را کاهش دهد. تاسیسات آب و برق، زیر ساخت های حیاتی و مهم که برای فعالیت های گروه های امداد رسان و مدافع حقوق بشر لازم بود در این فهرست قرار می گیرد.
ادامه کمک ها به سعودی
بعد از ناکام ماندن گفتگوهای صلح در ماه اوت و از سرگیری حملات هوایی، پل اصلی از بندر حدیده به صنعا پایتخت یمن در حمله هوایی نابود شد و از بین رفت. این پل بنا به گفته آکسفام مسیری مهم در ارسال کمک های انساندوستانه بود. یک مقام آمریکایی نیز گفت این پل در فهرست اهداف غیرقابل حمله ای قرار داشت که واشنگتن در اختیار ریاض قرار داده بود.
به گفته مقامات دولتی در واشنگتن، آمریکا در ماه مه فروش بمب های خوشه ای را به عربستان به حال تعلیق در آورد. بیش از 60 عضو مجلس نمایندگان آمریکا نیز از اوباما خواسته اند هر گونه فروش سلاح جدید به عربستان را متوقف کند. تلاش برای متوقف کردن این روند فروش در تاریخ 21 سپتامبر در مجلس سنا رای نیاورد.