به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا وسیما ؛ سیدفرزاد طلاکش در نشست خبری به مناسبت 17 مهر - روز جهانی تخممرغ با اشاره به اینکه مصرف تخممرغ به ویژه در وعده صبحانه برای جلوگیری ریزهخواری و چاقی بسیار مفید است، گفت : بیشتر کشورها به ویژه کشورهای آمریکایی، بر روی ایجاد تنوع در محصولاتی که از سفیده تخممرغ تولید میشود، کار میکنند که میتوان به نوشیدنیهای گازدار با سفیده تخممرغ، بستنی سفیده تخممرغ و مانند ان اشاره کرد.
وی افزود: در کشور نیز نوشیدنی و بستنیهای سفیده تخممرغ تولید شده و منتظر مجوز وزارت بهداشت است تا وارد بازار کنیم.
دبیرکل کانون سراسری مرغ تخمگذار ایران گفت: یکی از مشکلات مهم در جوامع دنیا از جمله کشور ما، کمبود اسید فولیک است که با غنیسازی تخممرغ با اسید فولیک این نیاز جامعه برطرف می شود.
طلاکش افزود : سال آینده چهار نوع تخممرغ غنیشده اعم از تخممرغ غنی شده با ویتامین ایسلنیوم، ویتامین ، امگا3 و اسید فولیک در کشور به صورت تجاری تولید خواهد شد و باید جامعه را به مصرف هر چه بیشتر این محصول ترغیب کنیم.
وی افزود : سرانه مصرف تخممرغ در کشور 190 عدد است که 40 عدد از این تخممرغها به شکل کیک، کلوچه، سس و موادی از این قبیل مصرف میشود، به همین دلیل از دو سال قبل، بنیاد بینالمللی خیریه تخممرغ با همکاری کشورهای دیگر تلاش کرده است در کشورهای فقیر آفریقایی با توزیع تخممرغ، پروتئین مورد نیاز جامعه را تأمین و سوءتغذیه آنان را برطرف کند، ضمن اینکه بعد از این مرحله، مرغ جایگزین تخممرغ در این طرح خواهد شد.
طلاکش ادامه داد: فائو تاکید کرده است کشورهای آفریقایی باید تا سال 2020 سوءتغذیه پروتئینی خود را با تخممرغ برطرف کنند چرا که دیگر مواد پروتئینی از جمله گوشت گران است و مردم این کشورها توان خرید آن را ندارند و محصولی مانند شیر نیز، آنان را سیر نمیکند.
طلاکش با بیان اینکه ایران رتبه 21 سرانه مصرف دنیا را دارد ، گفت : در کشور ما سوءتغذیه موجود به دلیل کمخوری نیست بلکه علت آن بدخوری است.
دبیر ستاد کشوری ترویج مصرف تخممرغ درباره اقدامات اعضای این ستاد در روز جهانی تخممرغ و افزود: تشکیل شعب استانی ستاد ترویج در 10 استان برتر، تولید و توزیع تخممرغ کشور با دستورالعمل مشخص، برگزاری جشن و فستیوالهای مختلف استانی به مناسبت این روز در برنامه است.
طلاکش از تشکیل کمپین «هر مرغدار یک مدرسه» در این روز خبرداد و گفت: در این طرح هر مرغدار، یک مدرسه را تحت پوشش خود قرار میدهد و به طور رایگان ساندویچ تخممرغ بین دانشآموزان آن مدرسه توزیع خواهد کرد.
وی ادامه داد: در روز جهانی تخممرغ، در یکی از دبیرستانهای تهران که هزار دانشآموز دارد، به صورت نمادین ساندویچ تخممرغ توزیع خواهیم کرد ودر 10 استان نیز مرغداران به مناسبت این روز 100 مدرسه را برنامه ریزی کرده اند.
دبیر ستاد کشوری ترویج مصرف تخممرغ با بیان اینکه مصرف سرانه این ماده غذایی در کشور باید به 250 عدد برسد، گفت: بهترین راه برای جبران سوءتغذیه پروتئینی همین کار است چون تخممرغ ارزانترین و در دسترسترین ماده غذایی محسوب می شود.
طلاکش گفت : امسال تلاش می کنیم با پزشکان و متخصصان تغذیه بیشتر در این زمینه مذاکره کنیم.پزشکان باید الگوی صحیح غذایی جامعه را در خصوص پرهیز از قندها و چربیها به جای ترس از کلسترول غذایی، به مراجعین خود اطلاعرسانی کنند.
وزارت جهاد کشاورزی باید علاوه بر تشویق تولید، به مصرف تخممرغ نیز بیشتر توجه کند.
وی اظهار داشت : مقامات بهداشتی کشور باید در سبد غذایی مردم به جایگاه تأمین پروتین از محل تخممرغ توجه جدی کنند و جایگاه صبحانه در رژیم دانشآموزان به ویژه مزایای تخممرغ در این زمینه باید درآموزش و پرورش جدی گرفته شود.
وی افزود: همواره درباره تخممرغ، بحث افزایش کلسترول مطرح بوده است، کلسترول میگو بیشتر از تخممرغ است؛ اما اینکه بحث کلسترول درباره تخممرغ مطرح میشود، به این دلیل است که این ماده، یک غذای عامیانه است و به راحتی در دسترس همگان قرار دارد.
از سال 2015 به بعد اساس تغذیه در دنیا به این صورت است که برای کلسترول، پرهیز غذایی خاصی وجود ندارد و بیشترین بحث در حال حاضر پرهیز مصرفکنندگان از خوردن اسیدهای چرب اشباع و قندها است که باید مصرف آنها را محدود کنند.
فنلاند در دو سال گذشته، مصرف سرانه تخممرغ را 20 عدد افزایش داده است.
تخممرغ غذایی است که علاوه بر اینکه کالری کمی دارد، مواد غذایی مورد نیاز بدن را تأمین میکند. همچنین تخممرغ عالیترین منبع پروتئینی است که تمامی 9 اسید آمینه ضروری را در خود دارد که از جمله آنها میتوان به کلسیم، سدیم، ید، کولین، ویتامینهای ، ، و اشاره کرد.
* تلاش برای شناسنامه دارد کردن تخم مرغ
دبیرکل کانون سراسری مرغ تخمگذار ایران درباره طرح شناسنامهدار کردن تخممرغهای تولیدی کشور هم گفت : تخممرغ شناسنامهدار، تخممرغی است که از طریق مراکز مجاز، بستهبندی شده باشد و بر روی محصول و بستهبندی آن، نام تولیدکننده، تاریخ تولید، قیمت، نشانی و تلفن واحد تولیدی ثبت شده باشد.
تخممرغی که فقط تاریخ تولید، مهلت مصرف و قیمت روی آن وجود دارد، تخممرغ پرینت شده است.
دبیر ستاد کشوری ترویج مصرف تخممرغ گفت: البته چاپ وپرینت تخممرغ، مقدمهای برای شناسنامهدار کردن آن است و در بسیاری از استانها، هیچ مغازهداری تخممرغ بدون چاپ تاریخ نمیفروشد.
طلاکش درباره طرح جدید ستاد کشوری ترویج تخممرغ گفت:تا 20 روز دیگر، طرحی به صورت ازمایشی در استان تهران اجرا خواهد شد که پرسشنامههایی را در اختیار مردم قرار میدهیم تا نظر خود را درباره تخممرغ مطرح کنند
اکنون نیز تخم مرغ شناسنامه دار در بازار عرضه می شوداما این حجم کافی نیست و باید همه محصول تخم مرغ تولیدی کشور بسته بندی و دارای مهر تاریخ مصرف و قیمت باشد
وی اضافه کرد: برای جلوگیری از عرضه فله ای تخم مرغ در بازار باید سازمان دامپزشکی کشور هم کمک کند تا محصول کیفی و مطمئین و با قیمت مناسب به دست مصرف کنندگان برسد
امسال بیست و یکمین سال بنیانگذاری روز جهانی تخم مرغ در دنیا و هفتیمن سال برگزاری آن در ایران است .
تخم مرغ عالی ترین منبع پروتئینی دارای 9 اسیدامینه ضروری است که همه مواد ویتامینی و معدنی از جمله کلسیم - سدیم - ید- سلنیم - کولین و ویتامین های B - D و ت را دارد.
* هر انسان سالم ، یک تخم مرغ در روز
یک تخم مرغ کامل با داشتن حجم بالایی از مواد مغذی بسیار مهم و حیاتی تنها 70 کالری انرژی دارد و باید تخم مرغ را به صورت کامل خورد .
انجمن قلب آمریکا تخم مرغ را در فهرست غذاهای سالم زیر یک دلار قرار داده و این مساله نیز تخم مرغ را یک انتخاب بسیار ارزان کرده است.
اگر می خواهید نیمرو، املت یا کوکو طبخ کنید، زرده و سفیده را مخلوط کنید تا مواد مغذی حیاتی آن حفظ شود ضمن اینکه چربی و کلسترول را در رژیم غذایی خود کاهش می دهید. این شیوه به شما کمک می کند که دستورالعمل روزی یک تخم مرغ را نیز رعایت کنید. به مناسبت روز جهانی تخم مرغ به صورت پرسش و پاسخ در مورد نحوه مصرف تخم مرغ مطالبی ارائه شده است"
* چگونه می توان یک تخم مرغ تازه و کهنه را از یکدیگر تشخیص داد ؟
اگر یک تخم مرغ تازه را در ظرف آبی وارد کنیم در میان آب غرق می شود در حالیکه یک تخم مرغ کهنه بر سطح آب شناور می ماند.
* دلیل شناور ماندن تخم مرغ کهنه بر سطح آب چیست ؟
دلیل این شناوری رشد کیسه هوایی تخم مرغ در اثر گذشت زمان و تبخیر آب تخم مرغ از آن است.
* چرا گاهی اوقات تخم مرغ به سختی پوست کنده می شود ؟
این خود دلیلی بر تازگی تخم مرغ است ، اگر این تخم مرغها را به مدت یک هفته تا ده روز در یخچال نگهداری کنید بعد از پختن معمولاً راحت تر پوست کنده می شوند.
* چرا بعضی از تخم مرغ های پخته دارای یک حلقه سبزرنگ به دور زرده خود است؟
علت تشکیل این حلقه ، ترکیب آهن و گوگرد موجود در تخم مرغ در هنگام پخت است.
* آیا تخم مرغ های دارای این حلقه های سبزرنگ را می توان مصرف کرد ؟
بلی، زیرا این حلقه ها دلیلی بر خرابی تخم مرغ نیست و اثری بر ارزش غذایی آن ندارد.
* رشته های نخی شکل سفیدرنگ موجود در سفیده تخم مرغ چه نامیده می شود؟شالاز؛
* ساختار شالاز از چه ماده ای تشکیل شده است ؟
پروتئین
* وظیفه رشته شالاز در تخم مرغ چیست ؟
نگهداری زرده در مرکز سفیده تخم مرغ
* چرا گاهی سفیده تخم مرغ کدر رنگ است؟
کدر بودن سفیده تخم مرغ به دلیل دی اکسید کربن موجود در تخم مرغ تازه است.
* آیا این امر (کدری سفیده تخم مرغ ) دلیل بر تازگی آن است ؟
بلی ، دلیل این امر دی اکسید کربن موجود در تخم مرغ بوده که فرصت خروج از پوسته را نیافته است.
* کریستال زرد یا سبزرنگ موجود در سفیده تخم مرغ بیانگر چیست؟ حضور بلورهای زرد یا سبزرنگ در سفیده خام به دلیل وجود ریبوفلاوین تخم مرغ تازه است.
* آیا خوردن تخم مرغ خام صحیح است ؟
خطر مسمومیت غذایی تخم مرغ های خام و ناپخته بالاست و بهتر است از غذاهای حاوی تخم مرغ خام مصرف نشود.
* چرا باید تخم مرغ ها را در بسته های مخصوص خودشان نگهداری کرد ؟
سطح پوسته تخم مرغ حاوی روزنه های بسیار است و اگر تخم مرغ را در بسته های مخصوص خودشان نگهداری نکنیم ، از این طریق تخم مرغ بو و طعم غذاهای درون یخچال را جذب می کند.
* بهترین راه ذخیره تخم مرغ ها چیست ؟
بهترین راه ذخیره تخم مرغها این است که در بسته های مخصوص خود و دریخچال نگهداری شود.
* برای چه مدت می توان تخم مرغ ها را نگهداری کرد ؟
تخم مرغ های تازه را می توان در بسته بندی های مخصوص خودشان و در دمای یخچالی 4 تا 5 هفته پس از تولید نگهداری کرد.
*برای حفظ کیفیت تخم مرغ ها چه باید کرد ؟
به محض خرید ، باید تخم مرغ ها را به یخچال منزل منتقل کرد.
* چرا بایدتخم مرغها را در یخچال نگهداری کرد ؟
تخم مرغ ها نیز مانند سایر مواد غذایی فساد پذیر بوده و دارای تاریخ مصرف است . اگر تخم مرغ را در فضای باز نگهداری کنیم زودتر فاسد می شود.
* رنگ پوسته تخم مرغ به چه عواملی بستگی دارد؟
به نژاد مرغ های تخمگذار مربوط است.
* آیا رنگ پوسته تخم مرغ اثری در ارزش غذایی آن دارد؟
خیر، رنگ پوسته وابسته به نژاد نیست و هیچ اثری بر ارزش غذایی َآن، کیفیت ، طعم و نوع پخت آن ندارد.
* علل ایجاد لکه های خونی در تخم مرغ چیست؟
گاهی اوقات لکه های خونی کوچک در زرده تخم مرغ دیده می شود. این لکه ها حتما دلیل بر نطفه دار بودن تخم مرغ نیست، بلکه به علت پارگی عروق خونی بر روی زرده در طی شکل گیری تخم مرغ نیز بوجود می آید.
* آیا از تخم مرغ های دارای لکه خونی می توان استفاده کرد؟
بلی، می توان با نوک چاقو آن لکه ها را برداشت و از تخم مرغها استفاده کرد.
* درجه بندی کیفی یک تخم مرغ برچه اساسی تعیین می شود؟
تخم مرغها را بر مبنای کیفیت پوسته، کیفیت داخلی و اندازه کسیه هوایی آنها درجه بندی می کنند.
* نگهداری تخم مرغ به مدت 1 روز در دمای اتاق معادل چند روز نگهداری آن در یخچال است؟
معادل با نگهداری آن به مدت یک هفته در یخچال.
* بهترین محل نگهداری تخم مرغها در یخچال کجاست؟
تخم مرغ را باید در طبقات یخچال و در بسته های مخصوص خودشان نگهداری
کرد.
* چرا درب یخچال محل مناسبی جهت نگهداری تخم مرغ نیست؟
چون نوسان های دمایی زیادی دارد.
* آیا می توان تخم مرغ را به عنوان یک رژیم غذایی سالم مصرف کرد؟
تخم مرغ در گروه گوشت و ماکیان قرار دارد و می توان آن را به طور متناوب به جای گوشت قرمز ، ماهی و مرغ استفاده کرد.
* تخم مرغ حاوی چه مواد غذایی است؟
پروتئین، کلسیم، فسفر ، انواع ویتامین ها و مواد معدنی، چربی ها.
* آیا همه منابع غنی از پروتئین گران قیمت است؟
خیر، زیرا تخم مرغ یک منبع غنی از پروتئین با قیمت مناسب است که محققان از آن به عنوان یک معیار استاندارد جهت اندازه گیری پروتئین سایر مواد غذایی بهره می برند.
* هر مرغ بطور سالانه چه تعداد تخم مرغ می گذارد؟ به طور میانگین حدود 300 عدد
* چگونه می توان خطر مسمومیت غذایی با تخم مرغ را کاهش داد؟ پوسته یک تخم مرغ معمولا حاوی انواع میکروارگانیزم هاست که در هنگام مصرف با ضدعفونی کردن ، شستن و پاک کردن پوسته یک تخم مرغ می توان خطر مسمومیت میکروارگانیزمها را کاهش داد.
* برای کاهش احتمال خطر مسمومیت به هنگام طبخ غذا با تخم مرغ چه باید کرد؟ از تخم مرغهای الوده، ترک دار، شکسته و ... نباید استفاده کرد و از روش های اصولی چون شستن دستها، ضدعفونی کردن وسایل و ظرفهای آشپزخانه و غیره بهره برد.
* برای از بین بردن خطر باکتری ها در تخم مرغ از چه روشهایی می توان بهره برد؟ سرد کردن و پختن
* معروفترین باکتری موجود در تخم مرغ چه نام دارد؟ سالمونلاانتریدیس
* کدام مواد موجود در تخم مرغ به مصارف دارویی و شیمایی می رسند؟ لیزوزیم و فسفوتین
* برای مصرف مجدد غذاهای حاوی تخم مرغ آنرا باید تا چه دمایی حرارت داد؟ 70 درجه سانتیگراد
* باقیمانده غذاهای حاوی تخم مرغ را باید در چه دماهایی نگهداری کرد؟
در مکانی با دمای بیش از 60 درجه سانتیگراد یا در مکانی با دمای کمتر از 10 درجه سانتیگراد
* برای تهیه تخم مرغ پخته آن را باید تا چه مدت حرارت داد؟ 7 تا 9 دقیقه
* برای طبخ غذاهای حاوی تخم مرغ تا چه دمایی باید آنها را حرارت داد؟
تا بیش از 70 درجه سانتیگراد .
* رنگ زرده تخم مرغ به چه عواملی بستگی دارد؟
جیره غذایی مرغ های تخمگذار
* برای نگهداری تخم مرغ در بسته های مخصوص ، باید آنها را چگونه در بسته ها جای داد؟ قسمت پهن تخم مرغ باید رو به بالا باشد.
* آیا می توان تخم مرغ را در فریزر نگهداری کرد؟ خیر
* تخم مرغ پخته را تا چه مدت می توان در یخچال نگهداری کرد؟ تا یک هفته
* آیا نباید در هفته بیش از سه تخم مرغ خورد؟ بسیاری از مردم اصلا نمی دانند منشا این نقل قول که در هفته بیش از سه تخم مرغ نخورید کجاست. این دستورالعمل نخستین بار در دهه 70 میلادی پس از آنکه انجمن قلب آمریکا اعلام توصیه کرد میزان مصرف تخم مرغ باید به سه عدد در هفته محدود شود تا کلسترول خون از میزان اعلام شده فراتر نرود.
انجمن قلب آمریکا مدتی بعد دستورالعمل قبلی خود را بروزرسانی کرده و این قضیه را روشن کرد که خوردن تخم مرغ آن هم به صورت کامل به عنوان یکی از بخش های مهم وعده های غذایی روزانه محسوب می شود. این انجمن همچنین اعلام کرد در صورتی که تخم مرغ جایگزین سایر غذاهای پرکلسترول مانند گوشت شود، خوردن بیش از یک عدد تخم مرغ کامل در روز نیز یک رژیم غذایی سالم محسوب می شود.
17 مهر روز جهانی تخم مرغ است.