قاتل ستایش به رشد عقلی رسیده بود
دبیر کمیسیون عفو : قاتل ستایش حرمت جرم ارتکابی را می دانست و به رشد عقلی رسیده بود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ قاضی احمد مظفری با اشاره به پرونده قتل ستایش افزود: در این پرونده بازپرس دستور ارجاع پرونده به واحد مددکاری را برای احراز شخصیت متهم صادر کرد تا مشخص شود ارتکاب جرم به چه انگیزهای بوده است.
وی با تاکید بر اینکه تشکیل پرونده شخصی، به صورت100درصد در تعیین مجازات اثر دارد، گفت: گاهی اوقات با تشکیل پرونده شخصیت مشخص میشود که متهم نقض عقلی دارد.
مظفری گفت: من فکر میکنم در پرونده ستایش متهم از لحاظ عقلی به رشد عقلی رسیده بود چرا که در سوالاتی که از وی پرسیده می شد، حرمت جرم ارتکابی را میدانست اما باید منتظر ماند تا دیوان عالی تصمیم نهایی را بگیرد.
این مقام قضایی با بیان اینکه در ایران رسیدگی به پرونده های کودکان پس از انقلاب رشد خوبی داشته است، تصریح کرد: قانونگذار چه از لحاظ حقوقی و چه از لحاظ کیفری از اطفال و نوجوانان حمایتهای خاصی داشته است.
وی افزود: ما در خاورمیانه تنها کشوری هستیم که به مفاد پیمان نامه جهانی کودک عمل کرده ایم، ضمن اینکه در دانشگاههای ما رشته حقوق کیفری اطفال ایجاد شده و گرایش بسیاری از پایان نامهها موضوع حمایت از حقوق کودک است.
معاون رئیس کل دادگستری استان تهران در امور زندانیان ادامه داد: سال 78 ما 400 تا 500 مددجو در کانون اصلاح و تربیت داشتیم که این رقم در حال حاضر به 150 نفر رسیده است.
مظفری درباره کودکان بازمانده از تحصیل، کودکان کار و کودکان اتباع بیگانه هم توضیح داد: در رابطه با اتباع بیگانه حمایتهای زیادی صورت گرفته و حدود 700 تا 800 هزار نفر از این کودکان باسواد شدهاند.
دبیر کمیسیون عفو و بخشودگی استان تهران با اشاره به اینکه بیشتر کودکان اتباع بیگانه را کودکان افغانستانی تشکیل میدهند، گفت: حمایت از کودکان اتباع بیگانه آنقدر زیاد شده که گاهی برخی ایرانیها شکایت میکنند که چرا مثلا برای ثبتنام در فلان مدرسه کودک ایرانی باید هزینه زیادی پرداخت کند اما یک کودک افغانستانی رایگان تحصیل میکند.
وی با بیان اینکه در بحث کودکان کار شهرداری تهران مسئولیت کار را بر عهده گرفته است، گفت: یکی از موضوعات مطروحه در مورد کودکان و نوجوانان استفاده از مجازاتهای جایگزین حبس است. مجازاتهای جایگزین سخت است و نیاز به امکانات دارد و باید بستر آن فراهم شود. در واقع ما اول باید این فرهنگ را در میان مردم جا بیندازیم که مجازات جایگزین حبس هم نوعی مجازات است. باید آنقدر تبلیغات فرهنگی صورت بگیرد که مردم نسبت به مجازات جایگزین حبس آگاهی پیدا کند.
معاون رئیس کل دادگستری استان تهران درباره اعدام برای افراد زیر 18 سال افزود: ما برای زیر 18 سال اعدام نداریم اما موضوع قصاص مطرح است که یک حق عمومی برای خانواده مقتول محسوب میشود و حتی رئیس قوه قضائیه هم نمیتواند در این موضوع دخالت کند.
قاضی مظفری با بیان اینکه گروه پیشگیری از سلب حیات کودکان در دادگستریها تشکیل شده است، گفت: با تلاش این گروهها 12 مورد قصاص در تهران و بیش از 20 مورد در شهرستانها منجر به رضایت شده است و شاید در پرونده ستایش هم این گروه بتواند رضایت خانواده مقتول را کسب کند.
وی با اشاره به اینکه بیشترین بزه ارتکاب از سوی کودکان را سرقت تشکیل میدهد، گفت: در بحث پلیس کودک لایحه مربوطه از سوی قوه قضائیه آماده شده و کارهای نهایی در معاونت حقوقی در حال انجام است و به زودی این لایحه تقدیم مجلس میشود.
دبیرکمیسیون عفو و بخشودگی تهران با بیان اینکه بر اساس قانون جدید آئین دادرسی کیفری بازجویی برخورد اولیه و تحقیقات مقدماتی از افراد زیر 18 سال توسط پلیس ممنوع شده است، گفت: اگر پلیس حتی در جرائم مشهود این کار را انجام دهد خلاف کرده است و قطعا در صورت گزارش برخورد لازم صورت میگیرد.
مظفری تاکید کرد: دیه کودکان و نوجوانان که مبلغ بدهی آنها زیر 10 سال باشد توسط خیران تامین می شود.
وی با اشاره به اینکه در حوزه اطفال و نوجوانان قوانین خوبی داریم، گفت: قانون حمایت از اطفال و نوجوانان که در مجلس است، قانون بسیار خوبی است که در صورت نهایی شدن می تواند در کاهش آمار کودک آزاری تاثیرگذار باشد.