با گذشت پانرده سال اشغال ،
افغانستان، تروریسم ،فقر و جنایت ادامه دارد ...
با گذشت پانزده سال از اشغال افغانستان به دست نیروهای آمریکایی و برخی کشورهای همپیمان آن ، بسیاری از مشکلات این کشور هنوز حل نشده است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا وسیما، به نقل از تلویزیون الجزیره انگلیسی ، این روزها نیروهای افغان تلاش می کنند کنترل کامل شهر قندوز را در شمال این کشور به دست بگیرند. هر چند ماه یک بار جنگجویان طالبان به این استان حمله می کنند و ارتش افغانستان دوباره آنها را عقب می راند. از پانزده سال پیش که آمریکا به افغانستان حمله کرد، این وضعیت تقریبا در بیشتر قسمتهای افغانستان وجود دارد. پس از حملات یازدهم سپتامبر به آمریکا جهان تغییر کرد. در آن زمان افغانستان تحت حاکمیت طالبان بود و آنها حاضر نبودند اسامه بن لادن را به آمریکا تحویل دهند. در نهایت نیروهای ائتلاف شمال ضد طالبان با پشتیبانی هوایی آمریکا در اکتبر دوهزار و یک وارد کابل شدند و حکومت طالبان را سرنگون کردند. با تصرف شهرها یکی پس از دیگری، جنگ طولانی با طالبان آغاز شد.
بیکاری ،فساد اداری و فقر
با وجود اینکه انتخابات در افغانستان برگزار و دولت مرکزی و مجلس افغانستان تشکیل شد، بیکاری، فساد مالی و اداری و فقر همچنان به عنوان مهمترین مشکلات افغانستان باقی ماند. در خلال جنگ، رئیس جمهور اوباما شمار نظامیان آمریکا را در افغانستان از سی هزار نفر به بیش از یکصد هزار نفر افزایش داد و در عین حال متعهد شد نیروهای کشورش را به طور کامل از افغانستان خارج کند چرا که حضور نیروی بیشتر نظامی به معنای کشته های بیشتر در هر دو طرف بود. در سال دوهزار و ده، خشم افغانها از رفتار بد نیروهای آمریکایی با افغانها به اوج خود رسید به ویژه که شمار تلفات غیرنظامیان افغان در این جنگ به شدت افزایش یافته بود. بسیاری معتقدند حملات شبانه نیروهای آمریکایی، اتهام شکنجه افغانها به دست آمریکاییها و بدرفتاری با زندانیان و اسرا، باعث شد عده بیشتری به صف طالبان بپیوندند.
پیتر گالبریث معاون سابق فرستاده سازمان ملل متحد در افغانستان گفت: آمریکاییها اشتباهات زیادی در افغانستان مرتکب شدند اما شاید بزرگترین آنها این بود که آمریکا و متحدانش فکر می کردند می توانند افغانستان را به کشور دیگری تبدیل کنند. به نظر من بسیار مهم است آنچه را که پانزده سال پیش با آغاز جنگ در افغانستان اتفاق افتاد با آنچه که پس از سرنگونی طالبان اتفاق افتاد مقایسه کنیم.
تروریسم القاعده رشد کرد !
با وجود اینکه ظاهرا رهبری القاعده را در افغانستان از بین رفت اما این گروه در نهایت نفوذ خود را به جاهای دیگر از یمن گرفته تا شمال آفریقا و فراتر از آن گسترش داد. تلاشهای آمریکا برای مذاکرات میان دولت افغانستان و طالبان بارها شکست خورد. از دوهزار و چهارده که نیروهای ائتلاف بین المللی رسما کنترل امنیت افغانستان را به نیروهای این کشور تحویل داده اند، ارتش افغانستان دچار فساد اداری و مالی بوده و طالبان در آن نفوذ کرده و درصد بالایی از نیروهای ارتش فرار کرده اند و ارتش با کمبود بودجه روبرو بوده است. در هر حال افغانستان از زمان اسکندر مقدونی در سیصد و بیست و نه قبل از میلاد مسیح تا کنون مرتب محل تاخت و تاز نیروهای بیگانه بوده است و ظاهرا این تاخت و تازها هنوز هم ادامه دارد.