پاشنه آشیل عربستان: اقتصاد
ریاض برای خروج از بحران اقتصادی - علاوه بر اصلاحات اقتصادی و کاهش تولید نفت- باید هزینههای نظامی خود را از طریق توقف «جنگ در یمن» و «حمایت از تروریست» کاهش دهد.
ریاض برای خروج از بحران اقتصادی - علاوه بر اصلاحات اقتصادی و کاهش تولید نفت- باید هزینههای نظامی خود را از طریق توقف «جنگ در یمن» و «حمایت از تروریست» کاهش دهد.
این بدان معنا است که اقتصاد پاشنه آشیل سیاستهای نفتی و منطقهای عربستان است.
دولت عربستان به دلیل کسری بودجه، مجبور به کاهش هزینه های خود تا 102 میلیارد دلار و پذیرش طرح ریاضت اقتصادی و لغو تعداد زیادی از پروژه های اقتصادی نیمهکاره در سالجاری شده است.
به گزارش پایگاه تحلیلی- خبری بلومبرگ؛ دولت عربستان در حال بازبینی هزاران پروژه به ارزش 260 میلیارد ریال عربستان (69 میلیارد دلار) است و احتمالاً یک سوم از این پروژهها را به واسطه کسری بودجه لغو کند.
طبق گفته این افراد، یک طرح جداگانه عربستان نیز شامل ادغام وزارتخانههای دولتی و حذف برخی وزارتخانهها میشود.
بلومبرگ ادامه داد، این کشور یارانه سوخت و آب و برق و همچنین میلیاردها دلار از هزینهها را کاهش داده است و به همین دلیل محمد بن سلمان در واقع به دنبال پیشبرد طرحهایی است تا بعد از افت قیمت نفت، وابستگی ریاض به درآمد ناشی از فروش نفت را کاهش دهد. طرحهای او شامل فروش سهام شرکت غول نفتی آرامکو و ایجاد بزرگترین صندوق ثروت ملی جهان میباشد.
به گزارش این پایگاه خبری، موضوع مهمتری که تا کنون در بیرون از پادشاهی سعودی تا کنون منتشرنشده است اینکه بخاطر این بحران اقتصادی خاندان سعودی هیچ پولی برای پرداخت حقوق دهها هزار نفر از مهاجرانی که در کارگاههای ساختمانی بزرگ عربستان کار میکنند ندارد. به همین علت روسای شرکتهای بزرگ ساختوساز در عربستان و از جمله گروه ساختوساز بنلادن، که پروژههای بزرگ ساختمانی در این کشور را انجام میدهند، ماههاست که حقوق کارگران سریلانکایی، پاکستانی و هندی خود را پرداخت نکردهاند و برخی از این کارگران 7 ماه است که هیچ حقوقی دریافت نکردهاند به طوری که سفارتخانههای هند و پاکستان وارد گفتوگو با دولت سعودی شدهاند و اعلام کردهاند که حقوق کارگران آنها باید پرداخته شود.
اما در این میان مقامات سعودی در توضیح میزان کسری بودجه خود ترجیح میدهند به مسئلهای که هنوز برای بسیاری در سایر نقاط جهان مبهم نیست اشارهای نکنند و آن تاثیر هزینههای جنگ در یمن بر کسری بودجه عربستان است. همچنین این مسئله را نیز نباید نادیده گرفت که در اوج دوران بیپولی عربستان سعودی، ریاض در حال پرداخت میلیونها دلار پول نقد به جبهه النصره (که اخیرا نام خود را به جیش الفتح تغییر داده است) و یا القاعده و داعش هستند تا جنگ در سوریه و عراق را به پیش ببرند.
اما به نظر میرسد ریاض بالاخره به این نتیجه رسیده است که تنها راه حل کسری بودجه این کشور طرح اصلاحات و ریاضت اقتصادی نیست. بلکه باید فکری نیز برای افزایش قیمت نفت بکند. به همین علت در نشست الجزایر در نهایت این کشور و دیگر اعضای اوپک بدون درخواست از ایران برای کاهش تولید و صادرات نفت خود موافقت کردند که 700 هزار بشکه تولید روزانه خود را کاهش دهند.
شایان ذکر است عربستان سیاست افزایش تولید نفت را همزمان با مذاکرات هستهای بین ایران و پنج به علاوه یک و بالا گرفتن تنش بین غرب و روسیه در زمینه اوکراین و همچنین پیش از آغاز حملات هوایی جنگندههای آمریکایی- عربستانی به یمن شروع کرد. به نظر میرسد قصد عربستان از افزایش تولید نفت در این شرایط علاوه بر فشار بر تهران و مسکو، کاهش تاثیر بحران یمن بر بازار نفت بوده است.
اما به نظر میرسد چاره مسائل اقتصادی عربستان تنها ریاضت اقتصادی و کاهش سقف تولید نیست و این کشور برای کاهش کسری بودجه خود باید چند گام دیگر نیز بردارد که مهمترین آن کاهش هزینههای نظامی خود - از طریق توقف جنگ یمن و حمایت از تروریست - است.
----------------------------------
بررسی و تحلیل/ امین نجار