شهر ممقان پایتخت نخودچی جهان؛ نماد اقتصاد مقاومتی
مردم شهر ممقان، نماد شهر اقتصاد مقاومتی را به خود اختصاص داده اند؛ در اوج تحریم های ظالمانه در یکی از شهرهای کشور افرادی هستند که با اتکا به نیروی داخلی، پیام رهبر انقلاب را به عرصه اقدام و عمل می رسانند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداو سیما؛ از زمان تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی بر مساله اقتصاد مقاومتی، نهاد بسیج ماموریت های متعددی را در این حوزه برای خود تعریف کرده است.
در سال های 90 تا 92 با حمایت بسیج که شامل آموزش و ارائه تسهیلات بانکی است، 62 هزار کارگاه تولیدی کوچک و زودبازده راه اندازی و 230 هزار شغل جدید بدون کمک و سرمایه گذاری دولت ایجاد شد. بسیج سازندگی نیز ظرفیت های لازم را برای اینکه 10 هزار واحد ماشین آلات صنایع تبدیلی را در اختیار مردم در شهرهای کوچک و روستاها قرار دهد، ایجاد کرده که یکی از این شهرها ممقان است.
ممقان، شهری با جمعیت حدود 15 هزار نفر از توابع استان آذربایجان شرقی است. مردم ممقان به سخت کوشی و در عین حال برخورداری از سطح بالای ثروت در قیاس با شهرهای مشابه، معروف اند اما چندی است که به شهر اقتصاد مقاومتی هم مشهور شده چرا که پایتخت نخودچی جهان محل تلاقی صنایع بزرگ و مادر با صنایع کوچک و به اصلاح زیر پله ای است.
حسن آخوندی رئیس هیات مدیره تعاونی نخود پزی ممقان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ممقان را پایتخت نخودچی جهان و شهر اقتصاد مقاومتی دانست و افزود: سال هاست که مردم زحمت کش شهرستان ممقان در شرایط سخت تحریم، فراوری نخودچی آجیلی را انجام می دهند و این محصول را در سبد غذایی مردم کشورمان تامین می کنند.
وی با اشاره به تشکیل تعاونی نخود پزی با 1300 کارگاه خاطر نشان کرد: به طور میانگین سالیانه هزار تن نخود آجیلی توسط مردم ممقان فرآوری می شود .
آخوندی گفت: با برنامه ریزی انجام شده این کارگاه ها توانایی تولید 230 هزار تن نخودچی آجیلی را دارند اما با توجه به مشکلات فعلا 100 هزار تن آن تامین می شود.
وی با بیان اینکه 60 درصد 100 هزار تن تولید سالیانه نخود آجیلی در ممقان صادر می شود افزود: تولید ما صادرات محور است که این صادرات به کشورهای سوریه ، عراق ،افغانستان،پاکستان ،ترکیه ،مالزی و دبی صورت می گیرد.
رئیس هیات مدیره تعاونی نخود پزی ممقان با تاکید بر اینکه طرح ساماندهی و توسعه نخودچی ممقان را در دستور کار داریم گفت: برای این توسعه همکاری مشترکی را با دانشگاه تبریز آغاز کردیم.
آخوندی ادامه داد: با بررسی موضوعات مختلف اقتصادی ، مالی و عوامل زیست محیطی تصمیم بر آن شد که در قدم اول 4 پایان نامه درباره مشکلات موجود از سوی دانشگاه تبریز به ما اختصاص یابد و در ادامه یک دستگاه نیز در این راستا اختراع شود.
وی در مورد موضوعات پایان نامه ها تصریح کرد: بررسی خواص شیمیایی و فیزیکی نخودچی، طرح تحقیقاتی پوست کنی نخودچی ( با حمایت دانشگاه تبریز، یکی از دانشجویان به کانادا فرستاده شد)، بررسی به حداقل رساندن انرژی و حداکثر شدن تولید و جداسازی نخودچی از ضایعات موضوعاتی است که قرار است در این پایان نامه ها بدان توجه شود.
آخوندی از تاسیس شهرک نخود پزان ممقان خبر داد و گفت: این شهرک 18 هکتاری در بهترین محل عبور سه استان آذربایجان غربی و شرقی و کردستان قرار دارد.
وی افزود: کارگاه های بزرگ که آلایندگی و تردد بیشتری دارند به این شهرک منتقل می شود و شهرک های کوچک در ممقان می مانند.
آخوندی خاطر نشان کرد: از ویژگی های اصلی تولید نخودچی در ممقان، توجه به اقتصاد مقاومتی و درون گرا بودن آن است زیرا صنعت این کار در داخل کشور و به دست اهالی ممقان پایه گذاری شده و برای تامین دستگاه ها از هیچ کشور کمک نگرفته ایم و تکنولوژی آن کاملا داخلی است .
رئیس هیات مدیره تعاونی نخود پزی ممقان ادامه داد: از برنامه های آینده ما این است که شرکت دانش بنیانی را با کمک دانشگاه تبریز در این شهر احداث کنیم.
وی به همکاری هیات مدیره تعاونی نخود پزی ممقان با سازمان بسیج سازندگی نیز اشاره کرد و گفت: در چند سال اخیر همکاری خوبی با سازمان بسیج سازندگی و توجه به کارگاه های کوچک و خانگی نخودپزان داشته ایم.