بورس انرژی یک بورس بین المللی واقعی است
مدیر عامل بورس انرژی با بیان اینکه عرضه های صادراتی بیشتر از عرضه های داخلی است، گفت: بورس انرژی به معنای واقعی کلمه یک بورس بین المللی است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ؛ سید علی حسینی گفت : بیش از 50 درصد از عرضه های این بورس در رینگ بین الملل صورت می پذیرد تا بیش از 50 درصد از حجم و ارزش معاملات بورس انرژی در رینگ بین الملل انجام شود.
وی درباره معاملات نفت در بورس انرژی گفت: با وجود همکاری های خوب وزیر نفت برای انجام کارهای جدید در بورس انرژی باید مقوله عرضه نفت خام را استثناء قایل شد البته استراتژی ما هم این نیست که تمام معاملات را بر پایه نفت خام بسته شود.
حسینی توضیح داد: نفت خام یک ماهیت استراتژیک برای کشور دارد و بازار خاصی دارد بنابراین تاکید ما بیشتر در مورد دو فراورده نفت کوره و نفت گاز است که نفت کوره به دلیل کیفیت خوب آن از بازار خوبی برخوردار است و نفت گاز نیز با وجود آنکه کیفیت آن پایین تر است اما به دلیل پرحجم بودن مورد استقبال خریداران است که از وزیر نفت معاملات اثبات این دو محصول در بورس انرژی درخواست شد.
وی با اشاره به قراردادهای ترم به عنوان یک نوع قرارداد کاری بلندمدت در بورس انرژی گفت: در قراردادهای ترم به خریدار این امکان داده می شود که به عنوان مثال در هر ماه دو کشتی 35 هزار تنی بردارد اما در فروش اثبات تک محموله فروخته می شود بر همین اساس پیشنهاد ما به وزیر نفت این است که فروش اثبات تک محموله از طریق بورس انرژی انجام شود که موافقت اولیه دریافت شده است و هم اکنون منتظر ابلاغ آن از سوی وزیر هستیم.
مدیرعامل بورس انرژی در ادامه تاکید کرد : بورس نه در کلیات و نه در مباحث نظری هیچ مخالفی ندارد چون توسعه بورس ها خیال دستگاه ها و مراجع نظارتی هم راحت تر می شود.
حسینی گفت: در سه سال گذشته در بورس انرژی از کمک های دستگاه های دولتی برخوردار بودیم و این نکته یک حرف حرفه ای است.
وی افزود: در سه سال گذشته خیلی از ایده هایی که در حوزه بورس انرژی مطرح بوده عملیاتی شده است.
حسینی با بیان اینکه هر موفقیتی از یک نقطه شروع می شود و این شروع در بورس انرژی با حمایت وزارت نفت، وزارت نیرو و همچنین سازمان بورس انجام شده است ، توضیح داد: اوراق سلف نفت کوره با همت اقای زنگنه و جوادی اجرا شد البته این بازار باید عمق بیشتری پیدا کند.
حسینی ادامه داد: توسعه بازار در گروی شروع است یعنی اگر کالایی در بورس پذیرش نشود اساساً نمی توان دنبال حجم معاملات آن یا افزایش آن رفت. این حرکت از سال های گذشته آغاز شده است و اکنون در مرحله عمق بخشی به بازار هستیم.
مدیر عامل بورس انرژی با تأکید بر اینکه افزایش حمایت های دو وزارتخانه نفت و نیرو می تواند به عمق این بازار کمک کند ، گفت : از ویژگی های بورس ها در دنیا این است که هیج کس نمی تواند مزایای آن را کتمان کند.
وی با بیان اینکه بورس ها مزایایی دارند که هیچ کس نمی تواند آنها را نفی کند ، گفت : بورس نه در کلیات و نه در مباحث نظری هیچ مخالفی ندارد. در تمام دستگاه های دولتی، مجلس و حتی در قوه قضائیه خیلی از مراجع نظارتی حامی بورس هستند چون معتقدند با توسعه بورس ها خیال این دستگاه ها راحت تر می شود چون نیازی نیست با رسیدگی های مصداقی و موردی بخواهند جلو مشکلات را بگیرند.
حسینی تأکید کرد : خوشبختانه ما در صنعتی مشغول به فعالیت هستیم که هیچ معارض یا مخالفی به لحاظ نظری ندارد البته به لحاظ اجرایی اصطکاک وجود دارد که باید دولتمردان و سیاست گذاران سعی کنند ابزارهای لازم را در جهت رسیدن به اهداف کلان اقتصادی به کار گیرند.
مدیر عامل بورس انرژی با پیشنهاد اینکه بهتر است، مسوولان از ابزارهای جهان شمول از جمله بورس بیشتر استفاده کنند، خاطر نشان کرد: ما انتظارمان از دولت این است که از ساختار بورس و بازار سرمایه که یک بازار شفاف، قانونمند، رقابتی و با نیروی انسانی متخصص و جوان است در راستای رسیدن به اهدافشان به نحو احسن استفاده کنند.
*کمتر از یک ماه تا راه اندازی نخستین صندوق پروژه
وی با بیان اینکه طراحی هر ابزار در ابتدای کار دشوار است اما بعد از طراحی و نخستین انتشار به یک کار عادی و معمولی بدل می شود ، اظهار داشت : موافقت اصولی برای صندوق های پروژه دو سال پیش گرفته شد اما تا رسیدن به اساسنامه و امیدنامه دو سال طول کشید.
حسینی خاطر نشان کرد: چنانچه مشکلی پیش نیاید اواخر شهریور یا اوایل مهر ماه می توانیم نخستین واحد(یونیت) های صندوق پروژه به اسم شرکت مپنا منتشر کنیم و زمانی که این کار انجام شود به کار عادی تبدیل می شود و سایر شرکت ها در صنایع مختلف چه در پتروشیمی چه در پالایشگاه چه برق می توانند از طریق صندوق پروژه تامین مالی کنند.
وی با یادآوری انتشار اوراق صکوک ماهان گفت: سال 89 برای شرکت ماهان صکوک منتشر کردیم که منجر به خرید 10 هواپیما برای این شرکت هواپیمایی در آن زمان شد. مدیرعامل بورس انرژی با بیان اینکه استقرار هر بازاری به ویژه در کشور ما کار سختی است، گفت: آنچه امروز از آن استفاده می شود، نتیجه یک تلاش 40 ساله است اما همانطور که ما از تلاش گذشتگان استفاده کردیم امروز در کنار همه سختی هایی که وجود دارد با 95 درصد اطمینان آینده این زحمات روشن است.
وی تصریح کرد: در آینده بورس انرژی به یکی از بزرگ ترین بازارهای منطقه تبدیل می شود و تعداد زیادی ایرانی در این بازار به فعالیت مشغول می شوند و ما در حوزه انرژی و تجارت انرژی سرآمد خواهیم شد.
حسینی بیان کرد: 5 سال گذشته اگر یک نفر از ما می پرسید که در بورس ایران چه چیزهایی معامله می شود، به جز سهام و نهایت اوراق مشارکت پاسخی نداشتیم اما هم اکنون وقتی از ما می پرسند حداقل از 8 ابزار نام برده می شود.
نقش موثر بورس ها در تأمین مالی
این مقام مسوول درباره بازاریابی برای عرضه کالاهای فیزیکی در بورس انرژی گفت : بازاریابی در بازار فیزیکی با مشکل همراه بود چون فقط شرکت ملی پخش یا شرکت ملی نفت به صورت متمرکز در این بخش فعال بودند و بخش خصوصی و شرکت های دیگر فعالیت جدی نداشتند البته به مرور این مسیرها در حال باز شدن است.
وی در این باره با ذکر مثالی توضیح داد: از ماه گذشته عرضه سوخت هوایی شروع شد و هم اکنون هر هفته معامله می شود در صورتی که روز اول خود شرکت ملی پخش امیدی به فروش این کالا در بورس نداشت اما کارگزاران با تلاش و بازاریابی هدفمند توانستند برای این محصول مشتری جذب کنند.
حسینی با بیان اینکه بنگاه ها تقاضای بالایی برای جذب نقدینگی دارند که اگر شرایط کمی تسهیل شود ، حجم تامین مالی به شدت افزایش می یابد ، افزود : بازاریابی برای اوراق مشتقه با ملاحظات جدی انجام می گیرد چون شرکت ها در شرایط کمبود نقدینگی تمایل زیادی برای تأمین مالی دارند اما بورس انرژی و سازمان بورس در این خصوص محتاطانه عمل می کنند تا اوراق در سررسید تسویه شود و مشکلی برای باز سرمایه بوجود نیاید. مدیر عامل بورس انرژی درباره تاریخچه تأمین مالی شرکت ها از طریق بورس انرژی گفت: شروع فعالیت بورس انرژی در انتشار اوراق به انتشار اوراق برای شرکت ملی نفت برمی گردد که شرکت تامین سرمایه امین آن فضا را باز کرد و امروز انتشار هر گونه اوراق به یک فعالیت عادی تبدیل شده است.
حسینی تصریح کرد: از آنجایی که خیلی از شرکت های بزرگ و کوچک با بحران تامین مالی رو به رو هستند و به دلیل نداشتن سرمایه در گردش بلاتکلیف هستند بنابراین بورس می تواند در این خصوص کمک زیادی کند.
این مقام مسئول درباره دیگر مزایای بورس اظهار داشت: فعال اقتصادی به لحاظ پوشش ریسک دوست دارد سرمایه خود را حفظ کند و افزایش بدهد بنابراین باید بتواند مدیریت ریسک کند و بورس ها در این امر بازوی کمکی یک فعال اقتصادی هستند. وی در ادامه به اهمیت فضای رقابتی در بازار سرمایه پرداخت و گفت: از لحاظ اقتصادی وقتی بازار رقابتی باشد، فعالان اقتصادی با انگیزه بشتری کارشان را انجام می دهند.
حسینی تصریح کرد: شما به عنوان یک تولید کننده اگر قرار باشد محصولتان را با قیمت دولتی بفروشید یک نوع انگیزه دارید ولی اگر اجازه داشته باشید محصولتان را در بورس با قیمت رقابتی بفروشید و منابع حاصل از فروش مستقیم به دستتان برسد با یک انگیزه مضاعفی کار می کنید.
حسینی گفت : یکی از مزایای بورس شفاف سازی است و ما هم اکنون در کشور با بحران شفافیت مواجه هستیم پس باید از ابزارهایی چون بورس که شفافیت را بیشتر می کند استفاده بیشتر شود.
رینگ بین الملل بورس انرژی، داغ تر از رینگ داخلی
مدیر عامل بورس انرژی با اشاره به شناخت فعالان داخلی و خارجی عرصه انرژی با چهارمین بورس کشور، تصریح کرد: بورس انرژی ایران به عنوان یک بورس رسمی به فعالان خصوصی عرصه انرژی شناسانده شده است و هم اکنون بورس انرژی در وزارت خانه های تخصصی و همچنین بخش خصوصی فعال در عرصه انرژی اعم از داخلی و خارجی، به عنوان یک بازار فعال در این حوزه شناخته می شود.