آذربایجان برای نخستین بار شریک اصلی صادراتی ایران شد
رایزن بازرگانی جمهوری اسلامی ایران در باکو آذربایجان اعلام کرد: با سیاستهای دولت جمهوری اسلامی ایران و ارتباط مستمر و خوب روسای جمهوری دو کشور، جمهوری آذربایجان برای نخستین بار در بین شرکای اصلی صادراتی ایران قرار گرفته است.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما ، محمد ابراهیم نقیزاده با اشاره به برگزاری دومین نمایشگاه ایران پروژه در باکو در 29 شهریور جاری، افزود: آذربایجان هم اکنون دوازدهمین کشور دریافتکننده محصولات صادراتی ایران است موضوعی که پیشتر سابقه نداشت.
وی افزود: درحالی صادرات کالا و خدمات ایرانی در آذربایجان در حال افزایش است که با توجه به بحران اقتصادی و کاهش قیمت نفت، واردات این کشور کاهش چشمگیری داشته است.
نقی زاده ادامه داد: در چهار ماهه نخست سال 1395، ایران 178 میلیون دلار صادرات به آذربایجان داشته است در حالی که در طول 12 ماه پارسال، در کل 232 میلیون دلار صادرات به این کشور از سوی ایران به ثبت رسید.
رایزان بازرگانی ایران اظهار داشت: همچنین واردات از آذربایجان نیز افزایش یافته است و در مقابل حجم انبوه کالاهای صادراتی ایران، آذربایجان که در 12 ماهه پارسال 15 میلیون دلار کالا به ایران وارد کرده بود، در سه ماه اول امسال به این رقم دست یافت.
وی با اشاره به اینکه رقبای اصلی ایران در این کشور ترکیه و روسیه هستند، گفت: آذربایجان بیش از 9.7 میلیون نفر جمعیت دارد و در طی سال 2015، 10.5 میلیارد دلار واردات از کشورهای مختلف جهان داشته است که نشان میدهد ایران فرصتهای بیشماری برای گرفتن بازار این کشور دارد.
نقیزاده اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران با این نگاه امسال نیز همزمان با فصل برگزاری نمایشگاه در باکو، دومین نمایشگاه اختصاصی ایران پروژه را در این کشور برپا خواهد کرد، این نمایشگاه در بخشهای نفت و گاز و ساختمان و همکاریهای صنعتی هدفگذاری شده است ضمن اینکه با حضور رئیس جمهوری کشورمان خط تولید خودرو در این کشور کلید خورد.
وی همچنین خاطرنشان کرد: نمایشگاه ایران همزمان با نمایشگاه بینالمللی تجهیزات پزشکی و بهداشت باکو، 29 تا 31 شهریور در این کشور برگزار میشود و فرصت طلایی برای صادرکنندگان خدمات پزشکی، درمانی و تجهیزات پزشکی کشورمان است تا جای پای خود را در این کشور محکمتر کند.
نقیزاده با بیان اینکه یکی از اهداف ما تامین نیاز بازار درمانی آذربایجان است چرا که این کشور بیش از پیش به پزشک، دارو و تجهیزات پزشکی نیاز دارد، یادآور شد: آذربایجان از گذشته جزو مصرفکنندگان خدمات آزمایشی و تجهیزات پزشکی ایرانیها بودهاند و امروز فرصت طلایی برای گسترش نفوذ در بازار این صنعت برای ایرانیها فراهم شده است.
وی با بیان اینکه تجهیزات پزشکی نیاز به خدمات پس از فروش و ارتباط مستمر با فروشنده دارد، اظهار داشت: همجواری دو کشور، خیال خریداران آذری چنین کالاهایی را راحت کرده است و آنان را تشویق میکند که از ایرانیها خرید کنند.
رایزن بازرگانی ایران در آذربایجان ابراز امیدواری کرد بزودی شاهد افتتاح کارخانه داروسازی ایران دراین کشور باشیم که مراحل پایانی خود را میگذراند.
نقیزاده با بیان اینکه در آذربایجان شرکتهای چند ملیتی مختلفی حضور دارند، افزود: ما زمینه گفتوگو و مذاکره میان تجار کشورمان و مدیران شرکتهای چند ملیتی را در حاشیه برگزاری نمایشگاه فراهم خواهیم کرد و در طول برگزاری نمایشگاه ایران در آذربایجان تلاش میکنیم، بخشهای مختلف نفت و گاز دو کشور را به هم نزدیک کرده تا شاهد عقد تفاهمنامه و قراردادهای مختلف میان تجار و بازرگانان دو طرف باشیم.
وی در ادامه در توضیح دلایل افزایش سهم صادرات کالاها و خدمات ایرانی به جمهوری آذربایجان گفت: سفر دکتر روحانی رئیس جمهوری کشورمان به آذربایجان و دیدار و گفتوگو میان روسای جمهور دو کشور و همچنین پسابرجام زمینه گسترش روابط در زمینههای مختلف از جمله اقتصادی را باز کرد و ما امروز شاهد به ثمر رسیدن تلاشهای دولت هستیم.
نقیزاده ادامه داد: از طرفی با توجه به کاهش قیمت نفت و افت شدید ارزش پول ملی، دولت آذربایجان نیز اصلاحات اقتصادی را در سال 2016 در دستور کار خود قرار داد به شکلی که در چهار محور اصلی تجارت، ترانزیت، توریسم و کشاورزی اقدامات زیادی انجام داد که هر یک از این محورها یک زمینه همکاری برای ایرانیها است.
رایزن بازرگانی جمهوری اسلامی ایران در عین حال عنوان کرد: آذربایجان به سمت تشویق صادرات و توسعه صنعت حرکت میکند و این دو هدف، کار را برای گسترش روابط اقتصادی با ایران بیش از هر زمانی سهل و آسان کرده است.
وی گفت: بخش اعظم اقتصاد آذربایجان را صنعت تشکیل میدهد و با توجه به اینکه ایرانیها پیشرفتهای قابل توجهی در حوزه نفت و پتروشیمی داشتهاند، زمینههای همکاری زیادی میان دو طرف در این حوزه وجود دارد.
رایزن بازرگانی ایران در باکو به بخش ساختمان نیز اشاره کرد و گفت: صنعت ساختمان 8.7 درصد اقتصاد و تولید ناخالص داخلی آذربایجان را در سال 2015 به خود اختصاص داده اما با توجه به بحران اقتصادی در این کشور، این بخش نیز با رکود مواجه شده است.
وی گفت: با این وجود ایرانیها مزیتهای فراوانی در حوزه ساختمان و مصالح ساختمانی دارند که در طول برگزاری نمایشگاه میتوانند بازار خوبی برای خود در آذربایجان ایجاد کنند. نقی زاده خاطرنشان کرد: صنایع سبک و کوچک نیز جزو صنایع توسعهای آذربایجان است، ما دراین زمینه مزیتهای داریم و میتوانیم بخشی از نیاز آذربایجان را قیزادهدر این حوزه نیز پوشش دهیم، ضمن اینکه هم اکنون تیمی از ایران در باکو مستقر شده است و در زمینه کشاورزی در حال فعالیت است.
وی گفت: طرف مقابل استقبال خوبی از نمایشگاه ایران کرده است و تبلیغات و اطلاعرسانی خوبی در این زمینه صورت گرفته است که خیال ما را از طرف مقابل راحت کرده است.
نقی زاده از شرکت های ایرانی که موضوع نمایشگاه جمهوری اسلامی ایران در باکو ارتباطی با زمینه فعالیت آنان دارد، درخواست کرد بار دیگر بازار آذربایجان را مورد مطالعه قرار دهند و برای اطلاعات بیشتر با مراجعه به پایگاه خبری سازمان توسعه تجارت یا تماس با رایزن بازرگانی جمهوری اسلامی ایران در باکو، اطلاعات مورد نیاز خود را دریافت کنند.
به گفته وی، هر چقدر حضور ما در نمایشگاههای آذربایجان بیشتر باشد، به همان اندازه سهم بیشتری از بازار این کشور خواهیم داشت.
به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه تجارت، دومین نمایشگاه ایران پروژه در آذربایجان 29 تا 31 شهریور با حضور فعالان اقتصادی ایران در حوزههای صنعت ساختمان، تجهیزات صنایع نفت و گاز، سازههای مهندسی، پروژههای فنی ـ مهندسی، توسعه شهری و ساختوسازها، راهسازی، پلسازی، آسفالت، انتقال لولههای نفت و گاز، صنعت پتروشیمی، مصالح ساختمانی، سنگ و شیشه و ... در اکسپو سنتر باکو برگزار خواهد شد.