پژوهشگران علوم پزشکی مشهد در استفاده از نانو ذرات لیپیدی به عنوان نانوحامل داروی ضد سرطان به موفقیت دست یافتند.
به
گزارش خبرنگار خراسان رضوی، خبرگزاری صدا و سیما، رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد امروز
گفت: محققان این دانشگاه ازساخت
دکتر مهرابی بهار افزود: در ساخت این نانو ذرات، از مواد مختلفی مانند پلیمرها، ذرات فلزی، لیپیدها و دیگر مواد استفاده می شود که با توجه به روش تولید آن ها می توان شکل و اندازه متفاوتی از ذرات تولید کرد.
یکی از پزوهشگران این طرح با اشاره به ترکیب 7-اتیل-10 هیدروکسی کامپتوتسین (اس ان 38 )داروی بالقوه ضد سرطان مؤثر در درمان انواع تومورهای بدخیم گفت: امکان استفاده بالقوه این دارو در درمان انواع تومورهای ریه، معده، دهانهی رحم و تخمدان وجود دارد و این دارو، 100 تا هزار برابر از داروی ایرینوتکان مؤثرتر است.
دکتر بیژن ملائکه افزود: به علت محلولیت پایین "اس ان 38" در آب و حلالهای قابل قبول در داروسازی در این مطالعه نانوذرات لیپیدی جامد حاوی" اس ان 38 " با هدف تزریق وریدی این دارو تهیه شده است.
او افزود: استفاده از این نانوحامل ها در درمان تومورهای سرطانی موجب افزایش کارایی درمانی و کاهش آثار جانبی داروی ضد سرطان می شود.
دکتر ملائکه همچنین در خصوص نقش فناوری نانو در این طرح افزود: استفاده از نانوذرات با اندازهی کمتر از 200 نانومتر، امکان تجمع هرچه بیشتر دارو را در محل تومور فراهم می کند و موجب افزایش بازدهی دارو می شود همچنین این موضوع آثار مخرب داروی ضد سرطان را بر بافت سالم اطراف تومور کاهش می دهد.
به گفته او در این مطالعه حاوی داروی ضد سرطان "اس ان 38 "به روش امواج فراصوت تهیه شده است.
دکتر ملائکه گفت: در ارزیابی خصوصیات نانو ذرات حاوی داروی ضد سرطان از نظر اندازه، پتانسیل و میزان بارگیری و بر اساس نتایج به دست آمده از آزمون ها، نانوذرات در دوزهای 20 و 10 میلی گرم بر کیلوگرم در مقایسه با فرم تجاری با دوز 25میلی گرم بر کیلوگرم کارایی ضد توموری بالاتری از خود نشان داده است.
این تحقیقات حاصل تلاش های دکتر بیژن ملائکه و دکتر محمودرضا جعفری(اعضای هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد)، دکتر اسما محمودی(رزیدنت نانوفناوری دارویی دانشگاه علوم پزشکی مشهد) و دکتر نوید مصلایی(دانشآموخته دانشگاه علوم پزشکی مشهد) است. نتایج این کار در مجله
European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics
جلد 104، سال 2016، صفحات 42 تا50
به چاپ رسیده است.
سیستم های دارورسانی مبتنی بر حامل های نانویی اکنون در بازار دارویی جهان وارد شدهاند و استفاده از آنها در دارورسانی روز به روز رو به افزایش است.
استفاده از این نانوحامل ها در درمان تومورهای سرطانی موجب افزایش کارایی درمانی و کاهش اثرات جانبی داروی ضد سرطان میشود.