معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور زراعی گفت: تولید گندم امسال بی سابقه بوده و علاوه بر نیاز ، ذخیره گندم هم صورت گرفته است.
عباس کشاورز در حاشیه دومین جلسه کارگروه کشاورزی که با حضور معاونان وزیر جهاد کشاورزی در اتاق ایران برگزار شد گفت: برای همکاری های فنی و انتقال فناوری با نهاد مدنی و نمایندگان شرکت آلمانی و همچنین جهاد کشاورزی قراردادی صورت گرفت و یکی از همکاری ها ایجاد نمایشگاه در مزرعه است که برای حضور بیشتر بخش خصوصی نشستی با کمیسیون کشاورزی و شرکت المانی با هدف انتقال تولید محصولات زراعی، بذر و انواع کود و آفت کش ها فراهم شود.
وی افزود: در پائیز شاهد اولین تولید مشترک ایران با شرکت های اروپایی خواهیم بود که از دانه های روغنی آغاز و بعد به آفتابگردان و سایر محصولات گسترش پیدا می کند.
کشاورز گفت: هم اکنون بیش از 4 هزار و 900 برند کودی از جمله کود بیولوژیکی، شیمیایی، مواد آلی غنی به بخش کشاورزی عرضه می شود و نسبت به 3 سال گذشته کودها ارتقاء پیدا کردند.
وی افزود: ما با متخلفین و کسانیکه کودهای غیر استاندارد و کم کیفیت تولید می کنند برخورد جدی کردیم که تعزیرات حکومتی همکاری های خوبی با ما داشت.
کشاورز ادامه داد: بخش خصوصی تهیه بیش از 50 درصد کود را در بخش کشاورزی به عهده دارد که در چند سال گذشته 95 درصد کود را دولت تهیه می کرد.
وی درباره اقدامات انجام شده در کشور درباره آفت کش ها گفت: اقدامات خوبی در این زمینه صورت گرفته است و کمک می کنیم تا سموم پرخطر از سبد مصرف کشور حذف شود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی درباره میزان تولیدات زراعی کشور در امسال گفت: گندم از 11 میلیون و 200 هزار تن خرید دولتی عبور کرد و پیش بینی تولید 14 میلیون تن است، در حالی که تقاضای گندم کشور بیش از 13 میلیون و 400 هزار تن است و به اندازه نیاز کشور تامین شد و مقدار زیادی ذخیره هم داریم.
وی با اشاره به تولید بی سابقه گندم در چند سال اخیر گفت: تولید جو هم مانند گندم بسیار خوب بوده است و نزدیک 3 میلیون و 800 هزار تن جو تولید کردیم.
کشاورزبا بیان اینکه در تولید چغندر نیز در سال زراعی جاری رکورد زدیم افزود: بیش از 1 میلیون و 500 هزار تن شکر تولید کردیم.
وی ادامه داد: در بخش صیفی و سبزی جات در یکسال گذشته قیمت ها افزایش چشمگیری نداشت و قیمت ها متعادل بود.
وی افزود: با توجه به اینکه تولید برنج در گذشته مورد توجه نبوده امسال تولید برنج وضعیت خوبی داشته است و سیاست ما حمایت از برنجکاران است و هیچ حمایتی از تولید کنندگان در مناطقی جز گیلان و مازندران صورت نمی گیرد.
کشاورز گفت: تولید برنج امسال بین 6 تا 8 درصد افزایش داشته و بیش از 2 میلیون و 100 هزار تن برنج سفید تولید شد.
کشاورز ادامه داد: برنج تراریخته در کشور کشت نمی شود و اجازه واردات این نوع برنج در اختیار وزارت بهداشت است.
وی با اشاره به تولید دانه های روغنی گفت: 50 درصد سطح کشت کلزا داشتیم و امسال بیش از 25 هزار هکتار برای اولین بار با عملکرد مطلوب آفتابگردان تولید می شود.
وی افزود: کشت سویا نیز راضی کننده است و اولین اقدام جهشی کشت کلزا در شهریور آغاز می شود و پیش بینی ما این است در پائیز امسال مقدمات کشت 200 هزار هکتار کلزا در کشور فراهم شود و بذر تدارک دیده شده است.
کشاورز درباره کمبود شکر در کشور گفت: کوتاهی در تدارک ثبت سفارش شکر در سال گذشته صورت گرفته است.
* 17 درصد از سموم وارداتی از منابع اصلی است
مدیرکل دفتر آفت کشهای سازمان حفظ نباتات کشور گفت: مصرف سالیانه آفت کشها در کشور 24 تا 27 هزار تن است.
فرزاد کلانتر هرمزی گفت: سم قانون دارد و ورود آن با مجوز خاصی از سازمان حفظ نباتات است و 25 درصد سم ها بصورت آماده مصرف و 75 درصد داخل فرموله می شود و 98 درصد مواد اولیه وارداتی است و این سموم استاندارد کف را دارد.
وی افزود: در شرایط فعلی حدود 17 درصد از سبد سموم وارداتی ( 5/6درصد) از منابع اصلی که عمدتا اروپایی هستند ،تامین می شود و باقی آن از چین و 20 درصد هند تهیه می شود که همه این سموم استاندارد لازم را دارد.
وی با اشاره به اینکه تقلب و قاچاق باعث ناامنی و بی اعتمادی می شود گفت: ما در کشور تمایل به کالای وارداتی داریم که این موضوع دامن گیر تولید هم شده است.
وی ادامه داد: مصرف سالیانه سم بستگی به شرایط آب و هوایی کشور دارد؛ و در برخی مناطق کم و برخی نقاط بیشتر استفاده می شود.
کلانتر هرمزی تصریح کرد: در سطح هکتار با توجه به سطح کشت و ضریب تبدیل سم به ماده اولیه سرانه مصرف در هکتار 560 تا 700 گرم ماده موثر است که در بسیاری از کشور های پیشرفته مصرفشان بیشتر از ماست.
وی تاکید کرد: هر کجا تراکم کشت بیشتر باشد مصرف سم هم بیشتر است بطور مثال نواحی شمالی کشور و مناطقی که کشت های اقتصادی و عملکرد بیشتری دارند سم بیشتر استفاده می شود.
وی افزود: 52 درصد سم با استاندارد (سازمان محیط زیست آمریکا) EPE در حیطه سموم کم خطر هستند و باقی 48 درصد بین سموم کم خطر و پر خطر تقسیم می شود.
وی ادامه داد: سموم پرخطر ما نیز مستقیم وارد مواد غذایی نمی شود و اصولا غیر مستقیم مصرف می شود و بسیاری از ضد عفونی کنندگان خاک را روی گیاه استفاده نمی کنیم.