ادامه حضور پرافتخار در بازیهای المپیک؛
ساعی پرافتخارترین تکواندوکار و 4 سهمیه در انتظار مدال
تکواندو ایران از چهار المپیک گذشته پنج مدال کسب کرده و با حضور در پنجمین المپیک امیدوار به افزایش تعداد این مدالها است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما؛ ورزش رزمی تکواندو از المپیک 2000 سیدنی به صورت رسمی وارد بازیهای جهانی المپیک تابستانی شد. پیش از این در المپیک 1988 سئول و 1992 بارسلونا تکواندو به صورت آزمایشی در بازیها شرکت داشت.
همه رکوردهای تکواندو و هادی ساعی
تکواندو ایران نیز در مسابقات رسمی و غیررسمی المپیک نمایندگانی داشته است که دست پر به کشور بازگشته اند. در مسابقات آزمایشی تکواندو در المپیکها، تاکنون ایران هفت نماینده و سه مدال کسب کرده و در مسابقات رسمی تکواندو در المپیک هم 12 سهمیه و پنج مدال بدست آورده است.
اما هادی ساعی با حضور در سه دوره از بازیهای المپیک و کسب 2 مدال طلا و یک برنز عنوان پرافتخارترین ورزشکار و تکواندوکار المپیکی ایران لقب گرفته است.
همچنین غلامحسن ذوالقدری با سرمربیگری در 2 المپیک سیدنی و آتن بیشترین حضور را در این بخش داشته است.
ورود بانوان به المپیک
اما ورود بانوان تکواندوکار به بازیهای المپیک از سال 2008 پکن بود. در آن دوره سارا خوش جمال فکری در وزن اول المپیکی از طریق کسب سهمیه در مسابقات قاره ای لقب نخستین بانوی المپیکی تکواندو ایران را به خود اختصاص داد که با سرمربیگری مریم آذرمهر به پکن رفت و در همان دور نخست مغلوب شد.
چهار سال بعد این سوسن حاجی پور بود که در وزن دوم المپیکی باز هم از طریق رقابتهای انتخابی قاره ای تک سهمیه بانوان را در المپیک 2012 لندن گرفت. حاجی پور با سرمربیگری یک کره ای به لندن رفت و او هم در همان مسابقه نخست باخت و حذف شد و حالا کیمیا علیزاده امید بانوان تکواندوکار ایران است تا با درخشش در مسابقات جهانی و المپیک نوجوانان، در المپیک ریو هم تاریخ ساز شود.
2 المپیک آزمایشی
در المپیک 1988 سئول که تکواندو به صورت آزمایشی وارد بازیها شد، تیم ملی ایران با ترکیب فریبرز دانش در وزن 50 کیلوگرم، فیصل دانش در وزن 58 کیلوگرم، سیدحسن زاهدی در وزن 83 کیلوگرم و منصور باقری در وزن 83+ کیلوگرم شرکت داشت که زاهدی پرچمداری کاروان ایران در المپیک هم بود و حذف شد اما فیص دانش به مدال برنز رسید و فریبرز دانش همراه با باقری در رده پنجم مسابقات ایستادند.
اما دومین حضور آزمایشی تکواندو در المپیک 1992 بارسلون بود که در این بازیها ایران با فریبرز عسکری در وزن 70 کیلوگرم مدال نقره، رضا مهماندوست در وزن 76 کیلوگرم مدال برنز و منصور باقری در وزن 83+ کیلوگرم رده پنجم بدست آورد.
ورود رسمی به المپیک
اما پس از تصویب کمیته بین المللی المپیک مبنی بر ورود تکواندو به بازیهای المپیک، از المپیک 2000 سیدنی این رشته به صورت رسمی وارد بازیها شد.
در آن دوره هادی ساعی و مجید افلاکی با سرمربیگری غلامحسن ذوالقدری به المپیک اعزام شدند که ساعی مدال برنز گرفت و افلاکی در رده یازدهم قرار گرفت. در نخستین دوره حضور تکواندو در بازیهای المپیک تیم ملی کره جنوبی قهرمان شد.
در المپیک 2004 آتن باز هم ذوالقدری سرمربی ایران بود و این بار یوسف کرمی مدال برنز و هادی ساعی نخستین مدال طلای تکواندو ایران در المپیک را بدست آورد.
المپیک 2008 پکن هادی ساعی در وزن دوم المپیکی سومین حضور المپیکی اش را تجربه کرد و تنهای طلای کاروان ایران را بدست آورد. رضا نادریان در وزن اول المپیکی هم دیگر المپیکی ایران بود که در همان دور نخست با شکست از حریفش حذف شد. هدایت تیم ملی اعزامی ایران در آن دوره به رضا مهماندوست سپرده شد. در پکن سارا خوش جمال فکری نماینده بانوان تکواندوکار بود که در دور اول باخت و حذف شد.
اما المپیک 2012 لندن یوسف کرمی در وزن سوم المپیکی نیز دومین حضور المپیکی اش را تجربه کرد اما نتوانست به مدالی برسد. با این حال تیم تحت هدایت فریبرز عسکری با تلاش محمد باقری معتمد در وزن دوم المپیکی یک مدال نقره از المپیک گرفت. در این المپیک نیز سوسن حاجی پور نماینده بانوان ایران بود که درو نخست بازنده شد.
ورود قوانین جدید به المپیک
مسابقات تکواندو المپیک از دوره گذشته در لندن با هوگوهای الکترونیکی برگزار می شود تا از دخالت داوران در امتیازات کم شود. در المپیک 2016 ریو علاوه بر هوگوهای الکترونیکی، کلاه و جوراب های الکترونیکی نیز مورد استفاده تکواندوکاران قرار خواهد گرفت و نوع هوگوهای مسابقات تغییر پیدا کرده است. مسابقات المپیک 2016 ریو با سیستم ویدئوچک نیز کنترل می شود.
براساس قوانین از میان هشت وزن مسابقات تکواندو، پیکارهای المپیک در چهار وزن المپیکی برگزار می شود. در المپیکهای گذشته هر کشور میتوانست تنها 2 نماینده در بخش مردان و 2 نماینده در بخش بانوان داشته باشد که سهمیه ها از طریق مسابقات انتخابی جهانی و قاره ای بدست میآمد اما برای المپیک 2016 ریو قوانین ورود به المپیک تغییر پیدا کرد.
از حدود سه سال قبل رقابتهای گرندپری جایگزین مسابقات جهانی انتخابی المپیک شد که تکواندوکاران با شرکت در این مسابقات و جمع آوری امتیازات لازم از طریق سیستم رنکینگ المپیکی مجوز حضور در المپیک ریو را کسب کردند. این سیستم طوری طراحی شد که تکواندوکاران رده های اول تا ششم چهار وزن المپیکی با بالاترین امتیاز به المپیک ریو رسیدند.
مسابقات گرندپری هر سال در سه مرحله مقدماتی و یک مرحله فینال برگزار شد و برخی از تورنمنت های بین المللی نیز با مجوز فدراسیون جهانی دارای امتیازات المپیکی برای تکواندوکاران شرکت کننده داشت. با این حال مساباقت انتخابی قاره ای نیز برگزار شد تا تکواندوکارانی که در رقابت های گرندپری موفق به کسب مجوز المپیک نشده بودند، بتوانند از این طریق به ریو برسند.
5 سهمیه و 4 اعزام
تکواندوکاران ایران با کسب چهار سهمیه برای المپیک ریو، تعداد سهمیه های تاریخ تکواندو ایران در المپیک ها را به عدد 17 رسانده اند.
فرزان عاشورزاده، مهدی خدابخشی و سجاد مردانی در اوزان اول، سوم و چهارم المپیکی در بخش مردان و کیمیا علیزاده در وزن دوم المپیکی بانوان سهمیه المپیک 2016 ریو را کسب کرده اند، ضمن آنکه مسعود حجی زواره نیز در وزن سوم المپیکی دومین سهمیه این وزن را بدست آورد اما با توجه به اینکه هر کشور تنها می تواند در هر وزن یک بازیکن داشته باشد، خدابخشی با رده بالاتر به ریو اعزام شده است.
بهنام اسبقی در وزن دوم المپیکی نیز با بدشانسی در حالیکه امتیازات خوبی در رنکینگ بدست آورده بود، با مصدومیت و دوری از مسابقات، شانس حضور در المپیک ریو را از دست داد.
هدایت ملی پوشان ایران در المپیک ریو برعهده بیژن مقانلو به عنوان سرمربی، مهدی بی باک به عنوان مربی، سیدمهرداد یوسفی به عنوان مربی بدنساز، غلامحسن ذوالقدری به عنوان سرپرست و رییس سازمان تیم های ملی است. سیدمحمدپولادگر رییس فدراسیون تکواندو و سعید مطوری نژاد هم به عنوان پزشک تیم ملی را همراهی می کنند.
در بخش بانوان نیز مهرو کمرانی مربی کیمیا علیزاده در ریو حضور دارد و زهرا سروی نایب رییس بانوان فدراسیون تکواندو نیز تیم بانوان را همراهی می کند.
اما مسابقات تکواندو المپیک ریو از 27 تا 30 مرداد برگزار می شود که هر روز به ترتیب اوزان اول تا چهارم المپیکی مسابقات یک وزن مردان و بانوان برگزار می شود.
در روز نخست مسابقات تکواندو المپیک ریو، فرزان عاشورزاده در وزن 58- کیلوگرم به روی شیاپ چانگ می رود.