توسعه واقعی صادرات غیرنفتی شرط تنوع بخشی به اقتصاد
مدیرکل دفتر برنامه ریزی تجاری سازمان توسعه تجارت ایران برضرورت تنوع بخشی اقتصادی بر مدار توسعه صادرات غیر نفتی واقعی در کشور تاکید کرد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ، محمدرضا ایزدیان افزود: در طول تاریخ اقتصادی مدرن کشور تراز تجاری نفتی 100 درصد مثبت و تراز تجاری غیر نفتی همواره منفی بوده است.
وی همچنین تاکید کرد: در تنوع بخشی به اقتصاد باید موفق عمل کرد و سهم اقتصاد غیر نفتی را در کشور ارتقاء بخشید.
مدیرکل دفتر برنامه ریزی تجاری سازمان توسعه تجارت ایران بر لزوم حرکت به سمت صادرات غیرنفتی واقعی در جامعه تاکید کرد و گفت: مصنوعات کارخانهای که بخش واقعی اقتصاد را تشکیل میدهند باید به شدت توسعه پیدا کند.
وی افزود: توسعه اشتغال، ارتقای درآمد ملی، قدرت اقتصادی، تاب آوری و سایر موارد به توسعه بخش واقعی اقتصاد وابسته هستند.
ایزدیان در ادامه به سه مدل مقایسه تراز تجاری مبتنی بر معیارهای جهانی شامل مقایسه با گذشته، مقایسه با بهترینها و مقایسه با اهداف و برنامهها اشاره کرد و اظهار داشت : نرخ تورم تأثیر چندانی بر تراز تجاری ندارد. تورم با تاثیرگذاری بر روی نرخ ارز در تراز تجاری مؤثر است.
وی بیان داشت: عوامل مؤثر بر تراز تجاری شامل نرخ ارز، تقاضای جهانی، عرضه اقتصادی و ... است از اینرو میطلبد به این نکات توجهی ویژه شود.
مدیرکل دفتر برنامه ریزی تجاری سازمان توسعه تجارت ایران در مصاحبه با رادیو اقتصاد به کاهش قیمتهای جهانی نفت و کاهش رشد تجارت جهانی اشاره کرد و گفت: طبق آخرین گزارشهای بانک جهانی، صندوق بین المللی پول و سازمان تجارت جهانی چشم انداز مثبتی از رشد شدید تجارت جهانی در سطح دنیا ترسیم نشده است و ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست.
وی افزود: از آن جا که متکی بودن اقتصاد ایران به درآمدهای نفتی موجب آسیب پذیری اقتصاد کشور از نوسانها و شوکهای خارجی و در نتیجه بحرانهای ارزی میشود همواره بر لزوم افزایش صادرات غیرنفتی و تنوع بخشی صادرات تأکید شده است.
ایزدیان تصریح کرد : با توجه به تمامی مشکلات و معضلات خوشبختانه درجه تمرکز بازار صادراتی ایران و درجه تمرکز مبادی وارداتی ایران رو به افزایش است.
وی اظهار داشت : تراز تجاری را نمیتوان در خلاء بررسی کرد بلکه باید به شاخصهای همچون حسابهای جاری، تراز پرداختها، روابط بین الملل و ... را مدنظر قرار داد.
مدیر کل دفتر برنامه ریزی تجاری سازمان توسعه تجارت ایران در ادامه با اشاره به این جمله که مدیریت هدفمند واردات یکی از سیاستهای مهم اقتصاد مقاومتی است، گفت: برای دستیابی به این مهم مکانیزم هایی از قبیل منطقی کردن تعرفهها، تغییر موانع غیر تعرفهای، ساماندهی مبادلات مرزی و ... تعریف شده است.
وی با اعلام اینکه بخشی از کاهش واردات در کشور به تدابیر مدیریتی منوط میشود ، افزود : امسال یک هزار ردیف تعرفه واردات از دریافت ارز مبادله محروم و در فهرست ارز متقاضی قرار گرفتهاند بنابراین با کاهش تفاوت ارز مبادلهای و متقاضی کاهش رانت، واقعی شدن قیمتها و در نهایت به کاهش واردات منجر میشود.
ایزدیان خاطرنشان کرد: بخش عمده واردات نتیجه عملکرد بخشهای اقتصادی است اما تدابیر مدیریتی هم در این حوزه بی تأثیر نیست.