رئیس جمهور در گفتگوی زنده تلویزیونی با مردم گفت: آمریکایی ها آزمایش برجام را بخوبی انجام ندادند و به تعهدات خود بطور دقیق پایبند نبودند.
آقای روحانی افزود: این را نه تنها بر ما تحمیل می کردند بلکه جلو کشورهایی هم که می خواستند از ما نفت بخرند می ایستادند اما امروز یک عزتی برای ما هست که هر قدر که بخواهیم می فروشیم هم از نظر اقتصادی ، هم از نظر سیاسی و ابعاد انقلابی کشور که بخش بزرگی از آن استقلال است و بخش بزرگ استقلال این است که در اراده و اجرای اراده در مقابل قدرت های بزرگ ایستادگی کنیم و نگذاریم آنها چیزی را بر ما تحمیل کنند.
رئیس جمهور گفت: علاوه بر اینکه دست ما امروز در فروش نفت و میعانات باز شده بلکه در دسترسی ما به پول نقد و میعانات هم دستمان باز شده است، اولاً در دوران تحریم کشورهایی که از ما نفت می خریدند شرایط را بر ما تحمیل می کردند چون مجبور بودیم فقط به چند کشور نفت بفروشیم و لذا می گفتند بخشی از پول نفت را به دلار می دهند و بخشی دیگر را به پول ملی کشورشان که ما مجبور بودیم کالا بخریم چون پول ملی آنها را نمی توانستیم جابهجا کنیم و تبدیل آن مخارجی داشت و در همه جای دنیا ارزش مبادلاتی نداشت.
آقای روحانی افزود: امروز دست ما باز است به اضافه اینکه اگر می خواستیم از آن پول استفاده کنیم 10 تا 20 درصد ارزش آن را به عنوان حق نقل و انتقال از ما دریافت می کردند اما امروز دست ما برای فروش نفت باز است وزیر نفت هم اعلام کرد که هر نفتی که می فروشیم به یورو است و به حسابی که ما می گوییم واریز می کنند چون قبلاً حساب هایی نبود که به آن حساب ها واریز شود امروز بیش از نزدیک به 400 بانک خارجی با ما در ارتباط هستند و روز به روز تعداد آنها افزایش می یابد.
رئیس جمهور گفت: اکنون می توانیم پول نفت را به شعبات بیشتری و حتی شعبات بانک های خودمان در خارج از کشور فعال نبودند و اکنون فعال شدند واریز کنیم.
آقای روحانی افزود: در دوران برجام یک فرصت خوبی نه تنها برای فروش نفت و دسترسی به اموال ما بلکه برای مسئله بیمه و کشتیرانی ایجاد شده است، در دوران تحریم کشتی های بزرگ در بنادر ما پهلو نمی گرفتند به کشورهای دیگری می رفتند و بعد با لنج و قایق کالاها به کشور وارد می شد.
رئیس جمهور در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اگر برجامی در کار نبود امروز وضعیت ما چگونه بود، گفت: اگر شرایط قبل از برجام یعنی قبل از مذاکرات دولت یازدهم و توفیقاتی که به دست آوردیم و در مقطعی به توافقات موقت رسیدیم و بعد رفتیم تا برجام و توافق دائم شرایط این بود که باید نفت به میزان یک میلیون بشکه و نه بیشتر می فروختیم و با مقرراتی که تحمیل کرده بودند این میزان 20 درصد 20 درصد کاهش می یافت و امروز نمی توانستیم نفتمان را صادر کنیم ، شرایط دسترسی ما به اموالمان سخت تر می شد کشورهای دیگر سخت گیری های بیشتری می کردند وقتی می دیدند نمی توانیم صادرات داشته باشیم.
آقای روحانی افزود: ما در بخش های دیگر مثل خودرو ، پتروشیمی ، جابجایی ریال و فلزات گرانبها هم تحریم بودیم و شرایط بسیار سختی برای کشور پیش می آمد.
رئیس جمهور گفت: مهمترین اثر برجام این بود که سایه شوم تهدید از سر ما رفع شد و آن کاری که دشمنان ما انجام داده بودند پرونده ما را به شورای امنیت آن هم در فصل هفتم برده بودند 6 تا 7 قطعنامه علیه ما تصویب کرده بودند و تحریم های سخت و شدیدی که هر آن ممکن بود کشور ما درگیر آتش ناخواسته شود که رفع شد.
آقای روحانی افزود: ایران را در سازمان ملل به عنوان کشوری که تهدید صلح و امنیت جهانی است مطرح کرده بودند این هم در قطعنامه های شورای امنیت و هم سازمان ملل بود که این ایران هراسی از بین رفت.
رئیس جمهور گفت: البته این را هم به ملت بگویم که توفیق ما در برجام لطف 1+5 نبوده نه اینکه سخاوتمندانه چیزی به ما بخشیدند بلکه مردم ما با ایستادگی و مقاومت و اتحادشان و رهبری شجاعشان و هدایت ایشان به توفیقات در برجام رسیدیم ما رفتیم و حقمان را باز ستاندیم کسی به ما لطف نکرد بلکه در سایه این مقاومت ملت ما به پیروزی رسید حمایت مردم بود.
آقای روحانی افزود: ما از اول به دنبال برد و باخت نبودیم گفتیم ما به دنبال یک توافق برد - برد هستیم و طرف مقابل هم احساس کند یک موفقیتی بدست اورده است ولی خب طرف مقابل می گوید ما ایران را از ساخت بمب دور کردیم و این هم مال آنها، ولی بنا به فتوای مقام معظم رهبری ما هیچ وقت به دنبال ساخت بمب نبودیم و نیستیم.
رئیس جمهور گفت: با آن شرایط اگر بسنجیم امروز در یک شرایط بسیار سختی قرارداشتیم به اضافه اینکه ما باید حقمان را در هر مقطعی بازستانیم دیگران می خواهند حق ما را تضییع کنند حق هسته ای مگر حق ما نبود؟ آنها به شورای امنیت رفتند و گفتند ایران حق غنی سازی ندارد بلکه امروز ایران طبق همان مصوبه شورای امنیت هم حق غنی سازی دارد، هم آب سنگین تولید می کند و می فروشد و هم اورانیوم غنی سازی می کند و به دیگر کشورها می فروشد و در زمینه فناوری های هسته ای به فناوری های نو دسترسی پیدا می کند و با همکاری کشورهای دیگر رآکتور اراک را نوسازی می کند.
آقای روحانی ادامه داد: آنچه مهم است احقاق حقوقمان است که به آن دست پیدا کردیم و در بسیاری زمینه ها فضای بهتری برای مردم به وجود آمد و برای سرمایه گذاری ایجاد شد و اجرای بیش از 3 میلیارد دلار سرمایه گذاری در ایران قطعی شده است.
رئیس جمهور گفت: سنگاندازیهایی وجود دارد، همانهایی که با اصل برجام مخالف بودند، در درون امریکا در کنگره، مجلس نمایندگان با کل برجام مخالف بودند، به ویژه جمهوری خواهان که مرتب مخالفت و سنگ اندازی می کردند در اینکه به امضا نرسد.
آقای روحانی افزود : در منطقه نیز رژیم صهیونیستی همیشه مخالف بود و سنگ اندازی می کرد و الان هم مانع تراشی می کند .
وی به برخی مخالفت های کشورهای منطقه هم با توافق برجام اشاره کرد و گفت : متاسفانه برخی کشورهای منطقه از روی کودکصفتیشان با برجام مخالف بودند و امروز هم در راه اجرای برجام سنگ اندازی می کنند.
رئیس جمهور افزود : شما امروز در امریکا می بینید که کنگره هر روز به دنبال تصویب یک لایحه ای است که مشکلی را جلو پای ایران به وجود بیاورد دولت امریکا ناچار می شود برخی از موارد را وتو و یا مخالفت کند.
آقای روحانی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در خصوص برجام گفت : اگر طرف ما طرفی بود که به تعهدات خودش دقیق عمل می کرد هم به نفع منطقه و هم به نفع خودش بود .
رئیس جمهور افزود : مقام معظم رهبری فرمودند که برجام یک آزمایش و امتحان برای طرف مقابل بود .
وی ادامه داد : اگر امریکایی ها دقیق برجام را اجرا می کردند، جلو سنگ اندازیها را می گرفتند، جلو کندکاریهایی را که امروز شاهد آن هستیم می گرفتند لذا به طرف اعتماد می کردیم و درباره موضوع دیگر هم حاضر بودیم با آنها مذاکره کنیم که ممکن بود به نفع ما، امریکا و دیگران باشد؛ متاسفانه آنها این آزمایش را به خوبی انجام ندادند و به تعهدات خودشان دقیق پایبند نبودند.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه ما در عین حال باید حواسمان در مورد طرف مقابل جمع باشد گفت: برجام حاصل وحدت و انسجام ملی و همکاری همه قوا، حمایت همه ملت بزرگوار، رهنمودهای مقام معظم رهبری ما و در سایه ایشان بود که در برجام پیروز شدیم.
ْآقای روحانی تصریح کرد : امروز هم در ادامه راه برای اینکه از فرصت به وجود آمده به خوبی استفاده کنیم باز هم همان وحدت و انسجام را می خواهیم، همان هدایت های مقام معظم رهبری را می خواهیم، باید همه قوا در کنار یکدیگر دست به دست هم بدهیم و اگر دیدیم طرف مقابل ما روزی جایی می خواهد نقضی را انجام بدهد ما در برابر او با قاطعیت بایستیم و ایستادگی کنیم.
رئیس جمهور اضافه کرد: برجام در برخی از زمینه ها خوب اجرا شد مثل بحث صادرات نفت و گاز، بیمه، کشتیرانی، نقل و انتقال پول در برخی موارد.
آقای روحانی اما در عین حال به مشکلات در خصوص اجرای برجام اشاره کرد و گفت : در برخی مواقع به کندی پیش می رود مثل عدم حضور و عدم فعالیت بانک های بزرگ در رابطه با ایران البته با بهانه هایی که می تراشند یا فشارهایی که پشت پرده به آنها وارد می شود و در برخی از نقل وانتقال ذخایر ما و یا تبدیل ذخایر ما به ارزهای دیگر هنوز کم وبیش مشکلاتی وجود دارد اما روند، روندی است که ما هرچه جلوتر می رویم گشایش بیشتری پیش روی ماست انشاءالله با وحدت و یکپارچگی این راه را پیش می بریم.
رئیس جمهور در ادامه گفتگوی زنده تلویزیونی در پاسخ به سؤال مجری برنامه در خصوص طرح مبارزه با فساد و همچنین موضوع فیش های حقوقی و همچنین برنامه دولت برای مبارزه با فساد و فیش های نامتعارف حقوقی گفت: به موضوع بسیار مهمی اشاره کردید موضوعی که معروف شده به پرداخت های غیرمتعارف یا فیش های حقوقی و یا عناوین دیگر و اسم آن را ما هر چیز دیگری بگذاریم حرکت در مجموع، یک حرکت خیری بود.
آقای روحانی افزود: افرادی که این موضوع را دنبال کردند و با هر نیتی این کار را انجام دادند به نظر من در مجموع به نفع مردم و کشور و در مسیر مبارزه با فساد و بحث شفافیت قرار گرفت.
رئیس جمهور با اشاره به نقش فضای مجازی و شبکه های اجتماعی در پرداختن به این موضوع و تأکید دولت یازدهم به رغم اینکه برخی ها معتقد بودند باید با شبکه های مجازی برخورد و آنها را فیلتر کرد و بست گفت: در حالی که تمام نظرسنجی هایی که در زمینه فضای مجازی در کشور به عمل می آید اینگونه نیست.
وی افزود: بیش از 60 درصد مردم می گویند به فضای مجازی مراجعه می کنیم برای طنز، تفریح و سرگرمی، بیش از 20 یا 30 درصد از مردم به خاطر اطلاعات، مسائل علمی و اخبار از فضای مجازی استفاده می کنند.
آقای روحانی گفت: مردم ما مردم هوشیاری هستند و با آگاهی خودشان نخواهند گذاشت این ابزار بسیار خوبی است که می تواند به نفع جامعه و به نفع مردم قرار بگیرد، گروه کوچکی از آن سوء استفاده می کنند.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه ما باید از این ابزار به نفع کشور استفاده کنیم افزود: مخصوصاً ما در مسیر حرکت به نفع دولت الکترونیک و همچنین ساخت یک شبکه اطلاعاتی ملی هستیم و از اهداف بزرگ این دولت این است که یک شبکه اطلاعاتی ملی را بتواند سامان دهد.
وی با اشاره به اینکه اساس این مسئله شفافیت و دسترسی مردم به اطلاعات و در مبارزه با فساد غیرجناحی بودن است گفت: مسئله را حزبی و جناحی نکنیم و همه باید با فساد و قاچاق، با سوء استفاده، با رانت، مخصوصاً رانت اطلاعاتی و رانت های مختلف در زمینه بانکی و تسهیلاتی مبارزه کنیم.
رئیس جمهور افزود: تلاش ما این است که بتوانیم این فضا را عوض کنیم.
وی گفت: برخی از این امور را باید با اصلاح ساختاری تغییر داد.
رئیس جمهور افزود: من در موضوع فیش های حقوقی که اخیراً مورد توجه قرار گرفت به این نتیجه رسیدم که در زمینه اداری، استخدامی و کارهایی که در این زمینه لازم است یک معاونت جداگانه تشکیل شود و در واقع دو معاونتی که قبلاً ادغام شده بود با حکمی که امروز صادر شد دو سازمان تشکیل شد؛ سازمان برنامه و بودجه و سازمان اداری و استخدامی کشور.
آقای روحانی گفت: خیلی از مواردی که در دستگاه ها مقرراتی وضع کردند هم ترازی هایی را به وجود آوردند در حالی که مسئله امور اداری و استخدامی کشور در یک جا متمرکز است و بر اساس قانون اساسی اختیار آن در دست رئیس جمهور است، برنامه و بودجه هم در یک جا متمرکز است و در اختیار رئیس جمهور است و این دو سازمان رئیس جمهور را یاری می کنند برای اجرای این وظایف مهمی که در قانون اساسی ذکر شده است.
رئیس جمهور افزود: ما باید سامانی بدهیم، تشکیلات خودمان را در اینکه بتوانیم از فساد دور شویم و نگذاریم فساد تحقق پیدا کند نه اینکه شرایطی باشد که فساد به راحتی انجام شود و ما برای مبارزه با فساد برویم.
وی در موضوع فیش های حقوقی تصریح کرد: از زمانی که نهادهای عمومی غیردولتی درست شد بخش های خصوصی چارچوب ها و مقررات خود را دارد و بخش های دولتی نیز به همین گونه و زمانی که یک نهاد عمومی، غیردولتی شد نه دولت بر آن به آن صورت حاکم است و نه بخش خصوصی، و از اموال عمومی استفاده می کند و مشکلاتی را به وجود می آورد.
رئیس جمهور گفت: قوانینی که ما در زمینه دریافتی های مختلف داشتیم متأسفانه دارای شکاف ها و مسیرهایی بود که می شد از آن سوء استفاده کرد.
آقای روحانی افزود: در برخی مقررات آنقدر استثنا وجود دارد و اینها مشکلاتی بود که به وجود آمده بود.
وی گفت: وقتی بخش خصوصی از منابع دولتی استفاده می کند باید در چارچوب دقیق این کار صورت بگیرد.
رئیس جمهور افزود: اولین باری که این بحث مطرح شد، زمانی بود که مقررات اجرایی بودجه 95 در دولت مورد بحث بود و آنجا این بحث مطرح شد که برخی از افراد حقوق غیرمتعارف دریافت می کنند و یکی دو بنگاه اقتصادی مثال زده شد که وام هایی را دریافت می کنند که متفاوت است با آنچه مردم عادی دریافت می کنند.
آقای روحانی گفت: آنجا مقررات خوبی وضع شد و مقرراتی که مربوط به اجرای چارچوب های بودجه 95 بود مقررات خوبی در آن وضع شد.
رئیس جمهور افزود: اول بحث حقوق یکی دو نفر مطرح شد و بعد معلوم شد که برخی از حقوق ها در چارچوب متعارف نیست.
وی با اشاره به دادن پرداخت های مختلف تحت عناوینی همچون پاداش، کارانه و رفاهیات و عناوین دیگر و همچنین برخی از دستگاه ها یا خودشان یا مجمعشان برای خودشان تصمیم می گرفتند گفت: من گفتم که لایحه ای در خصوص بحث شفافیت و بحث ذی نفع ها تهیه شود و ما آن را به مجلس بدهیم و به صورت قانونی بشود.
رئیس جمهور افزود: در اینجا متوجه شدیم که برخلاف انصاف بود.
آقای روحانی گفت: ممکن است برخی مواردی هم گفته شود که در چارچوب مقررات بود ولی به هر حال حقوق باید متناسب با کار و فعالیتی باشد که فرد ارائه می کند.
رئیس جمهور افزود: در اینجا تصمیمات خوبی شروع شد و همه قوا در این زمینه همکاری کردند، مقام معظم رهبری کمک کردند و دستور دادند مقرراتی که دولت تصویب می کند باید برای سایر نهاد ها و ارگان ها قابل اجرا باشد و دولت در این زمینه تصمیماتی را اتخاذ و چارچوب هایی را مشخص کرد و در نهایت شورای حقوق و دستمزد را مشخص و مقرراتی را تعیین کرد که سخنگوی دولت این مسائل را برای مردم بیان کرده است.
آقای روحانی گفت: همه این موارد مربوط به یک درصد کمی بوده، اولاً کارمندان و کارکنان دولت و سایر نهادها کلاً از این مسئله مبرا هستند، حقوقشان حقوق معمولی است و آن چیزی که شایعه است حقوق آنان کاسته می شود بی اساس است و حقوق آنان کاسته نخواهد شد.
رئیس جمهور افزود: آنچه به این موضوع مربوط است مربوط می شود به چند هزار مدیری که در سازمان های دولتی و غیردولتی داریم و اگر حساب کنیم آنانی که حقوق غیرمتعارف داشتند به حدود یک درصد مدیران ما هم نمی رسد.
آقای روحانی ادامه داد: تخلفات، تخلفات عام نبوده، اکثریت قاطع قریب به اتفاق مدیران جامعه ما برای کشور و ملتشان خادمان خوبی بوده و هستند، این موارد، موارد استثنا بوده اما در عین حال مهم بوده است.
رئیس جمهور گفت: کار خوبی شروع شده، می خواهم تشکر کنم از تمامی آنانی که در این زمینه، همه مردم و رسانه ها که به این موضوع اهتمام ورزیدند و اینکه این عمل غیرعادلانه در برخی از موارد ناصحیح و نادرست و پولی که می شود به آن نامشروع گفت با آن مقابله شود و این مقابله ادامه پیدا خواهد کرد.
آقای روحانی افزود: هر موردی که ما تشخیص دهیم و مواردی که تخلف شده و یا از قانون سوء استفاده شده، پول ها برخواهد گشت و افرادی هم که علاوه بر این حقوق فسادی داشته باشند به دستگاه قضائی سپرده خواهند شد.
رئیس جمهور گفت: برای اینکه جامعه و مردم ما کاملاً بدانند که دولت در این زمینه حساس است نسبت به بیت المال، نسبت به پولی که از آن مردم است و تعلق به مردم دارد و کسانی که برای مردم خدمت می کنند در چارچوب مقررات باید حقوقشان را دریافت کنند و لذا در مقررات جدیدی که دولت وضع کرده بحث حقوق و بحث فوق العاده نیست بلکه بحث کل مجموعه دریافتی است و باید منحصر شود به یک رقم.
رئیس جمهور: بسیاری مشکلات کشور ناشی از اجرای بد سیاستهای کلی اصل 44 است
رئیس جمهور بسیاری مشکلات کشور را ناشی از اجرای بد سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی دانست.
آقای روحانی در ادامه سخنانش در گفتگوی زنده تلویزیونی از شبکه یک سیما در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا بهتر نیست دولت واگذاریها را تسریع کند و عملا در جایگاه واقعی خود یعنی اعمال حاکمیت سیاسی و امنیتی قرار گیرد گفت: این کاملا درست است.
وی افزود : هدف نظام هم در سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی این بود که بخش های غیرضروری که لزومی ندارد تصدی آن بر عهده دولت باشد هم از نظر مالکیت و هم از نظر مدیریت به مردم واگذار شود .
آقای روحانی با ابراز تاسف از اجرای بد این سیاست ها گفت : به جای واگذاری اموال به مردم آن را به نهادها و بخش های عمومی غیردولتی واگذار کرده اند و مشکل دوطرفه شده است به نحوی که نه دولت نظارت داشت و نه بخش خصوصی بود و بخش بزرگی از فساد در همینجا روی داد .
رئیس جمهور افزود : اینکه در دولت های پیش واگذاریها به مردم چه میزان واقعی بوده است وچه میزان خصولتی، آمار کم و زیادی دارد اما بخش بسیار کمی بوده که به بخش خصوصی واقعی واگذار شده باشد.
آقای روحانی گفت : در این دولت تلاش ما بر این بوده است که واگذاریها به بخش خصوصی واقعی باشد گرچه مشکلاتی نیز در این بخش وجود دارد و مشکلاتی را هم ایجاد می کنند.
وی افزود : راه این است که ما اقتصاد را به خود مردم واگذار کنیم، دست بخش خصوصی را باز بگذاریم و مشکلات را از پیش پایشان برداریم.
رئیس جمهور تصریح کرد: دستگاههایی که باید امنیت کشور را حفظ کنند و مسئولیت های اصلی جامعه را بر دوش داشته باشند به بخش اقتصادی نروند و اقتصاد را به مردم واگذار کنند.
آقای روحانی با توصیه به مردم برای پرداخت منصفانه مالیاتشان افزود: دولت نیز باید حامی بخش خصوصی باشد چارچوب های لازم را تهیه کند و از نظر سیاست خارجی و امنیتی از مردم حمایت کند.
وی گفت : کشورهای پیشرفته بخش دولتی و تصدی گری را به امور حاکمیتی منحصر و بقیه امور را به مردم واگذار کرده اند .
رئیس جمهور افزود : بسیاری امور وجود دارد که می توان به مردم واگذار کرد و اتفاقا آنان بهتر و دقیق تر این امور را اداره می کنند و رقابت های سالمی نیز در جامعه ایجاد می شود .
آقای روحانی بر ایجاد شفافیت و رقابت سالم، مهیا کردن شرایط لازم برای سرمایه گذاری داخلی و خارجی و ایجاد فناوری های نو برای زمینه سازی پیشرفت کشور و نیز مبارزه با فساد، رانت ها و قاچاق در کشور تاکید کرد .
وی گفت : در این شرایط شاهد فساد نخواهیم بود؛ اگر مدیریت ها دقیق باشد بسیاری از مفاسد از پیش پای مردم برداشته می شود.
رئیس جمهور گفت: امسال تورم، تک رقمی خواهد بود و رشد 5 درصدی خواهیم داشت.
آقای روحانی در ادامه سخنان خود افزود: برای اینکه بخواهیم در بخش تولید کشور در مسیر رونق قرار بگیریم به سرمایه داخلی و یا خارجی و یا بودجه دولت و یا حمایت بانک ها نیاز داریم.
رئیس جمهور گفت: بودجه دولت محدود است و رقم بودجه های عمرانی هم به اندازه ای نیست که بتواند تحول بزرگی ایجاد کند و سرمایه گذاران داخلی هم بدون کمک بانک ها قادر نیستند سرمایه گذاری قابل ملاحظه ای انجام دهند.
آقای روحانی با بیان اینکه باید بانک ها را متحول و اصلاح کنیم، افزود: لایحه ای را در این زمینه به مجلس تقدیم کردیم که براساس آن با تقویت بانک ها تسهیلات بیشتری در اختیار مردم قرار خواهد گرفت و نرخ سود آن نیز کاهش خواهد یافت.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه دولت در این زمینه با بانک ها در حال مشورت و تفاهم است گفت: سود سپرده ها به 15 درصد و سود تسهیلات به 18 درصد کاهش یافته است.
آقای روحانی با بیان اینکه نرخ تورم مسیر کاهشی بسیار خوبی را طی کرده است ، افزود: براساس آمارها از مهر سال 92 روند کاهشی مداوم تورم را داریم.
رئیس جمهور گفت: پیش بینی ما در آغاز این دولت این بود که در سال 96 به تورم یک رقمی برسیم اما امسال این مهم محقق شد و تورم ما اکنون 9 و نیم درصد است.
آقای روحانی ادامه داد: در سال 93 یک بار از رکود عبور کردیم و به رشد 3 درصد رسیدیم اما کاهش شدید قیمت نفت مانع ادامه روند رو به رشد شد.
رئیس جمهور با بیان اینکه از شرایط سخت سال 94 عبور کردیم ، گفت: امسال تورم، تک رقمی خواهد بود و رشد 5 درصدی را خواهیم داشت.
آقای روحانی با اشاره به اینکه کاهش تورم به معنی تشدید رکود نیست ، افزود: برای عبور از رکود به تشویق سرمایه گذاری های داخلی ، خارجی و فناوری نیاز داریم.
رئیس جمهور ادامه داد: در بخش کشاورزی برای اصلاح زمین ، آبیاری های نوین و کانال کشی ها حرکت بسیار خوبی آغاز شده است.
آقای روحانی گفت: پارسال 85 هزار هکتار زهکشی و کانال کشی داشتیم و همچنین 125 هزار هکتار از اراضی را مجهز به آبیاری نوین کردیم که بی سابقه است.
رئیس جمهور افزود: در برخی از استان ها مثلاً در استان های خوزستان و ایلام که طرح ویژه ای در زمان سفر مقام معظم رهبری بود و ایشان قول داده بودند اما این طرح سال ها باقی مانده بود ما حدود 200 هزار هکتار را در این دو استان کانال کشی کردیم و در حال اجرای 46 هزار هکتار هم در منطقه سیستان هستیم.
آقای روحانی با بیان اینکه پارسال در بخش کشاورزی رشد بالای 5 درصدی داشتیم ، گفت: امسال در تولید گندم به نقطه ای می رسیم که نیاز به واردات نداریم.
رئیس جمهور ادامه داد: حدود 9 و نیم میلیون تن گندم را از مردم خریداری کردیم که به بیش از 10 میلیون تن خواهد رسید.
آقای روحانی با بیان اینکه تسهیلات اعطایی بانک ها در چهار ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال 44 درصد بیشتر بود ، گفت: امسال 7 هزار و 500 واحد اقتصادی متوسط و کوچک را تکمیل و راه اندازی خواهیم کرد.
رئیس جمهور افزود: پرونده بیش از 4 هزار واحد اقتصادی متوسط و کوچک به بانک ها داده شده است و بانک ها قول دادند تا پایان شهریور به 6 هزار واحد وام اعطا کنند.
آقای روحانی ادامه داد: امسال در چارچوب اقتصاد مقاومتی که مقام معظم رهبری بر آن تاکید دارند سال خوبی در بخش کشاورزی و صنعت خواهیم داشت.
رئیس جمهور گفت: ستاد اقتصاد مقاومتی در دولت بسیار فعال است و تلاش می شود امسال 36 طرح بزرگ ملی را به ثمر برساند.
آقای روحانی افزود: امسال بیش از 10 سد تکمیل و آبگیری می شود و برای 10 هزار مگاوات برق در حال برنامه ریزی هستیم.
رئیس جمهور گفت : واقعا راه ما اقتصاد مقاومتی است ما باید اقتصادمان درون زا باشد اقتصاد ما برون گرا باشد، شفافیت جزو موارد اقتصاد مقاومتی است در بند نوزدهم که این اقتصاد مقاومتی همه ابعادش اگر اجرا بشود یک تحول بزرگ صورت می گیرد .
آقای روحانی با اشاره به اینکه برجام زمینه بهتر اقتصاد مقاومتی را فراهم می کند تصریح کرد : اقتصاد مقاومتی یک بخش بزرگش صادرات غیر نفتی است و اگر بخواهیم صادرات غیر نفتی را توسعه بدهیم راهش این است که بانک های ما با دنیا ارتباط داشته باشند معنی اقتصاد مقاومتی انزوا نیست همانطور که مقام معظم رهبری تاکید کردند .
رئیس جمهور افزود : اقتصاد مقاومتی یک اقتصاد قوی و پایدار است .
روحانی با اشاره به اقتصاد دانش بنیان در نظام اقتصاد مقاومتی گفت : در خصوص شرکت های دانش بنیان یک کار بسیار بزرگی صورت گرفته و تا کنون 2500 شرکت دانش بنیان در کشور فعال هستند به این شرکت ها وام و امتیاز داده می شود و 40 هزار نفر به طور مستقیم در این شرکت ها مشغول به کار هستند .
رئیس جمهور افزود : بنابراین برجام زمینه را برای سرعت بخشیدن به اقتصاد مقاومتی آماده می کند .
وی به بحث صادرات در اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و گفت : صادرات نفت ، گاز و برق همه اینها در اقتصاد مقاومتی عملیاتی و اجرایی می شود برجام تسهیل می شود و زمینه را برای اقتصاد فراهم می کند برجام همچنین زمینه را برای جذب فناوری های نو برای شرکت های دانش بنیان آماده می کند .
وی افزود : یکی از مسئولان جهاد دانشگاهی می گفت افزایش شمار شرکتهای دانش بنیان به قدری است که ما نمی دانیم برای کار کردن کدام یک را انتخاب کنیم .
رئیس جمهور گفت : یکی از گشایش هایی که برجام ایجاد کرد فناوری های نوینی است که از اقصا نقاط دنیا به کشور سرازیر می شود و این می تواند به اقتصاد مقاومتی کمک کند و شاهد رونق اقتصادی در کشور باشیم .
وی با اشاره به اینکه هدف اصلی دولت در نهایت رونق اقتصادی و اشتغال جوانان است افزود : در حال حاضر 11 میلیون جوان تحصیلکرده دانشگاهی داریم و جزو 5 کشوراول دنیا هستیم که دارای فارغ التحصیلان مهندسی است ما کشور جوانی هستیم که 47 درصد جمعیت کشور بین 15 تا 40 سال را دارند ما یک شرایط بسیار خوبی داریم .
روحانی با اشاره به اینکه وقتی می بینیم جوان تحصیلکرده ما بیکار است این بار بسیار سخت و سنگینی بر دوش همه ما می گذارد تصریح کرد : چگونه و چطور می توانند جوانان ما صاحب شغل شوند همین شرکت های دانش بنیانی که توسعه می دهیم همه جوان هستند و خوشبختانه طبق آخرین آماری که در این زمینه داریم 250 نفر در یک سال اخیر از تحصیلکردگان بالای دکتری از کشورهای خارج به ایران بازگشتند این روند بازگشت مغزها به کشورها آغاز شده است .
رئیس جمهور با اشاره به تعداد 2500 شرکت دانش بنیان که هم اکنون فعال هستند گفت : از آنها حمایت می شود و تعداد آنها روز به روز بیشتر می شود شرایط را برای کشور ما آماده می کند .
آقای روحانی درباره شرایط استخدام در کشور و تصمیم وی در این خصوص گفت : دیدیم که اعلامیه استخدامی فقط افراد تحصیلکرده پسر را مد نظر قرار داده بود من در دولت گفتم که چه فرقی است بحث ما شایسته سالاری است .
وی افزود : ممکن است یک جایی باشد که خانم ها مایل به کار در آنجا نباشند یا مناسب نباشد با شرایط جسمی آنها اما در جایی که هر دوجنسیت می توانند فعال باشند چه تفاوتی وجود دارد که ما بیاییم به خانم ها ظلم کنیم پس چرا دختر خانم های ما درس می خوانند به دانشگاه می روند تحصیل می کنند تحصیلات تکمیلی انجام میدهند.
روحانی در ادامه گفت : یکی از افتخارات کشور ماست که ما این همه دختر خانم فعال و در میانشان نخبگان داریم.
رئیس جمهور به بحث هدایت تحصیلی در آموزش و پرورش اشاره کرد وگفت : من به وزیر آموزش و پرورش گفتم که در این زمینه شما نباید اجبار بکنید بلکه باید هدایت کنید بچه ها را نه اینکه اجبار کنید شرایط را فراهم کنید برای انتخاب دانش آموزان .
آقای روحانی گفت : ما باید یک چارچوب و مقرراتی را در این زمینه در نظر بگیریم نه اینکه یک فرد بتواند برای ده، بیست یا صد نفر تصمیم بگیرد.
رئیس جمهور افزود : اگر در این زمینه اجبار می خواهیم کنیم باید چارچوبی برای آن در نظر بگیریم و طبق مقررات به عنوان مثال برای رشته ریاضی این دروس باید حد نصب نمراتش این باشد و فرد نباید تصمیم بگیرد وقتی فرد تصمیم گرفت می شود سلیقه ای آن وقت می شود اجحاف و ظلم ، از اول وقتی مقررات شد دانش آموزان ، اولیا بدانند نه اینکه فرد یا جمعی برای فرزندان مردم تصمیم بگیرد.