عوامل ناپایداری امنیت ،
ترکیه، تثبیت بی ثباتی ؟!
بعد از کودتای اخیر در ترکیه، موسسات و نهادهای قدرتمند در این کشور می توانند به عامل بی ثباتی در کشور تبدیل شوند.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، روزنامه نیویورک تایمز در مقاله ای نوشت: کودتای نافرجام در ترکیه روابط بخش غیر نظامی و ارتش ترکیه را به شدت تحت تاثیر قرار خواهد داد و تنش و اختلاف نظر را در داخل بخش ها و نهادهای امنیتی این کشور تشدید خواهد کرد. این تحولات در شرایطی به وقوع می پیوندند که ترکیه با شبه نظامیان کرد و گروه داعش می جنگد و با چالش های امنیتی در منطقه مواجه است.
دفاع از دمکراسی !
در ادامه این مقاله آمده است: بعد از درخواست اردوغان از مردم برای حضور در خیابان ها به منظور مقابله با طراحان کودتا، گروههای اراذل و اوباش و خشونت طلب در مناطق مختلف ترکیه به خیابان ها ریختند و اکنون این اقدام آنها به نام دفاع از دمکراسی معرفی می شود. اما این گروهها به راحتی از موقعیت کنونی خودشان که به عنوان قهرمانان ملی شناخته می شوند عقب نشینی نخواهند کرد. همین مساله می تواند به تشدید هرج و مرج در ترکیه منجر شود بویژه که پیش از این هم شاهد بوده ایم که افراد و گروههایی در ترکیه تلاش کرده اند به طور خودسر عدالت را درباره افراد دیگری اجرا کنند. سربازان و نظامیان که زمانی در جامعه ترکیه محترم بودند اکنون مورد بی احترامی قرار می گیرند. ارتش و پلیس ترکیه اکنون به شدت با هم اختلاف نظر دارند. همه این مسائل در حالی در ترکیه به وقوع می پیوندند که این کشور با تهدیدهای امنیتی از سوی کردها و گروه داعش مواجه است. تصاویری منتشرشده از تیراندازی کودتاگران به سمت مردم عادی ، بازداشت وشکنجه افسران ارتش توسط نیروهای پلیس به اتهام مشارکت در کودتا و همچنین اقدام اراذل و اوباش طرفدار دولت مبنی بر هدف قراردادن نظامیان ارتش، همگی باعث شدند که ارتش و نظامیان ترکیه که زمانی در این کشور از اعتبار و احترام برخوردار بودند بشدت بی اعتبار شوند. کودتای نظامی اخیر در ترکیه باعث شد که اختلاف نظرها و دوگانگی و چندگانگی های موجود در نیروهای مسلح این کشور علنی تر شود.
منابع خبری گفته اند برخی از سران نیروی موسوم به ژاندارمری ترکیه و همچنین بخشی از نیروهای و فرماندهان نیروی هوایی این کشور در کودتای اخیر نقش داشته اند اما بخش های دیگر ارتش ترکیه در کنار دولت باقی مانده و از آن حمایت کرده اند. دولت ترکیه بار دیگر اعلام کرد که کودتای اخیر هم تلاشی از سوی پیروان فتح الله گولن شخصیت مذهبی ترکیه مقیم آمریکا بوده است که زمانی یکی از همپیمانان اصلی اردوغان محسوب می شد. همیشه شایعات و اخباری درباره نفوذ نیروهای وابسته به فتح الله گولن به داخل ارتش ترکیه منتشر شده است.
نفوذ گولن !
این مقاله می افزاید ، نیروهای وابسته به فتح الله گولن ممکن است تا درجه افسران رده های میانی ارتش ترکیه ارتقا پیدا کرده باشند و قادر نیستند به رده های بالایی ارتش سکولار ترکیه راه پیدا کنند. شاید بتوان گفت که افسران وابسته به گولن تنها در نقش محرکین عوامل کودتای اخیر در ترکیه نقش بازی کرده اند.
اما وجود تعداد زیادی از ژنرال های ارشد ارتش ترکیه که در میان بازداشت شدگان طراحان کودتای اخیر این کشور مشاهده می شوند نشان می دهد جناح های تندرو سکولار و ملی گرا نقش بیشتری در کودتای اخیر داشته اند. این مساله نه تنها نشان دهنده اختلاف نظر میان اردوگاه اسلامگرایان و سکولارهای ترکیه است بلکه نشان دهنده اختلاف نظر و دو دستگی در میان سکولارهای ارتش ترکیه است.
نویسنده مقاله روزنامه نیویورک تایمز در پایان نوشت: سیاست زدگی بیش از پیش بخش های مختلف نهادهای امنیتی ترکیه، چالش های دیگری را پیش روی این کشور قرار خواهد داد. پیش از این، میان ارتش ترکیه و پلیس این کشور تنش ها و اختلافات ایدئولوژیک وجود داشت. نیروهای پلیس ترکیه خود را تنها به اردوغان وفادار می داند اما ارتش این گونه نیست و خود را سنگ زیربنای ایدئولوژی سکولار نظام جمهوری در این کشور می داند. اما برای نخستین بار در تاریخ ترکیه اکنون نیروهای پلیس و نیروهای ارتش با هم می جنگند. پلیس ترکیه در سرکوب کودتا نقش اصلی را ایفا کرده است و شمار زیادی از نیروهای ارتش را به اتهام مشارکت در کودتا بازداشت کرده است. در شرایط بعد از کودتا در ترکیه، نیروی پلیس این کشور بیش از پیش به اردوغان نزدیک تر خواهد شد و نقش مهمی را در امنیت داخلی این کشور ایفا خواهد کرد و تردیدها درباره ارتش این کشور تشدید خواهد شد و در نتیجه اختلاف نظر و دوگانگی میان ارتش و پلیس ترکیه تشدید خواهد شد.
سیاست زدگی ؟
سیاست زدگی بیش از پیش نهادها و بخش های امنیتی ترکیه این کشور را با این خطر مواجه خواهد کرد که ارتش و پلیس آن از فضای حرفه ای فاصله بگیرند. این در حالی است که ترکیه با چالش های امنیتی بی شمار منطقه ای و داخلی مواجه است. شاید ترکیه اکنون از کودتایی نافرجام رها شده است اما این کشور باید در انتظار بی ثباتی ها و هرج و مرج بیشتری باشد.