فضاسازی رسانه ها برای مرزبندی میان شیعیان عراق
تعمیم فتنه مذهبی در بستر اختلافات شیعی/ سنی به اختلافات شیعی/ شیعی، یکی از سوژه هایی است که در رسانه های بیگانه پیرامون بازتاب مسایل عراق پیگیری می شود.
همواره استفاده از بستر مذهب، قومیت و زبان برای پیشبرد سیاست های مداخله جویانه در یک کشور هدف در جهت دستیابی به منافع سیاسی، اقتصادی یکی از حربه هایی بوده که در رسانه های بیگانه مورد توجه قرار گرفته است آن هم در جهانی که امروزه از رسانه به عنوان رکن چهارم دموکراسی یاد می شود.
در جهان امروزی کشوری را نمی توان یافت که در آن تنوع قومی و مذهبی با ویژگی های متفاوت جمعیتی وجود نداشته باشد و خاورمیانه نیز از این قاعده مستثنی نیست و در بیشتر کشورهای منطقه اقلیت های قومی ومذهب سکنی دارند و در کنار یکدیگر قرن هاست زندگی مسالمت آمیز ی را سپری می کنند اما همین تنوع در منطقه که می تواند به مانند گل های یک قالی نقش های زیبایی را جلوه گر باشد به دستاویزی برای رسانه های بیگانه تبدیل شده است تا در جهت از هم گسیختگی سیاسی و اجتماعی از آن بهر برداری و زمینه تحقق اهداف خارجی فراهم شود.
رویکرد رسانه های منطقه ای و امریکایی به مسایل عراق به عنوان کشوری که از تکثر جمعیتی و ویژگی های متفاوت قومی ومذهبی برخوردار است نشان می دهد که این دسته از رسانه ها همواره در تلاش بوده اند تا با دستاویز این ویژگی ها، به بحران آفرینی در این کشور بپردازند.
در شرایطی که ساختار سیاسی و اجتماعی عراق با به میدان آمدن نیروهای مردمی اعم از شیعه وسنی و شکست پیاپی گروه تروریستی داعش تقریبا با ثبات روبرو شده است رسانه هایی نظیر العربیه والجزیره و پایگاه های خبری امریکایی نظیر المانیتور سعی برآن دارند تا دامنه فتنه افکنی خود را برمبنای سه متغیر قومی ومذهبی و زبانی به اختلافات درون مذهبی تسری داده و شیعان عراقی را در تقابل با یکدیگر قرار دهند.
مرزبندی میان شیعیان عراقی با شیعیان ایرانی یا مرزبندی میان خود شیعیان عراقی و ادعای اختلاف دیدگاه سیاسی آنان در مورد قضایایی مانند مسئله فلسطین، رابطه با امریکا، فتنه انگیزی عربستان در منطقه و تعریف رویکرد متفاوت مرجعیت شیعی در حوزه های علمیه قم و نجف در مورد مسایل سیاسی، از مصادیقی است که در این دسته از رسانه ها بطور هدفمند پیگیری می شود.
به عنوان مثال المانیتور درگزارشی به بهانه برگزاری راهپیمایی روز قدس در بصره، وانمود می کند مسئله فلسطین در حلقه تنش تهران /تل آویو محصور است و ارتباطی با جهان اسلام ندارد و بر پایه این فضاسازی ادعا می کند که گروهی از شیعیان عراقی در مورد برگزاری روز قدس اختلاف نظر دارند وآن را مسئله خود نمی دانند.
رسانه بیگانه با حاشیه سازی پیرامون همین سوژه، برگزاری روز قدس در شهر نجف را مورد توجه قرار داده و از این رهگذر می کوشد رویکرد حوزه های علمیه قم ونجف را هم به این مسئله متفاوت جلوه دهد.
این پایگاه خبری ادعا می کند در تظاهرات روز قدس که «عصائب اهل الحق» شاخه واحدهای بسیج مردمی در نجف برگزار کرد، حضور روحانیون پررنگ نبود، اما در قم، رقیب مذهبی نجف در ایران، شمار قابل توجهی از روحانیون در مراسم سالانه شرکت کردند.
---------------
بررسی و تحلیل / رضا محمدمراد