معاون پژوهشکده فضای مجازی کشور گفت: شبکه ملی اطلاعات زیرساخت اصلی توسعه کشور است که متاسفانه در هاله از ابهام قرار دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ؛ روح الله مومن نسب در مصاحبه با رادیو اقتصاد افزود: پنج سال از عمر تصویب قانون ایجاد شبکه ملی اطلاعات در کشور می گذرد اما هنوز این شبکه به مرحله اجرا درنیامده است.
وی با اشاره به اینکه ایجاد شبکه ملی اطلاعات در ماده 46 و 47 قانون برنامه پنجم توسعه کشور آمده است، اظهارداشت: دولت اگر اجرای شبکه مزبور را به بخش خصوصی واگذار کند با حرکت انقلابی در کمتر از سه ماه به سرانجام می رسد.
معاون پژوهشکده فضای مجازی کشور گفت: برای ایجاد شبکه ملی اطلاعات در کشور تمام زیرساخت های مخابراتی باید برابر استانداردهای روز جهانی شود.
وی افزود: کیفیت، سرعت، امنیت اینترنت در ایران بسیار پائین و در عوض قیمت این محصول فناوری اطلاعات بسیار بالاست.
مومن نسب با اشاره به اینکه شبکه ملی اطلاعات زیرساخت اصلی توسعه کشور است، اظهار داشت: کلیات و مدل مفهومی شبکه ملی اطلاعات در شورای عالی مجازی باید تصویب شودو در عین حال برای عملیات اجرایی این شبکه باید تقسیم کار ملی صورت گیرد.
وی ادامه داد: بر مبنای علم روز و خلاقیت باید بر روی ریل فناوری اطلاعات گام نهاد به عبارتی مواجه فعالانه و مبتکرانه با فضای مجازی همواره ضروری به نظر می رسد.
معاون پژوهشکده فضای مجازی کشور بر لزوم توجه بیشتر به شرکت های دانش بنیان در حوزه فناوری اطلاعات تاکید کرد و گفت : محصولات راهبردی و مهم مثل سیستم عامل ، سخت افزارهای خاص، نرم افزارهای پرکاربرد به دلیل بی توجهی به شرکت های دانش بنیان حوزه فناوری اطلاعات در کشور تولید نمی شود.
وی افزود : فضای مجازی و فناوری اطلاعات یک بحث بسیار مهم در دنیاست که متاسفانه در ایران به یک کلاف سردرگم تبدیل شده است.
مومن نسب تصریح کرد: یک نوع بینش فرهنگی غلطی در حوزه فناوری اطلاعات کشور وجود دارد مبنی بر اینکه هرچه قدر محصولات فناوری بیشتر در جامعه توزیع و مصرف شود در این حوزه پیشرفت خواهیم کرد.
وی اظهار داشت: متاسفانه این نوع بینش و تفکر موجب عقب ماندگی کشور در حوزه فناوری شده است.
معاون پژوهشکده فضای مجازی کشور گفت : در ایران هیچ گونه محصول فناوری اطلاعات تولید نمی شود بلکه بیشتر محصولات وارداتی در این حوزه به مصرف می رسدبرای مثال اینترنت محصول فناوری اطلاعات است متاسفانه ایران هنوز اینترنت را از خارج از کشور خریداری می کند به عبارتی تمامی زیرساخت ها و تجهیزات مخابرانی از قبیل بی تی اس، کابل های مخابراتی و ... وارداتی است.
وی افزود : وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تاکنون هیچ نوع فناوری وارد کشور نکرده بلکه تنها واسطه واردات محصولات فناوری اطلاعات به کشور بوده است.
مومن نسب با اشاره به اینکه ایران دومین کشور آسیای غربی بود که در سال 1371 به اینترنت متصل شده است، اظهار داشت : متاسفانه 24 سال از نخستین اتصال اینترنت جهانی در ایران می گذرد ولی خبری از رشد و بالندگی در حوزه فناوری اطلاعات کشور نیست.
وی خاطرنشان کرد: ایران از نظر مصرف محصولات فناوری اطلاعات رتبه های اول تا سوم دنیا را به خود اختصاص داده است.معاون پژوهشکده فضای مجازی کشور گفت : ایرانی ها بیشترین مصرف اینترنت دنیا را دارند و سرانه مصرف اینترنت در ایران 12 برابر کشور ژاپن است.
وی همچنین با اشاره به این جمله که پیشرفت در مصرف نیست بلکه در تولید است، افزود: تولید در حوزه فناوری شرط دستیابی به سند چشم انداز 20 ساله نظام است.
مومن نسب با یادآوری اینکه حوزه فناوری اطلاعات کشور امروز دچار نوعی وارونگی شده است، گفت: متاسفانه شعار «ما نمی توانیم » یا «ما نباید بتوانیم » در کشور تبدیل به یک فرهنگ شده و هنوز بخشی از بدنه روشنفکری جامعه کلمه استقلال را بدون مفهوم می دانند و معتقدند استقلال دیگر مفهومی ندارد و استقلال را ضد جهانی سازی تعبیر و توصیف می کنند این در حالیکه استقلال مخالف جهانی سازی نیست.
وی افزود: ایران امروز در حوزه فناوری اطلاعات جزء کشورهای عقب افتاده و حتی در حال توسعه هم محسوب نمی شود.
معاون پژوهشکده فضای مجازی کشور گفت: عدم رشد و بالندگی حوزه فناوری اطلاعات آسیب های اقتصادی فراوانی به دنبال دارد و از دست دادن فرصت های شغلی عظیم را در کشور منجر می شود.
وی در ادامه با بیان اینکه بازار پرسود و پرمنفعت فناوری اطلاعات ایران دو دستی تقدیم سایر کشورهای جهان شده است، افزود: برای مثال تلگرام به وسیله صهیونیست های روس تبار انگلستان مدیریت می شود به عبارتی سرور این نرم افزار در انگلستان قرار دارد و با هر کلیک در تلگرام 4 تا 35 سنت ارز از کشور خارج می شود.
مومن نسب با تصریح اینکه زیرساخت های لازم حوزه فضای مجازی در کشور ایجاد نشده است، اظهار داشت : سیطره بخش دولتی بر حوزه فناوری اطلاعات موجبات عقب ماندگی و سد راه توسعه این حوزه را در جامعه فراهم کرده است.
وی گفت: بخش دولتی یعنی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات سه وظیفه قانونگذاری، نظارت و اجرا را توامان انجام می دهد که این مهم مغایر سیاست های اصل 44 قانون اساسی است.
معاون پژوهشکده فضای مجازی کشور افزود: این در حالی است که بر اساس سیاست های اصل 44 قانون اساسی بخش مردمی و خصوصی باید میدان دار اقتصاد کشور باشند.
وی با تصریح اینکه فضای مجازی و فناوری اطلاعات یک مسئله مردمی است نه دولتی اذعان داشت: دولت باید تسهیل گر باشد تا مردم بتوانند در حوزه مجازی نقش آفرینی کنند.
مومن نسب بیان داشت: در حوزه زیرساخت های فناوری اطلاعات دولت پای خود را برروی گردن بخش خصوصی گذاشته و اجازه فعالیت نمی دهد.
وی با اشاره به اینکه تولید کنندگان حوزه تلفن همراه در ایران نفس های آخر خود را می کشند، گفت: شرکت عماد و دیمو منحل و از هشت خط تولید شرکت جی ال ایکس هم اکنون تنها یک خط فعال است.
معاون پژوهشکده فضای مجازی کشور افزود: از مجموعه سه هزار و 500 نفر کارگری که در شرکت جی ال ایکس مشغول فعالیت بودند به مرز 200 نفر با روزی سه ساعت کار رسیده است.
این در حالی است که گوشی های جی ال ایکس به 5 کشور دنیا صادر می شد و از استاندارد اروپا برخوردار بود.
وی تصریح کرد: بازار فناوری اطلاعات ایران امروز بطور کامل در اختیار شرکت های خارجی است.
مومن نسب تاکید کرد: تمامی ارکان فضای مجازی کشور به جزء نظارت باید مردمی باشد.