در این پژوهش، بیانات رهبر معظم انقلاب درباره برجام بررسی و شاخص سازی، محورهای مرتبط به آن گردآوری و مؤلفههای کانونی، پرسشها و شبههها و مصادیق مربوط، استخراج و به استناد عین عبارات آورده شده است.
پزوهش خبری صدا و سیما: در این پژوهش، بیانات رهبر معظم انقلاب درباره برجام بررسی و شاخص سازی، محورهای مرتبط به آن گردآوری و مؤلفههای کانونی، پرسشها و شبههها و مصادیق مربوط، استخراج و به استناد عین عبارات آورده شده است. در بخش دیگر نیز بیانات رهبر معظم انقلاب از زاویه تحلیل محیطی و آیندهنگری بررسی شده است.
بیانات رهبر معظم انقلاب درباره "برجام" در هفت شاخص مهم و کلی دسته بندی شده است که این هفت شاخص عبارت اند از: "اغراق درباره برجام و تحریم ها"، "محسنات و معایب برجام"، "نقض برجام"، "تعهدات دوطرف برجام"، " ادامه دشمنی ها پس از برجام"، "کنار آمدن با آمریکا پس از برجام" و "توصیه های برجامی".
پرهیز از بزک کردن چهره منحوس استکبار در خصوص برجام، نابجا بودن اغراق گویی موافقان و مخالفان برجام، ناظر نبودن انتقاد از برجام به مذاکره کنندگان داخلی، بزرگنمایی تحریم ها توسط دشمن و خود ما، کم اثرکردن تحریم ها با اقتصاد مقاومتی، برخورد صادقانه با افکار عمومی درباره برجام، پرهیز از تندروی و تجمع در مخالفت با برجام و بیان هنری خیانت های آمریکا درباره برجام، محورهایی هستند که زیر شاخص نخست قرار می گیرند.
رهبر معظم انقلاب در شاخص دوم، محسنات و معایب برجام را می شمارند و به ترغیب ایران به مذاکرات، بدعهدی و بدذاتی طرف مقابل و خلل و فُرَج های موجود در برجام اشاره میکنند.
در شاخص سوم نیز با اشاره به دو محور مهم قرآنی "اَوفوا بِالعَهد" و "فَانبِذ اِلَیهِم" تاکید شده است که جمهوری اسلامی ابتدائاً نقض کننده برجام نخواهد بود اما اگر برجام را پاره کنند ما آتش می زنیم.
شاخص چهارم بیانات رهبر معظم انقلاب درباره برجام نیز به این محورها اشاره دارد: لغو نشدن تحریم ها، عمل کردن جمهوری اسلامی به تعهداتش، لزوم بی توجهی مسئولان به افزون خواهی های جدید، لزوم باقی ماندن و توسعه یافتن صنعت هسته ای، لزوم تقویت قدرت علمی و فناوری برای امتیازگیری و لزوم دقیق عمل کردن هیئت نظارت بر موضوع هستهای.
رهبر معظم انقلاب همچنین درباره "ادامه دشمنی ها پس از برجام" ( شاخص پنجم) به محورهایی نظیر تغییر نکردن ذات آمریکا، نقشه های داخلی و منطقه ای آمریکا پس از برجام، ترویج تفکر "یا با ما یا بر ما " ، دنبال کردن برجام های 2و3و4.. و تلاش برای تجدید سلطه گذشته بر ایران اشاره می کنند.
شاخص ششم بیانات رهبرمعظم انقلاب درباره برجام به محورهای "ناممکن بودن کنارآمدن با آمریکا"، "تهی شدن محتوای جمهوری اسلامی با عقب نشینی در برابر آمریکا" و" کنار آمدن با دولت آمریکا بهمعنای قبول تحمیلهای آن دولت" تقسیم میشود.
رهبر معظم انقلاب در شاخص هفتم نیز دو توصیه مهم برجامی می کنند که عبارت اند از:" ندادن اجازه فرصتطلبی به آمریکا در داخل" و "ضرورت نظارت مجلس بر برجام".
متن کامل این پژوهش در اینجا قابل دریافت است.
پژوهشگر: امید جلوداریان