رویای نزدیک شدن به «مشتری»؛ درحال وقوع
تا دو روز آینده رویای نزدیک شدن به سیاره «مشتری» به حقیقت می پیوندد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ در چهارم جولای حوالی ساعت 9:30 دقیقه به وقت تهران، فضاپیمای «جونو» پس از طی 2.8 میلیارد کیلومتر، موتور اصلی خود را روشن خواهد کرد تا در مدار پادشاه سیارات قرار گیرد.
بعد از قرار گرفتن جونو در مدار «مشتری» سرعت گردش فضاپیما از 5 به 2 دور در دقیقه کاهش می یابد و به سمت خورشید قرار می گیرد و نتیجه اندازه گیری هایی که از راه دور انجام می دهد از طریق آنتن بسیار قدرتمند خود مخابره می کند.
دبیرگروه دانش روزنامه جام جم در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما با بیان اینکه فضاپیمای جونو سال 1390 از پایگاه «کیپ کاناورال» در آمریکا پرتاب شد می گوید: هدف از پرتاب این فضاپیما، رصد بزرگترین و پرجرم ترین سیاره منظومه شمسی، یعنی مشتری است.
کوکرم با تاکید بر اینکه «جونو» پس از طی 2.8 میلیارد کیلومتر در 14 تیر(4 جولای) به سیاره مشتری می رسد می افزاید: این فضا پیما در ارتفاع حدود 4 هزار و 988 کیلومتری از سطح سیاره قرار می گیرد.
دبیر گروه دانش روزنامه جام جم با اشاره به اینکه همچنین باید در نظر داشته باشیم که سیاره مشتری سیاره گازی است و سطح مشخصی ندارد که فضاپیما بر آن فرود بیاید خاطرنشان می کند: چون سیاره از گاز تشکیل شده است، از مکان مشخصی که غلظت گازها به استاندارد خاصی می رسد، سطح سیاره را تعیین می کند.
سردبیر ماهنامه نجوم درباره هشت ابزار علمی که فضاپیمای جونو در اختیار دارد می افزاید: قرار است وضعیت میدان مغناطیسی سیاره مشتری و ترکیبات شیمایی که در این سیاره وجود دارد یعنی وجود ماده ای به نام هیدروژن فلزی بررسی شود.
کوکرم ادامه می دهد: فضاپیمای جونو همچنین بسیاری از ویژگی های فیزیکی و شیمایی سیاره مشتری را که تا بحال برای سیاره شناسان پوشیده بوده است، بررسی می کند.
مدرس نجوم اظهار می دارد: این فضاپیما که هزینه ساخت آن حدود 3850 میلیارد تومان برآورد شده است با انرژی خورشیدی کار می کند و دارای سه پنل خورشیدی است که هر کدام از پنل ها 9 متر طول دارد.
دبیر گروه دانش روزنامه جام جم خاطرنشان می کند: تاکنون این دورترین مسافتی است که یک فضاپیما توانسته است با انرژی خورشیدی طی کند و به سیاره مشتری برسد.
کوکرم با بیان اینکه مشتری، نسبت به زمین از خورشید 5 برابر دورتر است می گوید: وقتی جونو به این سیاره برسد حدود 800 میلیون کیلومتر از خورشید فاصله خواهد داشت.
سردبیر ماهنامه نجوم می افزاید: همچنین در این فاصله، انرژی دریافتی فضاپیما بسیار کم است اما«جونو» به گونه ای طراحی شده است که بتواند با همان انژری کم خورشیدی به فعالیت خود ادامه دهد.
این مدرس نجوم با اشاره به اینکه هم اکنون تصاویری از نزدیک شدن فضاپیمای جونو به مشتری از فاصله 11 میلیون کیلومتری از این سیاره گرفته شده است می گوید: در روزهای آتی، 14 تیر و پس از آن تصاویر بسیار دقیق تر و جذاب تری از سیاره مشتری خواهیم دید.
کوکرم تصریح می کند: پیش از این فضاپیمای «گالیگه» در بازه زمانی سال های 1995 تا 2003 به دیدار مشتری رفته و توانسته بود از این سیاره تصاویر و اطلاعات بسیار زیادی را مخابره کند همچنین قبل از آن، فضاپیمای وویجر-2 از کنار مشتری فقط گذر کرد.
سردبیر ماهنامه نجوم با تاکید بر اینکه این اولین بار است که یک فضاپیما بسیار بسیار به مشتری نزدیک می شود می گوید: «جونو» به طور اختصاصی برای مدتی این سیاره را مطالعه می کند.
کوکرم خاطر نشان می کند: قاعدتا پس از این مرحله درک دانشمندان درمورد چگونگی شکل گیری سیارات، چگونگی ترکیباتی که در سیاره مشتری است و بخصوص میدان مغناطیسی این سیاره تغییر خواهد کرد.
وی با بیان اینکه تا پیش از این فضاپیماها نسبت به نزدیک شدن بسیار زیاد به سیاره مشتری پرهیز می کردند می افزاید: این پرهیز به علت میدان مغناطیسی قوی این سیاره بود که بر کیفیت عملکرد دستگاه های فضاپیما اثر منفی می گذاشت.
کوکرم ادامه می دهد: اما در فضاپیمای جونو با پیشرفت فناوری تا حد زیادی این مشکلات مرتفع شده است.
دبیرگروه دانش روزنامه جام جم در پایان میگوید: پس از 5 سال صبر کردن برای اینکه فضاپیمای جونو به مشتری برسد به نظر می رسد روزهای بسیار مهیجی پیش رو داریم.
«جونو» گردش خود به دور مشتری را از مداری آغاز می کند که هر 53 و نیم روز یک گردش کامل به دور مشتری انجام خواهد داد، این فضاپیما با قرار گرفتن در مدار مذکور آماده حرکت به سمت مداری می شود که هر 14 روز یک گردش کامل به دور مشتری دارد.
این حرکت در 19 اکتبر با روشن شدن مجدد موتور فضاپیما انجام خواهد شد. دلیل اینکه جونو مستقیما در مدار 14 روز قرار نمی گیرد این است که انجام فرآیند در دو مرحله باعث کاهش مصرف سوخت فضاپیما می گردد.
موسسه Jet Propulsion Labratory مدیریت پروژه را برای ناسا انجام می دهد. این فضاپیما تقریبا به اندازه یک زمین بسکتبال است.
گزارش از: فاطمه رهبر