ملوانان آمریکایی بازداشت شده توسط ایران اطلاعات زیادی را لو دادند
به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما ؛ رویترز در گزارشی از واشنگتن به قلم یگانه تربتی و ادریس علی نوشت:
نیروی دریایی آمریکا در گزارشی اعلام کرد ملوانان این کشور که در ماه ژانویه به دست نیروهای ایرانی بازداشت شدند، اطلاعات زیادی به بازداشت کنندگان خود دادند و در پی یک رشته اشتباهات توسط خدمه و مافوق های خود در خلیج (فارس) دستگیر شدند.
در این گزارش اعلام شده است برخی از 10 خدمه، که دوازدهم ماه ژانویه با تهدید سلاح توسط نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران بازداشت شدند، اطلاعات حساس همچون رمز لپ تاپ و تلفن را به ایرانی ها، لو داده اند.
در زمان دستگیری این ملوانان، آنها در دو قایق در حال گذر از کویت به بحرین بودند.
این حادثه بین المللی چندین روز پیش از اجرای موافقتنامه هسته ای بین ایران و قدرت های جهان، نگرانیها را برانگیخت.
ایران از این دستگیری ها برای اهداف تبلیغاتی استفاده کرد که باعث شد این حادثه برای هفته های پس از آن، تیتر رسانه ها باشد.
در گزارش نیروی دریایی آمریکا، ضعف در برنامه ریزی، مقاماتی که خطرات را به درستی بررسی نکردند و از خود راضی بودن در بحبوحه فقدان نظارت و روحیه پایین، علت این حادثه دانسته شده است.
در این گزارش اعلام شده است: «مشخص است که برخی، اگر نگوییم همه، خدمه دست کم مقداری اطلاعات به غیر از نام، درجه، شماره شناسایی و تاریخ تولد خود را در اختیار بازجویان قرار داده اند».
براساس این گزارش، در واقع برخی از خدمه، قابلیت های قایق های خود و رمز تلفن های شخصی و لپ تاپ های خود را به ایرانی ها گفته اند.
مشکلاتی از ابتدا گریبانگیر این ماموریت شده بود.
فرمانده گروه ضربت قایق ها دستور عبور 250 مایل دریایی را داده و مخاطرات عبور را «به طور جدی دست کم گرفته» بود.
در این گزارش، اسامی سانسور شده ولی نیروی دریایی هفته گذشته فرمانده گروه ضربت قایق ها را ناخدا یکم کایل موزز معرفی و اعلام کرد وی از سمت فرماندهی عزل شده است.
بر اساس این گزارش، خدمه و ناخداهای قایق ها از لحظه ای که بندر را ترک کردند، به مسیر برنامه ریزی شده خود پایبند نبودند و پیش از ورود به آب های ایران در سواحل جزیره فارسی در خلیج (فارس)، به طور سهوی از آب های سرزمینی عربستان سعودی عبور کردند.
در یک مقطع، خدمه نمی دانستند که نزدیک جزیره ایرانی فارسی هستند زیرا بر نقشه شبکه ناوبری خود زوم نکردند.
در این گزارش اعلام شده است: «اگر هر یک از خدمه به نقطه ارغوانی زوم می کرد، متوجه می شد که نقطه ارغوانی، جزیره فارسی است».
نزدیک این جزیره، موتور یکی از قایق ها دچار نقص فنی شد و دو قایق سپاه به این قایق ها نزدیک شدند که سلاح خود را به سوی آنها نشانه رفتند.
دو قایق دیگر سپاه نیز بلافاصله به آنها پیوستند.
ناخداهای قایق به توپچی های خود دستور ندادند تجهیزات حفاظتی خود را به تن کنند یا پشت سلاح ها در قایق قرار گیرند.
براساس قوانین استاندارد درگیری، نیروهای ارتش آمریکا موظف هستند از واحدهای خود دفاع کنند ولی به امید آرام کردن اوضاع، ناخداها به توپچی های خود دستور دادند از سلاح های خود دور شوند.
یکی از ناخداهای قایق به بازرسان گفته است: «من نمی خواستم آغازگر جنگی با ایران باشم. فکر من در پایان روز این بود که هیچکس نباید به خاطر یک سوءتفاهم، کشته شود».
ایرانی ها، ملوانان را وادار کردند پوشش زرهی خود را در بیاورند، زانو بزنند و دست های خود را پشت سرشان قرار دهند و فیلم و عکس از خدمه گرفتند.
در جزیره فارسی، آنها شبانه ملوانان را در بازداشت نگه داشتند و بازجویی کردند تا این که روز بعد آنها را آزاد کردند.
ملوانان همچنین با درخواست های ایران موافقت کردند که زمانی که از آنها فیلمبرداری می شود، غذا بخورند و خود را خوشحال نشان دهند تا این که آزاد شوند و یک ناخدا، عذرخواهی آماده شده توسط ایرانی ها را خواند.
آنها نمی دانستند که دولت آمریکا از قبل از طریق مذاکره، آزادی مشروط آنها را به دست آورده است.
به علاوه در ماه مه، نیروی دریایی آمریکا اریک راش فرمانده ناوگروهی را که شامل این ملوانان می شد، اخراج کرد.
در این گزارش اعلام شده برخورد اداری با دو نیرو انجام و توصیه شده است که با شش فرد دیگر نیز برخورد شود.
این گزارش همچنین سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را به علت نقض هنجارهای بین المللی مقصر دانسته است.
براساس این گزارش، ایرانی ها پرچم سپاه را جایگزین پرچم آمریکا کردند، قایق ها را غارت کردند و به تجهیزات خسارت وارد کردند.