حملات تروریستی استانبول نشانه چیست؟
عملیات تروریستی در فرودگاه اتاتورک استانبول نشان میدهد که داعش حملات خود را به تدریج از عراق وسوریه به خارج از این مناطق گسترش می دهد حال باید دید ترکیه به این گروه تروریستی پاسخ قاطعانه خواهد داد؟
بررسی حملات تروریستی استانبول چند نکته را نشان می دهد: نخست اینکه این حملات با محکومیت گسترده جامعه جهانی روبرو شده و این نشان می دهد که هرچه ترکیه در راستای مبارزه با داعش گام بردارد بیشتر می تواند موقعیت خود را در این عرصه بازیابی و اعتماد و اطمینان قربانیان تروریسم تکفیری را به خود جلب کند. این موضوع از این جهت حائزاهمیت است که ترکیه طی چند سال اخیر و به طور مشخص بعد از اجرای طرح براندازی در سوریه به مماشات با خطر تروریسم تکفیری و استفاده ابزاری از آن متهم بوده است .
دوم اینکه برخورد و واکنش دولت و ارتش ترکیه در قبال داعش (به عنوان عامل حملات استانبول )حداقل تا این مقطع زمانی چندان قاطع نبوده است. اگر برخورد دولت و ارتش ترکیه در این زمینه با حملاتی که پیش از این به پ.ک.ک نسبت داده می شد مقایسه شود این تفاوت برخورد خود را بیشتر نشان میدهد. در آن حملات دولت ترکیه بلافاصله به اعمال فشار بر مخالفان کرد اقدام می کرد و ارتش ترکیه نیز بدون فوت وقت به بمباران وآتش باران گسترده مقر پ.ک.ک می پرداخت. از ای نرو این سوال مطرح است که ترکیه کی و چگونه ضرب شست خود را در قبال داعش نشان خواهد داد؟
سوم اینکه همزمانی حملات استانبول با حملات تروریستی لبنان و زمین گیر شدن داعش در عراق و سوریه نشان می دهد که اگر از زاویه منطقه ای به حملات تروریستی اخیر در استانبول ترکیه و القاع لبنان( که به فاصله اندک از هم صورت گرفت )نگاه شود این نتیجه حاصل می شود که گروههای تکفیری و در راس آن داعش با توجه به شکست های سنگینی که چه در عراق بخصوص فلوجه وچه در سوریه متحمل شده اند اکنون دامنه حملات خود را به خارج از این مناطق گسترش داده اند تا هم شکست های اخیر را بپوشانند و هم اینکه مکان های جدید برای عرض اندام خود بیابند. این بدین مفهوم است که امکان دارد در روزهای آتی حملات مشابه استانبول و القاع در دیگر کشورها روی دهد و حتی داعش دوباره به فکر فعال کردن هسته های خاموش خود در کشورهای غربی بیفتد .
و بلاخره اینکه حملات تروریستی استانبول یکبار دیگر بر این واقعیت صحه گذاشت که کلید ثبات و امنیت ترکیه در بازنگری در رویکردهای مداخله گرانه خود در عراق و سوریه و بازگشت به سیاست تنش صفر مرزی با همسایگان است که در عین حال فاصله گیری ترکیه از دیگر حامیان گروههای تکفیری و در راس آن عربستان را مورد تاکید قرار می دهد. در این صورت رویکرد دولت جدید این کشور در ترمیم روابط خود با متحدان دولت سوریه و بازسازی پل های تخریب شده شتاب و سرعت می گیرد و به مهار پس لرزه های امنیتی جنگ سوریه کمک می کند.
----------------
تحلیل گر:احمد کاظم زاده