زباله های شهر اراک در 15 هکتاری این شهر در منطقه امان آباد در نزدیکی چاههای آب آشامیدنی دفع می شود و هنوز مشخص نشده است تا چه حد شیرابه زباله ها در چاههای آب آشامیدنی نفوذ و این آبها را آلوده کرده است.
به گزارش واحد مرکزی خبر ، البته مطالعه اولیه هم که روی این موضوع انجام شده نتوانسته است شدت ورود شیرابه زباله در منابع آبی امان آباد را پیش بینی کند و تنها در بررسی میکروبی خاک امان آباد ، وجود روی و سیانور بالاتر از حد مجاز توسط متخصصان فن تایید شده است.
مدیرکل دفتر امور شهری استانداری مرکزی که دستور مطالعه جامع تری را برای ارائه جواب قطعی در این خصوص داده است می گوید: مطالعات اولیه نتوانسته قطعیت نفوذ شیرابه ها و آلوده شدن این آبها را مشخص کند.
چندین بار هم کارگروه پسماند که مرجع تصمیم گیری برای محل دفع زباله هاست جابجایی محل زباله ها را پیشنهاد داده ، اما تا به حال کار جدی و اصولی انجام نشده است.
آقای فرخ با تاکید بر اینکه باید اظهار نظر را به نتیجه کارشناسی موکول کرد و کوتاهی در این زمینه هیچ توجیهی ندارد می افزاید : باید در کارگروه مربوط ، ضرب الاجلی برای این مسئله تعیین و با نظر اداره کل حفاظت محیط زیست ، وضعیت این مکانها و مطالعات نهایی مشخص شود.
در حالی که سه مکان رودباران ، چشمه خوزن و امان آباد در برنامه بررسی برای دفع زباله های اراک قرار دارند ، اما هر بار که در استانداری مرکزی جلسه تعیین تکلیف محل دفع زباله های اراک برگزار می شود ، این جلسات با نشان دادن یک فیلم ، اسلاید آغاز و با جدل و مناقشه به جلسه بعدی موکول میشود.
مدیرکل دفتر امور شهری استانداری مرکزی می گوید: اکنون امکان جابجایی محل دفع پسماند وجود ندارد و تا مشخص شدن مطالعات تکمیلی ، زباله ها در محل کنونی دفع می شوند.
آقای فرخ می افزاید: کار مطالعات طرح مدیریت پسماند شهرستان اراک باید تا بهمن امسال پایان یابد و بر اساس این طرح ، محل دفع زباله های شهری این شهرستان قطعی شود و ضمن ساماندهی نحوه مدیریت پسماند استان مرکزی ، برنامه های عملیاتی نیز در این زمینه تدوین شود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی هم با بیان اینکه وضعیت دفع پسماند کمتر مورد توجه مسئولان قرار گرفته است می گوید : وضعیت 200 نقطه دفع پسماند در استان مرکزی نامشخص است و اصولی و غیر اصولی بودن دفع زباله ها هم در این مکانها مشخص نیست.
ساماندهی و پاکسازی این مکانها باید در اولویت قرار گیرد تا وضعیت این مکانها مشخص و یا حداقل روی پسماندهای این نقاط پوشیده شود تا از آلوده کردن محیط جلوگیری شود.
آقای انصاری با بیان اینکه بخشی از این مکانها در حوزه آبخوان و آبهای زیرزمینی قرار دارد می افزاید : شهرداریها نمی دانند با کوتاهی در این زمینه ، به چه عواقبی دچار خواهند شد.
او می گوید : از آنجا که مسئولان از ارزش این طلای کثیف سالهاست اطلاعی ندارند ، زباله گردانها و بازیافت کنندگان که در محل دفع زباله ها با احداث آلونکهایی محقر ، سکونتگاه موقت ساختهاند بدون سرمایه اولیه از این منبع ، درآمد پرسود و گنج باد آورده استخراج میکنند.
معاون فرماندار اراک نیز با اشاره به اینکه 14 سال است موضوع جابجایی مکان دفع پسماند اراک تکرار می شود می گوید : پس از گذشت این مدت هنوز قطعیت مکان دفع زباله معلوم نشده است.
آقای قربانی با اشاره به اینکه کارگروه شهرستان و استان در این زمینه هنوز به نتیجه نرسیده است می افزاید : باید طرح جامع پسماند شهرستان اراک را مد نظر قرار بدهیم و در این زمینه برنامه ریزی لازم انجام شود.
مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری اراک با بیان اینکه پارسال با وجود نداشتن اعتبار استانی ، 650 میلیون تومان برای ساماندهی مکان دفع زباله امان آباد هزینه شد می گوید: اقدامات اصلاحی بیشتری برای امان آباد می توان انجام داد ولی چون نمی دانیم در این مکان ماندگار هستیم یا نه نمی توانیم برنامه ریزی کنیم .
آقای حسنی اجرای مرحله دوم ، شامل احداث آزمایشگاه و مجتمع بازیافت را از برنامه های در دست اجرا برای امان آباد عنوان می کند و می افزاید : مجری طرح مطالعاتی امان آباد در سال گذشته 70 میلیون تومان برای انجام مطالعات در این مکان طلب کرد اما اکنون 120 میلیون تومان برای مطالعات می خواهد.
اعضای شورای شهر اراک هم ورود شیرابه به آب آشامیدنی امان آباد را تایید می کنند و راه جلوگیری از صدمات ورود شیرابه به چاههای آب را در تغییر محل دفع زباله می دانند.
رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای اسلامی شهر اراک نیز می گوید: هم اینک زباله های شهر اراک در منطقه امان آباد در نزدیکی چاههای آب آشامیدنی دفن می شود که از نظر بهداشتی خطر آفرین است.
آقای باقری می افزاید : مرجع تصمیم گیری برای محل دفن زباله های شهر اراک ، کارگروه پسماند می باشد که این کارگروه ، منطقه جدید رودباران را انتخاب و مصوب کرده است.
یکی از اعضای شورای اسلامی شهر اراک می گوید: البته مردم با دفن زباله ها در منطقه رودباران مخالف هستند و این موضوع را با امضای طوماری به شورای اسلامی شهر اراک اعلام کرده اند.
دکتر رجایی می افزاید: بهترین منطقه برای دفن زباله های شهر اراک منطقه خورزن است که می توان برای ایجاد شهرک صنایع پسماند هم با آینده نگری برنامه ریزی کرد تا سالهای آتی با بحران مواجه نشود.
او می گوید : در دهه 70 این مکان یابی با حضور کارشناسان انجام شده اما تاکنون برای آن اقدامی نشده است چون در منطقه خورزن مخالفت مردمی وجود ندارد و می توان با احداث جاده از کنار خط راه آهن ، زباله های شهری را به آن منطقه حمل کرد.
یکی از اعضای شورای اسلامی شهر اراک هم می گوید : محل دفن زباله های شهر اراک و ایجاد شهرک صنعتی پسماند از دهه 70 در شهرداری اراک مطرح شده اما تاکنون فعالیت ها و برنامه ریزی ها بی نتیجه مانده است.
آقای مولایی نسب می افزاید: مرجع تصمیم گیری برای تغییر محل دفن زباله ، کارگروه پسماند استان مرکزی است که این کارگروه نظر خود را در منطقه رودباران اراک مصوب کرده است و شهرداری هم باید هر چه زودتر در این راستا اقدام جدی کند.
سرپرست سازمان پسماند شهرداری اراک هم می گوید: منطقه خورزن به علت مسافت 55 کیلومتری اراک به لحاظ هزینه روزانه حمل400 تن زباله مناسب نیست.
نبود برنامه و هماهنگی بین دستگاههای مرتبط و فقدان فرهنگسازی و برنامهریزی مانع از اجرای طرح تفکیک زباله ها در مبداء و مدیریت پسماندها شده است.
شهر اراک جزو هشت شهر آلوده کشور است که اکنون دفع پسماندها در اراک به روش سنتی - بهداشتی در حال انجام است.
آقای اخوان می افزاید: اکنون در منطقه رودباران زمین خریداری شده و تنها نیاز به حمایت مالی است و می توان برای ایجاد راه اندازی کمپوست هم برنامه ریزی کرد.
البته بی توجهی صنایع استان مرکزی در مدیریت پسماند از تولید تا دفع ، رها شدن پسماندهای عفونی و همکاری نکردن مطب ها و مشاهده حجم انبوهی از پلاستیک پس از کشت صیفی جات در زمین های کشاورزی در کنار سرنوشت نامعلوم مکان دفع زباله ها ، وضعیت را به مراتب وخیم تر کرده است.