به دنبال عقب نشینی ترکیه از شرط رفع محاصره غزه؛
توافق ترکیه و رژیم صهیونیستی برای عادی سازی روابط
رسانه های ترکیه از توافق این کشور با رژیم صهیونیستی در جهت عادی سازی روابط خبر دادند و قرار است نخست وزیر ترکیه ظهر روز دوشنبه به طور رسمی امضاء توافقنامه با اسراییل را اعلام کند.
به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ از آنکارا؛ در حالی که انتظار می رفت ترکیه و رژیم صهیونیستی پس ازسه سال مذاکره، امروز به نتیجه نهایی دست یابند، این توافق به وقوع پیوست و دو طرف توافقنامه عادی سازی روابط را برغم تمام واکنش ها به امضاء رساندند. هرچند خبرهای رسانه های ترکیه عمدتا به نقل از منابع رژیم صهیونیستی صورت گرفته است ولی قرار است بینالی ییلدیریم نخست وزیر ترکیه ظهر روز دوشنبه به طور رسمی امضاء توافقنامه با اسراییل را اعلام کند.
بدین ترتیب پرانتزی که شش سال پیش و در پی کشته شدن 9 شهروند ترکیه ای در حادثه کشتی مرمره آبی در روابط ترکیه و رژیم صهیونیستی باز شده بود امروز بسته شد.
پیش از جلسه روز یکشنبه در روم میان نمایندگان ترکیه و رژیم صهیونیستی رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه و بینالی ییلدیریم نخست وزیر این کشور با خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی حماس در استانبول و در پشت درب های بسته دیدار و گفتگو کردند. در همان هنگام بنظر می رسید مذاکرات فریدون سینیرلی اوغلو معاون وزارت امورخارجه ترکیه و جوزف چاکن اور نماینده ویژه بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی که حدود سه سالست ادامه دارد به نتیجه رسیده باشد.
ترکیه پس از حادثه حمله نیروهای رژیم صهیونیستی به کشتی مرمره آبی که حامل کمک های بشردوستانه برای مردم غزه بود و طی آن 9 شهروند ترک جان خود را از دست دادند، در ظاهر روابط خود را با این رژیم قطع کرد و سه شرط برای عادی سازی روابط مطرح کرد. عذرخواهی رسمی اسراییل از ترکیه، پرداخت غرامت به خانواده کشته شدگان و پایان دادن به حصر غزه. اسراییل با پادرمیانی آمریکا شرط اول را بطور نصفه و نیمه به جا آورد و بخشی از غرامت ها را نیز پرداخت کرد ولی در خصوص شرط سوم هنوز اقدامی نکرده است.
گفته می شود بر اساس توافقنامه جدیدالامضاء شرط سوم ترکیه که لغو کامل حصر غزه بود به شکل تسهیل در ارسال کمک های انسانی برای مردم غزه قید شده است، بدین شکل که کمک های انساندوستانه اتبدا به بندر اسراییلی آشدوت رفته و سوی از رژیم صهیونستی پس از کنترل به غزه انتقال داده خواهد شد.
به هرحال، این توافقنامه که برخی ها آن را به عنوان پا عقب گذاشتن ترکیه از شروط خود می دانند با واکنش هایی هم همراه بوده است.
بنیاد حقوق بشر و کمک های بشردوستانه ترکیه موسوم به آی اچ اچ که متولی اعزام کشتی کمک رسانی مرمره آبی به غزه بود در بیانیه ای اعلام کرد که تاریخ به ما نشان داده است که اسرائیل هرگز به قول و وعده خود متعهد نیست و صداقتی در پایبندی به قوانین بین المللی ندارد.
محافل اسلامگرای ترکیه: دولت آنکارا با تجدید رابطه با رژیم صهیونیستی می خواهد با احداث خطوط لوله گاز، حلقه های نوینی را بر روابط اضافه کرده و موجب تقویت هرچه بیشتر آن رژیم شود.
محافل اسلامگرای ترکیه معتقدند دولت آنکارا از طرفی با تقویت مظاهر اسلامی سیاست های مردم پسندانه ای را دنبال می کند و از طرف دیگر با تجدید رابطه با رژیم صهیونیستی نه تنها می خواهد روابط خود را به دوران قبل از بحران برساند، بلکه می خواهد با احداث خطوط لوله گاز، حلقه های نوینی را بر روابط اضافه کرده و موجب تقویت هرچه بیشتر آن رژیم شود.