حامد سلطانی نژاد، مدیرعامل بورس کالای ایران گفت: مازاد شدید عرضه سیمان در کشور دیده می شود و برای صادرات باید یک بازار نظاممندی داشته باشد و قرار است صادرات سیمان هم از طریق بورس کالای ایران صورت گیرد.
سلطانی نژاد گفت : تلاش می کنیم بازارهای هدف سیمان ایران را گسترش دهیم و رقابت منفی را در این صنعت حذف کنیم که با صادرات هدفمند سیمان در بورس کالا تحقق می یابد.
*امکان تامین مالی صنعت سیمان
مدیرعامل بورس کالای ایران گفت: ابزارهای نوین مالی مانند اوراق سلف موازی استاندارد و گواهی سپرده کالایی می تواند در زمان کوتاهی برای صنایع، تامین مالی کند.
سلطانی نژاد افزود: بورس کالا از طریق معاملات سلف برای شرکت ها و صنایع تامین مالی کوتاه مدت انجام می دادکه در یک سال اخیر با توسعه انتشار اوراق سلف موازی استاندارد، تامین مالی به صورت میان مدت و بلندمدت از طریق بورس کالا افزایش یافته است و شرکت سیمان سپاهان نیز پارسال با انتشار اوراق سلف در بورس کالا 200 میلیارد ریال تامین مالی کرد.
مدیرعامل بورس کالای ایران گفت: بورس کالا با بهره گیری از ظرفیت داخلی سیستم بانکی و همکاری با بانکهای بین المللی، تسویه معاملات با ارزهایی همچون دلار و یورو را در تالار صادراتی در دستور کار دارد تا حجم کالاهای صادراتی و نفوذ قیمت های ایران در منطقه بیشتر شود.
سلطانی نژاد گفت: سیمان در تیر 89 در بورس کالا پذیرش و تا اوایل سال 91 در آماری قابل قبول حدود یک میلیون تن سیمان در بورس معامله شد و 36 شرکت سیمانی در بورس کالا پذیرش شدند.
وی گفت : حتی 63 هزار تن سیمان از طریق بورس کالا صادر شد اما به تدریج با تعیین قیمت های دستوری برای سیمان و نبود امکان رقابت برای خرید این محصول، انگیزه تولیدکنندگان سیمان کاهش یافت و عرضه های این محصول در بورس کالا متوقف شد.
*عرضه محصول جو 6 استان در بورس کالای ایران
8 هزار و 432 تن جو دامی تولیدی 6 استان در قالب طرح قیمت تضمینی در بورس کالای ایران عرضه می شود.
در این روز و در تالار محصولات کشاورزی محصول جو تولیدی کشاورزان از 6 استان مرکزی، کرمانشاه، ایلام، خراسان جنوبی،فارس و گلستان بر روی تابلوی عرضه می رود.
از دیگر عرضه های تالار محصولات کشاورزی در این روز می توان به عرضه 200 تن جو دامی روسیه، 200 تن جوی دامی همدان، 96 تن شکر سفید کارخانه قند و شکر دعبل، 75 تن کنجاله سویا پرک کرمانشاه و 700 تن کنجاله آفتابگردان پلیت و کنجد پرک شرکت پنبه و دانه های روغنی خراسان اشاره کرد.
تالار محصولات صنعتی و معدنی در روز یکشنبه شاهد عرضه یکهزار تن مس مفتول، 1500 تن مس کاتد و 20 هزار تن مس کم عیار از سوی شرکت ملی صنایع مس ایران است .
در این تالار همچنین 100 تن مس مفتول شرکت دنیای مس کاشان و 100 تن مس شرکت گیل راد شمال عرضه می شود.
سولفور مولیبدن و کنسانتره فلزات گرانبهای شرکت ملی مس نیز به ترتیب به میزان 900 و 12 تن در این تالار عرضه می شود.
روز یکشنبه همچنین 200 تن شمش هزار پوندی 99.8 شرکت ایرالکو و 1100 تن سبد میلگرد A3-12-32 شرکت فولاد سپید فراب کویر بر روی تابلوی عرضه می رود.
امروز یکشنبه در تالار صادراتی10 هزار و 200 تن قیر 6070 شرکتهای پالایش نفت تبریز و مهر پارسیان برای صادرات به بازارهای جهانی عرضه می شود.
دو هزار تن لوب کات سبک و 5 هزار تن وکیوم شرکت پالایش نفت تبریز از دیگر عرضه های تالار صادراتی در این روز به شمار می رود.
همچنین در تالار داخلی فرآورده های نفتی و پتروشیمی 15 هزار و 600 تن انواع قیر شرکت های نفت جی، متین ساز فعال و پترو پالایش دالین عرضه می شود.
در این تالار همچنین بالغ بر 12 هزار تن انواع کالا شامل پلی بوتادین رابر، SBR ، آمونیاک، اسید سولفوریک، تولوئن دی ایزو سیانات، اسید نیتریک، اسید سولفوریک، منو و تری اتانول آمین و گوگرد گرانوله بر روی تابلوی عرضه می رود.
*پایان غیبت 4 ساله سیمان در بورس کالا
دو هزار تن سیمان محصول شرکت سیمان اصفهان پس از نزدیک به چهار سال غیبت در بورس کالا عرضه و یک هزار تن آن معامله شد.
سرپرست معاملات کالایی کارگزاری مبین سرمایه گفت: عرضه فیزیکی سیمان شرکت سیمان اصفهان در معاملات روز گذشته در قیمت 1055 ریال انجام شد که یک شرکت این محصول را به صورت نقد خریداری کرد.
ایرج فرجی در ادامه افزود: مرحله دوم این عرضه ها احتمالاً از طریق قرارداد سلف موازی استاندارد صورت خواهد پذیرفت.
وی تصریح کرد: در برنامه داریم تا با توجه به شرایط فعلی، عرضه فیزیکی سیمان در رینگ صنعتی را به صورت دوره ای و در هر 7 یا 10 روز یکبار داشته باشیم و در صورتی که زیرساخت های لازم در بورس کالا ایجاد شود این عرضه ها به هفته ای سه یا چهار مرتبه نیز افزایش یابد.
فرجی گفت: از سال 91 از عرضه فیزیکی سیمان در بورس کالا جلوگیری شد، روز گذشته اولین عرضه سیمان در بورس کالا توسط شرکت کارگزاری مبین سرمایه صورت گرفت. شرکت های مختلف دیگری که برخی از آنها سهامشان در بازار بورس اوراق بهادار مورد معامله قرار دارد نیز برای فروش محصولات خود از طریق رینگ صنعتی کالا مذاکراتی انجام داده اند که به زودی اقدامات لازم در خصوص پذیرش شرکت ها و عرضه محصولاتشان در بورس کالا انجام خواهد شد.
وی تأکید کرد: شاید این عرضه که بعد از گذشت چهار سال انجام شد، دریچه و راهی برای بهبود وضعیت شرکت های گروه سیمانی و افزایش شفافیت اطلاعات آنها باز شود. البته بورس کالا نیز باید فرآیند عرضه و یا تسویه ها را مورد بازنگری و تسهیل قرار دهند تا روز به روز شاهد بهبود شرایط بازار سیمان باشیم.
*بورس کالا برای سیمانی ها جذاب است
آزادسازی قیمت سیمان در کنار جذابیت های حضور در بورس کالا همچون معافیت مالیاتی، بازار رقابتی و شفاف و همچنین امکان تامین مالی برای تولیدکنندگان، از دلایل بازگشت سیمانی ها به تالار نقره ای است.
مجتبی کاروان، مدیرعامل شرکت سیمان اصفهان با اعلام این خبر گفت: صنعت سیمان به واسطه نقش دولت و نهادهای دولتی در امر قیمت گذاری، نتوانسته قیمت گذاری خود را در ساختاری شفاف و نظام مند بورس کالا تجربه کند.
وی در ادامه با اشاره به اینکه صنعت سیمان یکی از صنایع استراتژیک در اقتصاد کشور محسوب می شود، اظهار داشت: در سال های90 و 91 زمزمه های آزادسازی قیمت سیمان به شرط حضور در بورس کالا بسیاری از شرکت های تولید کننده را ترغیب به عرضه محصولات در بورس کالا کرد، اما عدم امکان تعیین قیمت واقعی براساس مکانیزم عرضه و تقاضا به دلیل نقش دولت در تعیین قیمت پایه، باعث شد تا عرضه سیمان در بورس کالا متوقف شود.
مدیرعامل شرکت سیمان اصفهان درباره دلایل تمایل مجدد برای بازگشت به تالار بورس کالا گفت: فضای کنونی صنعت سیمان که مشکل تقاضا و مصرف دارد و همچنین دخالت کمتر نهادهای دولتی در قیمت گذاری این محصول در کنار جذابیت حضور در بازار سرمایه برای تولیدکنندگان به واسطه معافیت مالیاتی و امکان تأمین مالی از طریق این بازار، از جمله مواردی بود که بار دیگر صاحبان این صنعت را به بازگشت به تالار نقره ای ترغیب کرده است.
مدیرعامل این شرکت، درباره نخستین عرضه صورت گرفته در این دوره از معاملات، گفت: سیمان اصفهان در جلسه معاملاتی 30 خرداد امسال با عرضه 2 هزار تن محصول سیمان به عنوان پیشرو حضور مجدد سیمان وارد رینگ معاملاتی در بورس کاکالا شد.
کاروان تصریح کرد: در این روز یک هزار تن از این عرضه با قیمت پایه منجر به معامله شد و بدین ترتیب عملاً شاهد بازگشت سیمان به بورس کالا و آشتی صنعت سیمان و بازار سرمایه بودیم.