معاون آبخیزداری گفت: پارسال خیران، 13 سد آبخیزداری با اعتبار 4 میلیارد و 300 میلیون تومان در استان های جنوبی کشور ساختند.
پرویز گرشاسبی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما با اشاره به اینکه در 50 سال گذشته از 125 میلیون هکتار عرصه مستعد آبخیزداری فقط در 27 میلیون هکتار عملیات انجام شده و 98 میلیون هکتار دیگر به علت فقر منابع مالی باقی مانده است افزود: از آنجا که اعتبارات دولتی یا محدود است و یا اینکه تخصیص داده نمی شود نگاه جدیدی به خیران و واقفان داریم و برنامه های مشترکی را با همکاری آنان برای سرعت بخشیدن به اجرای طرح های آبخیزداری طراحی کردیم.
وی گفت: در جلساتی که با خیران در استان های جنوبی کشور داشتیم آنها علت سرمایه گذاری و ساخت تجهیزات آبخیزداری را تامین آب برای پایداری روستاها مطرح کردند.
معاون آبخیزداری ، مراتع و امور بیابان افزود: به طور مثال اجرای عملیات آبخیزداری در روستایی در بندر لنگه منابع آب مورد نیاز برای شرب و کشاورزی را برای ساکنان این روستای 400 خانواری تامین کرد و از هدر رفت آبها که بدون هیچ استفاده ای و با وارد کردن خسارت به خلیج فارس وارد می شد جلوگیری کرده است.
گرشاسبی همچنین از مشارکت مردم و خیران برای ساخت تجهیزات آبخیزداری در شهرستان لارستان استان فارس در هفت روستا خبر داد.
وی همچنین مشارکت با هیجده بنیاد خیریه بزرگ در اجرای عملیات آبخیزداری را از دیگر اقدامات دانست و گفت: در کشور بنیادهای خیریه بزرگی داریم که موضوع احداث تجهیزات آبخیزداری به عنوان یکی از مباحث فعالیت های آنان مطرح است.
وی تشکیل مجمع خیران آبخیزدار را از دیگر محورهای توسعه مشارکت خیرین در طرحهای توسعه آبخیزداری دانست و افزود: مجمع خیرین آبخیزدار طرحی است که اجرای آن در حال پی گیری است.
معاون آبخیزداری ، مراتع و امور بیابان گفت: براساس برنامه اقتصاد مقاومتی امسال 650 هزار هکتار عملیات آبخیزداری برای استحصال 4 میلیارد متر مکعب آب به ویژه در مناطق مرکزی و جنوبی باید اجرا شود و قرار است 2 میلیارد متر مکعب از این عملیات با همکاری مردم و خیران انجام شود.
گرشاسبی افزود: برای اجرای طرح های آبخیزداری 240 میلیارد تومان از محل اعتبارات ملی و 150 میلیارد تومان نیز از منابع استانی اختصاص می یابد.
وی گفت: از آنجا که کشور خشک و گرمسیری داریم بنابراین استحصال و حفظ منابع آب برای پایداری در تولید ثروت و امنیت ضروریست بنابراین عملیات آبخیزداری باید به سرعت اجرا شود اما از اجرای برنامه عقب هستیم.
معاون آبخیزداری ، مراتع و امور بیابان افزود: براساس برنامه پنجم توسعه قرار بود هشت میلیون هکتار عملیات آبخیزداری در طول برنامه انجام شود که به علت تامین نشدن اعتبارات اجرای طرح فقط در 3 میلیون و 800 هزار هکتار از اراضی انجام شد و 50 درصد عملیات به علت فقر منابع مالی محقق نشد.
گرشاسبی گفت: در برنامه ششم توسعه و برنامه اقتصاد مقاومتی اجرای عملیات آبخیزداری در 14 میلیون هکتار از عرصه های کشور برنامه ریزی شده است.
وی تصریح کرد: از آنجا که منابع دولتی محدود است بنابراین طرح جذب مشارکت های مردمی در اولویت سازمان جنگ ها، مراتع و آبخیزداری قرار دارد.
معاون آبخیزداری ، مراتع و امور بیابان افزود: براساس قانون افزایش بهره وری سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری باید اجرای عملیات آبخیزداری سالانه 7.5 درصد از منابع سفره های آب زیرزمینی معادل 3 میلیون هکتار را تامین کند تا سطح منابع آب به تعادل برسد.
گرشاسبی گفت: علاوه بر این 7.5 درصد دیگر نیز سهم وزارت نیروست یعنی سالانه باید 15 درصد افت منابع زیرزمینی آب که 10 میلیارد متر مکعب است جبران شود.
وی افزود: براساس برنامه ششم توسعه و برنامه اقتصاد مقاومتی سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری موظف است با اجرای عملیات آبخیزداری سالانه یک تن از 16 تن فرسایش خاک را در هر هکتار کاهش دهد.
معاون آبخیزداری ، مراتع و امور بیابان گفت: بخشی از اعتبارات مورد نیاز برای عملیات آبخیزداری قرار است از صندوق ذخیره ملی و بانک اقتصاد اسلامی تامین شود.
گرشاسبی ایجاد نخستین مرکز بین المللی مدیریت جامع حوزه های آبخیز را از دیگر فرصت ها برای جذب اعتبارات مورد نیاز دانست و افزود: با فعال شدن این مرکز امکان ارائه کمک های فنی - اعتباری تا سقف 50 میلیارد تومان فراهم می شود.
وی همچنین اجرای طرح توسعه باغات در اراضی شیب دار را از دیگر برنامه های حفظ منابع آب در سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری دانست و گفت: 50 درصد هزینه احداث این باغات که شامل عملیات آماده سازی زمین است به صورت تسهیلات در اختیار کشاورزان قرار می گیرد.
معاون آبخیزداری ، مراتع و امور بیابان افزود: به طور مثال اگر عملیات آماده سازی زمین در اراضی شیب دار 5 میلیون تومان هزینه دارد 2.5 میلیون تومان به صورت تسهیلات و کمک های فنی بلاعوض به کشاورزان پرداخت خواهد شد.