چابهار ؛ دروازه مبادله کالا با شرق ایران و آسیای مرکزی
رئیس سازمان بنادر و دریانوردی ایران گفت: بندر استراتژیک چابهار دروازه مبادله کالا به شرق ایران و آسیای مرکزی است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ؛ محمدسعیدنژاد با اشاره به امضای توافق نامه توسعه بند چابهار و تبدیل این بندر به یک قطب صنعتی در سفر نخست وزیر هند به ایران افزود: دو سند مهم در ارتباط با بندر چابهار به امضاء رسید.
وی تصریح کرد: سند اول مربوط به سرمایه گذاری هندی ها در زمینه تامین تجهیزات مورد نیاز فاز اول بندر شهید بهشتی چابهار و سند دوم مربوط به تامین سرمایه بصورت فاینانس به منظور تکمیل اسکله این بندر است.
سعیدنژاد گفت: اسکله بندر شهید بهشتی به وسیله سازمان بنادر و دریانوردی ایران در حال احداث است و پیش بینی می شود این پروژه در سال جاری به اتمام برسد.
با تکمیل ساخت بندر شهید بهشتی چابهار ؛ هندی ها به مدت 10 سال از این بندر بهره برداری خواهند کرد.
وی گفت : در سند دوم که در قالب "تامین سرمایه بصورت فاینانس " به امضای ایران و هند رسید ؛ مقرر شد 150 میلیون دلار به جهت تسریع در تکمیل اسکه های بندر شهید بهشتی از سوی هندی ها در اختیار سازمان بنادر ایران قرار گیرد.هند برای دسترسی به آسیایی میانه و افغانستان چاره ای ندارد جزء اینکه از ایران عبور کند.
سعیدنژاد با اشاره به اینکه چابهار، نزدیک ترین بندر به بنادر هند است ، گفت: این بندر بهترین و کوتاهترین مسیر حمل و نقل بار بین دو کشور ایران و هندوستان و حتی آسیای میانه است.
وی از تبدیل بندر چابهار به قطب صنعتی در کشور خبرداد و افزود: با بهره برداری بندر شهید بهشتی چابهار امکان دسترسی هند به بازارهای آسیای میانه تسریع می شود از این رو هند یک نقش استراتژیک و اساسی برای بندر چابهار قائل است.
رئیس سازمان بنادر ایران خاطرنشان کرد : در این حال کشورهای که ارتباطی به دریا ندارند مانند افغانستان و آسیایی میانه برای دسترسی به آبهای آزاد و بازارهای هند به بنادر ایران نیاز مبرم دارند بنابراین بندرچابهار نیز برای این کشورها از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
وی در مصاحبه با رادیو اقتصاد ، با بیان اینکه ایران، هند و افغانستان می توانند در توسعه کریدور شمال - جنوب نقش ارزنده ای ایفا کنند، افزود: بهبود شرایط حمل و نقل دریایی، هوایی و زمینی بستر ساز توسعه در هر کشوری به شمار می رود.
سعید نژاد گفت : بندر چابهار به هند کمک خواهد کرد صارات خود را به ایران افزایش دهد و از هزینه ترابری کالاهای صادراتی خود از طریق کریدور شمال - جنوب به میزان 30 درصد بکاهد ، توسعه این بندر برای هند از ابعاد گوناگون از قبیل راهبردی، اقتصادی و سیاسی حائز اهمیت است.
وی افزود : توسعه چابهار به اجرای طرح کریدور شمال - جنوب کمک خواهد کرد که ارتباط ترانزیتی کشورهای شمال اروپا و روسیه را از طریق ایران و دریای خزر به کشورهای حوزه اقیانوس هند، جنوب خلیج فارس و جنوب آسیا برقرار می کند.
رئیس سازمان بنادر ایران تصریح کرد: در این میان چابهار به عنوان یک بندر استراتژیک می تواند نقش مهمی را در این شاهراه ترانزیتی ایفا و دروازه مبادله کالا به کشورهای شرق ایران و آسیای مرکزی باشد.
وی ادامه داد: روابط ایران و هند همواره دوستانه و مبتنی بر منافع طرفین بوده و ضرورت های سیاسی و به ویژه اقتصادی مواضع ایران و هند را به هم نزدیک کرده است.