پایان همایش علمی کرفتو در دیواندره
نخستین همایش علمی کرفتو، که به مدت 2 روز در دیواندره برگزار شد عصر دیروز به کار خود پایان داد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما پروفسور رضا شعبانی، استاد تاریخ ایران و از چهره های ماندگار کشور، که مهمان ویژه این همایش بود، گفت: آثار مثبتِ مدنی در این غار به 7 هزار سال پیش برمی گردد و کردستان یکی از مناطق قدیمِ فرهنگ ایرانی به شمار می رود.
وی، به صوّر مختلف یکجانشینی در کردستان در هزاره های بسیار دور اشاره کرد و گفت: مردم این منطقه با حوصله، بردباری، استقامت، ثبات قدم و دور اندیشی خاص خودشان توانسته اند در تنسیقِ آنچه که ما امروزه، تمدن فرهنگ ملی و هوّیت تاریخی قلمداد می کنیم، اقدام کنند.
این استاد تاریخ ایران گفت: مردم کردستان از دیرباز، دو دولت بسیار پُرمایه را در ایران تأسیس کرده اند، یکی نخستین دولت قانونی، قانونمند و جدی تاریخ ایران است و آن دولت "ماد" است و از حدود هزاره اوّل قبل از میلاد بر سر پا ایستاده و هنوز آثار موجودیت آن بر تمامی ارکانِ حیات ایرانی، مسلط می باشد و حضور جدی دارد و دیگری، دولت صفوی که حدود 500 سال پیش ایران را با چهره ی جدیدی از انسانیت، هوّیت، ملیّت و موجودیت ما ارائه داد و آن هوّیتی است که امروزه کاملاً بر مزاج ایرانی استیلا دارد.
وی گفت: کُردها در تاریخ ایران، حائز مقام بسیار بزرگی هستند و نقش پایداری داشته اند، بنابراین، قسمتی از آثار تاریخی در مناطقِ پراکنده ی استانهای کُردنشین وجود دارد و قسمت دیگر به مدد مردم اندیشمند، فکور، صاحب ایده و قدرتمند در دیگر بخشهای حیات ما موجودیت پیدا کرده است.
پروفسور رضا شعبانی، با تقدیر از زحمات بانیان و مجریان این همایش ارزنده، افزود: غار کرفتو در کنار همه ی آثار پُربرکتی است که در فضای وسیع ایران، از منطقه ی سَیحون و جَیحون گرفته تا اقصا نقطه ی رودخانه "سند" یا "پنجاب" و تا خلیج فارس و کنار دریای مدیترانه، حضور دارد و بنابراین در تمامی این خطه ی وسیع، نقش ایرانیت به عنوان نقشی ماندگار و سازنده و صاحب تشخص پُررنگ است و کُردها، به عنوان پاسدار میراث ملی، در تحکیم و تعظیم و تنظیم این قواعد حیاتِ سیاسی ما نقش مهم و فراوانی ایفا کرده اند.
این استاد تاریخ در پایان به سابقه ی 4 هزار ساله غار کرفتو اشاره کرد و گفت: این امتیازی است برای کُردها بعنوان حافظان بخشی از میراث ملی و فرهنگی ایرانیان.
دیگر مهمان ویژه این همایش علمی، دکتر قطب الدین صادقی، هنرمند عرصه تأتر و سینما و پژوهشگر حوزه فرهنگ بود، که در مورد اهمیت تاریخی این اثر باستانی گفت: غار کرفتو، بخش بزرگی از داشته های ما، یکی از مهمترین میراث نیاکان و محل فرهنگ و باورهای ما در این منطقه بوده است.
این هنرمند نامدار کُرد، دانش منتشر شده درباره ی غار کرفتو را ناچیز دانست و گفت: این غار، یک مَعبَد مهری بوده و مأمنِ اقوام مختلف باستان در برابر هجوم بی امان اقوام وحشی به این سرزمین بوده است.
دکتر صادقی اظهار داشت: غار کرفتو، فقط از نظَر اقتصاد و گردشگری و پول زایی مطرح نیست، بلکه برخورد علمی با میراث، مهمتر است.
در این همایش که با محوریت "ثبت جهانی کرفتو" برگزار شد، تعداد 86 اثر به دبیرخانه این همایش ارسال، که بعد از داوری 30 اثر به عنوان آثار برتر و بصورت سخنرانی و پوستر ارائه شد.
دبیر علمی همایش افزود: مرمت و حفاظت از کرفتو به عنوان میراثی باستانی، بررسی گونه های گیاهی و جانوری کرفتو، جایگاه و اهمیت کرفتو در مطالعات و کاوشهای باستان شناسی و جایگاه آن در مطالعات زمین شناسی و غارشناسی از جمله محورهای این همایش بود.
دکتر امید ورزنده افزود: مقالات این همایش علمی برای مستندسازی و کمک به ثبت جهانی این اثر در یونسکو به صورت کتابی مستند چاپ خواهد شد.
گفتنی است، غار کرفتو، غاری آهکی و دستکند است که در دوران سوم زمینشناسی، با طول تقریبی 75 متر شکل گرفته و در بخش کرفتو از توابع شهرستان دیواندره در استان کردستان واقع شده است.
غار کرفتو، بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.