گروه هفت خواستار حل مسالمت آمیز اختلافات در دریای چین جنوبی شد
سران هفت کشور صنعتی جهان روز جمعه در مورد تشدید تنش ها در دریای چین جنوبی و دریای چین شرقی ابراز نگرانی کردند و خواستار حل این مناقشات بدون توسل به زور شدند.
هر چند که در بیانیه پایانی نشست گروه هفت نام هیچ کشوری به میان نیامده است، اما چین بر این نشست که به مدت دو روز در ژاپن برگزار شد، سایه افکنده است و به نظر می رسد که این متن دومین اقتصاد جهان را که بیش از پیش تمایل دارد نفوذ خود را در آسیا افزایش دهد، هدف قرار می دهد.
سران هفت کشور صنعتی جهان در بیانیه پایانی نشست خود که در شهر ساحلی ایسه-شیما در مرکز ژاپن برگزار شد، اعلام کردند: « ما نگران شرایط در دریای چین شرقی و جنوبی هستیم و بر اهمیت اساسی مدیریت و حل مسالمت آمیز اختلافات تأکید داریم.»
این اواخر تنش ها در دریای چین جنوبی که پکن مدعی تقریبا کل آن است، اما ویتنام و کشورهای دیگر از جمله فیلیپین، مالزی و برونئی نیز مدعی مالکیت برخی جزایر در این منطقه هستند، شدت گرفته است.
این بیانیه افزود: « ما بر اهمیت این مسئله تأکید داریم که کشورها ادعاهای خود را براساس حقوق بین الملل ارائه کنند و از اقدامات یکجانبه ای که ممکن است بر تنش ها بیفزاید، بپرهیزند و برای حمایت از ادعاهای خود متوسل به زور نشوند.»
در مجمع الجزایر « اسپراتلی » که پکن آن را « نانشا » می نامد، چین عملیات گسترده بازسازی مصنوعی جزایر را انجام می دهد و منطقه 12 مایلی اطراف جزایر مصنوعی را که در جزایر کوچکی که گاهی به زحمت از آب بیرون می زنند، جزء آب های سرزمینی خود می داند.
این منطقه به خاطر مسیرهای مهم کشتیرانی و منابع سوخت از جمله آبهای راهبردی تلقی می شود.
در دریای چین شرقی، پکن و توکیو بر سر حاکمیت جزایر غیرمسکونی اختلاف دارند.
پکن روز گذشته از پیش درخواست کرده بود که در این نشست به امور این کشور پرداخته نشود.
وزیر امور خارجه چین گفت: « گروه هفت باید روی مسئولیت های خاص خود متمرکز شود و در مورد پرونده هایی که صلاحیت آن را ندارد، انگشت اتهام خود را به سمت دیگر کشورها نشانه نرود.»
گروه هفت (آمریکا، انگلیس، فرانسه، ژاپن، ایتالیا، کانادا و آلمان) بر اهمیت « نظام دریایی » بر پایه حقوق بین الملل تأکید کردند.
بنا بر اعلام سران گروه هفت، این اختلافات باید به طور « مسالمت آمیز » و از طریق اقدامات اعتمادزا، یعنی از طریق « راههای قانونی » ، « استفاده پایدار از منابع دریایی » و رعایت « آزادی ناوبری و پرواز » در این منطقه حل و فصل شود.