رئیس جمهور:
توافقنامه ترانزیتی چابهار؛ تحولی عظیم در مناسبات منطقهای
تحولی عظیم در مناسبات منطقهای، توصیف و بر ضرورت گسترش روابط تهران - کابل - دهلینو، در راستای تحکیم صلح، ثبات و امنیت منطقه
به گزارش خبرگزاری صداوسیما به نقل از پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری، آقای روحانی روز دوشنبه در نشست سهجانبه سران جمهوری اسلامی ایران، هندوستان و افغانستان، گفت: جمهوری اسلامی ایران در شرایط پس از تحریم و فضای جدید به وجود آمده، آمادگی دارد همکاریها و روابط خود را با همسایگان بهویژه هندوستان و افغانستان توسعه دهد و از این ظرفیت به نفع ملتهای منطقه استفاده کند.
رئیس جمهوری با اشاره به اینکه سه کشور همواره از همکاریهای مشترک برای ایجاد تحولات مثبت در منطقه حمایت کرده اند، افزود: ما نیازمند ابتکارات مشترک در منطقه هستیم که امروز امضای توافقنامه ترانزیتی سهجانبه چابهار یکی از زمینههای همکاری بسیار خوب، در منطقه و سه کشور را فراهم میکند.
رئیسجمهوری اظهار داشت: ابتکار ایران، هندوستان و افغانستان در امضای توافق سه جانبه ترانزیتی اگر چه ابتکاری اقتصادی است اما زمینهای برای سایر همکاریها به شمار میرود و بخشهای مختلف میتوانند از این همکاری بهرهبرداری کنند.
آقای روحانی توافقنامه سه جانبه تهران، دهلی نو و کابل را همراه با پیامی بر مبنای دوستی، اتحاد و همکاری در جهت رفاه ملتهای منطقه برشمرد و گفت: توافقنامه ترانزیت سه جانبه نه یک تصمیم سیاسی، بلکه اجماع منطقهای به عنوان ضمانت همکاریهاست و میتواند ارادههای مشترک را برای توسعه روابط و مناسبات میان سه کشور به نمایش بگذارد.
رئیسجمهوری افزود: این ابتکار میتواند تحولات بسیار خوبی برای سه کشور و سایر کشورهای منطقه به همراه داشته باشد.
آقای روحانی ادامه داد: در این ابتکار که توسعه ترانزیت منطقه شرقی ایران به شمار میرود، هند را به چابهار و هر سه کشور را به قفقاز و شرق اروپا نزدیک میکند و میتواند شرایط بهتری را برای کارآفرینان در سه کشور فراهم آورد.
رئیسجمهوری با اشاره به اینکه با امضای موافقتنامه سهجانبه ایران، هندوستان و افغانستان، یک دالان ترانزیت بینالمللی ایجاد خواهد شد، خاطرنشان کرد: این اقدام، فرصتی بزرگ برای تعاملات منطقهای و فعال شدن کارآفرینان سه کشور و منطقه ایجاد خواهد کرد و بیتردید رقابتهای مثبت و همکاریهای مشترک، همه را به سمت رویکردی سازنده هدایت میکند.
آقای روحانی امضای توافق سهجانبه را روزی مهم و تاریخی در روابط سه کشور و دارای منفعت برای کل کشورهای منطقه برشمرد و اظهار داشت: این اقدام، آغازی است که در آینده ارتباط بخشهای کارآفرینی با یکدیگر را تسهیل میکند.
رئیسجمهوری تأکید کرد: پیام توافقنامه سهجانبه ترانزیتی میان ایران، هندوستان و افغانستان به کشورهای جهان، این است که ما سه کشور، برای همکاریهای مشترک و در مسیری سازنده، متحد هستیم.
آقای روحانی با اشاره به ضرورت فعالیتهای اقتصادی مشترک آینده سه کشور در منطقه چابهار، به منظور تولید محصولات برای مصرف داخلی و صادرات، گفت: چابهار این ظرفیت را دارد که نقطه وصل کشورهای منطقه باشد و کشورهای دیگر نیز میتوانند در این پروژه از ابعاد مختلف اعتباری و فناوری مشارکت کنند.
رئیسجمهوری خاطرنشان کرد: توافق سه جانبه ترانزیتی ایران، هندوستان و افغانستان، بی تردید به امنیت، ثبات، همکاری و توسعه منطقه کمک شایانی خواهد کرد.
"نارندرا دامورداس مودی" نخست وزیر هندوستان نیز در این نشست با تقدیر از پیشگامی ایران در برگزاری این نشست و میهماننوازی از روسای شرکتکننده، گفت: امروز در تاریخ سه کشور، روز مهمی به شمار میرود، چرا که این توافق تنها توافقی بر روی کاغذ نیست، بلکه با اراده کامل عملیاتی خواهد شد.
نخست وزیر هند با تأکید بر اینکه باید زمینههای اجرایی این توافق در کمترین زمان آماده شود و هندوستان برای اجرای کامل این توافق مصمم است، اظهار داشت: وزرا باید بر روند پیشرفت پروژه به دقت نظارت و هر گونه مانع احتمالی را هر چه سریعتر برطرف کنند.
دامورداس مودی خاطرنشان کرد: این پروژه و همکاری مشترک الگوی بسیار خوبی برای منطقه خواهد بود و باید آن را به کریدور حمل و نقل بینالمللی جنوب - شمال متصل کنیم.
اشرف غنی رئیسجمهوری اسلامی افغانستان نیز در این نشست با بیان اینکه "امروز گذشته و آینده ما به یکدیگر پیوند می خورد"، گفت: در گذشته از طریق راه ابریشم با هم ارتباط داشتیم و امروز مرکزی شدن چهارراه تجارتی منطقه باعث گسترش روابط میان سه کشور خواهد بود و این نشانی روشن از همکاریهای منطقهای برای ایجاد اشتغال و تحرکات اقتصادی، خواهد بود.
رئیسجمهوری اسلامی افغانستان با تأکید بر اینکه این پروژه زمینهساز تحولی بزرگ نه تنها برای سه کشور، بلکه در منطقه به شمار میرود، خاطرنشان کرد: توافق سهجانبه ایران، هندوستان و افغانستان امکان ارتباط میان کشورهای منطقه را به وجود میآورد و از چین تا آسیای مرکزی را به هم متصل میکند.
اشرف غنی با اشاره به اینکه افغانستان از گسترش همکاریهای مشترک بندری و ترانزیتی میان سه کشور استقبال میکند، گفت: مردم سه کشور میخواهند تا آثار این پروژه را سریع مشاهده کنند و لذا باید با مدیریت دقیق از حداکثر ظرفیتهای موجود همکاری در این راستا استفاده شود.
رئیسجمهوری اسلامی افغانستان، تأکید کرد: بخشهای خصوصی و دولتی افغانستان آماده هرگونه سرمایهگذاری در منطقه چابهار هستند.
یادآور میشود براساس موافقتنامه تأسیس دالان حمل و نقل و گذر بینالمللی میان جمهوری اسلامی ایران، جمهوری اسلامی افغانستان و جمهوری هند؛ جمهوری اسلامی ایران به عنوان امین اسناد و دبیرخانه دائم این موافقتنامه تعیین شد.