اطمینان تولیدکنندگان درباره تامین گوشت مرغ در ماه مبارک رمضان
رئیس انجمن پرورش دهندگان مرغ گوشتی ایران با بیان اینکه همچنان مازاد تولیدداریم ، گفت : شهروندان درباره تامین گوشت مرغ در ماه مبارک رمضان مطمئن باشند .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، محمد یوسفی در مصاحبه با رادیو اقتصاد گفت: قیمت مرغ زنده 3900 تومان به ازای هر کیلوگرم در خریدهای مدت دار و دو ماهه و 3700 تومان در خریدهای نقدی است .
وی افزود : قیمت گوشت مرغ آماده طبخ نیز در عمده فروشی ها 5500 تومان و درغرفه های میادین شهرداری تهران 5750 تومان است و با توجه به مازاد ذخیره ها و تولید ، قیمت ها نیز ثبات خواهد داشت.
یوسفی گفت : دو سال پیش وزارت جهاد کشاورزی قیمت خرید گوشت مرغ را 7000 تومان تعیین کرد اما در حال حاضر قیمت ها زیر 6000 تومان است و تولیدکنندگان هنوز با قیمت تمام شده فاصله دارند و تقاضای عید هم به میزان پیش بینی ها افزایش نداشت.
وی افزود : انتظار داریم دولت با توجه به مازاد تولیدی که وجود دارد از صادرات گوشت مرغ حمایت کند.
یوسفی گفت : بحث حذف نرخ ارز مبادله واردات گوشت مرغ نیز یک قاشق توخالی است و با این همه مازاد تولید و ضرورت توسعه صادرات گوشت مرغ هیچ نیازی به واردات وجود ندارد و البته انتظار داریم دولت نظام تعرفه ای را در جهت حمایت از تولید داخل و در سطح بهینه تنظیم کند.
رئیس انجمن پرورش دهندگان مرغ گوشتی گفت : از دولت تدبیر و امید انتظار داریم با توجه به مشکلاتی که تولیدکنندگان دارند و فشار بانک ها برای بازپرداخت تسهیلات ، از کلید تدبیر برای ساماندهی تولید گوشت مرغ استفاده کنند.
ایران بزرگترین تولیدکننده گوشت مرغ در خاورمیانه است اما سهم چندانی از بازار صادراتی 6 میلیارد دلاری منطقه ندارد.
گرچه در 5 سال گذشته فعالیت هایی برای صادرات مرغ انجام شده است اما این اقدامات نتوانست سبب حضور پررنگ تر ایران در بازارهای منطقه شود.
به طور مثال ترکیه با حمایت های ویژه دولت و پرداخت یارانه های حمایتی توانسته است 250 هزار تن گوشت مرغ به بازارهای کشور های منطقه صادر کند.
میزان واردات گوشت مرغ در 13 کشور حاشیه ایران سالانه 2 میلیون و 800 هزار تن است در صورتی که صادرات مرغ ایران به بازارهای منطقه حدود 50 هزار تن در سال یعنی رقمی معادل 1.6 درصد از واردات کل منطقه است.
براساس آمارهای موجود بزرگترین وارد کننده مرغ عربستان با 750 هزار تن است و بحرین با حدود 30 هزار تن کمترین میزان واردات را در منطقه دارد.
به هر حال صنعت مرغداری ایران با وجود قابلیتها و توانمندیهای بسیار در زمینه تولید تاکنون جایگاه مناسبی در زمینه صادرات نداشته است.
نوسان قیمت نهاده های ذرت و کنجاله سویا به علت تغییرات نرخ ارز سبب شد مرغداران نهاده ها را با قیمتی بسیار گران تر ار دیگر کشورها خریداری کنند بنابراین امکان رقابت با تولیدات کشورهای رقیب را در منطقه نداشتند و آسیب جدی بر صادرات و حضور موثر تولید کنندگان در بازارهای منطقه وارد شد.
پارسال مرغداران هر تن ذرت را 300 دلار و کنجاله سویا را 560 دلار در مبادی ورودی کشور خریداری کردند که این قیمت بسیار گران تر از نرخ هایی است که مرغداران آمریکا ، برزیل ، اوکراین و آفریقای جنوبی خریداری کردند.
ارزیابی قیمت ها نشان می دهد حدود دوسوم قیمت تمام شده مرغ و تخم مرغ و حدود 50 درصد قیمت تمام شده قیمت گوشتی مربوط به نهاده هاست.
بنابراین باید نوجه داشت قیمت ها برای تولید کنندگان داخلی با فروش به نرخ کنونی نه تنها منفعتی ندارد بلکه زیان بار هم است.
یران رتبه ششم دنیا و رتبه سوم آسیا را در تولید گوشت مرغ با یک میلیون و 800 هزار تن در سال دارد.
27 هزار و 700 واحد مرغداری در صنعت طیور کشور ایجاد شده است.
500 واحد در زمینه خوراک دام و طیور و حدود 500 واحد نیز در زمینه مکملسازی در کشور ایجاد شده است که برخی هم صادرات دارند.
176 کارخانه تولید دارو، واکسن و سموم و 300 شرکت واردکننده در این زمینه در کشور فعال است.