رد پای پستانداران ما قبل تاریخ در خراسان جنوبی
این ردپاها که در شهرستان بیرجند شناسایی شد، متعلق به گونه های پستانداران ماقبل تاریخ است و به دوران سوم زمین شناسی اختصاص دارد.
46 ردپای حیوانات عظیم الجثه ما قبل تاریخ در خراسان جنوبی، در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، کارشناس ثبت میراث طبیعی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی گفت: این ردپاها که در شهرستان بیرجند شناسایی شد، متعلق به گونه های پستانداران ماقبل تاریخ است و به دوران سوم زمین شناسی اختصاص دارد.
زهرا ملکوتی افزود: ردپای حیوانات عظیم الجثه در درون طبقات سنگی ارتفاعات به صورت حفره های بیضی شکل قابل مشاهده است که این ردپاها نشان دهنده عبور این جانوران بر روی لایههای نازکی از رسوبات آن دوران است.
وی گفت: بر اساس تحقیقات صورت گرفته واضح ترین ردپاها بر روی لایه سوم ارتفاعات ، شناسایی شده است.
کارشناس ثبت میراث طبیعی خراسان جنوبی افزود: با توجه به اینکه زمان زیادی از نمایان شدن لایه سوم نمی گذرد، جای پاها سالم و بدون فرسایش حفظ شده است.
خانم ملکوتی گفت: این رد پاها نخستین بار در سال 1376 در بررسی های باستان شناسی و سپس در سال 1377 توسط اساتید زمین شناسی از دانشگاههای بیرجند و مشهد، سازمان زمین شناسی کشور و دانشمندان آمریکایی و کانادایی بررسی شد.
بر اساس مطالعات در سال 2000 میلادی این ردپاها متعلق به پری سوداکتیلها از پستانداران بزرگ دوره ائوسن (30 تا 50 میلیون سال قبل) است.
بزرگترین این رد پاها با ابعاد 40 در 30 سانتیمتر و کوچکترین آنها با ابعاد 25 در 6 سانتیمتر ثبت شده است.
کارشناس ثبت میراث طبیعی خراسان جنوبی افزود: با توجه به شواهد و ارتباط نزدیک ردپاهای موجود در منطقه با ردپای پستانداران مشابه در اواخر دوره پالئوسن تا اواخر ائوسن در نقاط مختلف دنیا می توان این آثار را به راسته علفخواران منقرض شده به نامهای پانتودونتها و دیتوسراتاها نسبت داد.
ردپاهای حیوانات عظیم الجثه خراسان جنوبی اردیبهشت امسال با شماره 311 در فهرست آثار طبیعی کشور ثبت شد.