گزارش؛ سایه جرائم خشن در کمین نوجوانان
جنایت اخیر ورامین، زنگ خطری برای همه خانوادههاست که مراقب نوجوانان خود باشند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ در نشست سراسری قضات دادسرای جنایی و سرقت استان تهران، سه نوجوان متهم به تجاوز و قتل حضور داشتند.
این سه نوجوان پرونده های مشابهی داشتند که یکی از آنها به نام"الف.پ" قاتل ستایش قریشی و دو تن دیگر به نام های "الف.ع" و "الف.ر" هر دو تبعه افغان هستند و به جرم تجاوز و قتل دستگیر شده اند.
در ابتدای این نشست "الف.پ" قاتل ستایش قریشی که البته هنوز به 17 سالگی نرسیده است، جزئیات جنایت هولناک خود مبنی بر تجاوز و قتل ستایش قریشی دختر شش ساله تبعه افغان را تشریح کرد.
پس از وی "الف.ع" که نوجوان 17 ساله تبعه افغان است، در توضیح عمل مجرمانه خود گفت: به همراه چند جوان دیگر به یک زن تجاوز کردیم که البته آنها صحنه را ترک کردند و من آن زن را به قتل رساندم.
اما "الف. ر" جوان دیگر افغان، که پرونده ای شبیه به قاتل ستایش دارد؛ وی یک سال و نیم پیش پس از تجاوز به دختری 9 ساله وی را به قتل می رساند.
_ در اجرای قانون، ملیت متهم مهم نیست
صرف نظر از این که پرونده های جنایی و قتل به صورت ویژه رسیدگی می شود، سئوال اینجاست که در پیگیری پرونده جنایاتی مثل تجاوز و قتل، آیا ملیت متهمان تاثیر دارد؟ دادستان تهران در پاسخ به این سوال گفت: در سیستم قضایی جمهوری اسلامی ایران هیچ تبعیضی برای رسیدگی به پرونده های قتل وجود ندارد و متهم چه ایرانی باشد و چه از اتباع خارجی، قطعا پرونده وی به صورت عادلانه رسیدگی می شود.
عباس جعفری دولت آبادی همچنین افزود: همان طور که پرونده قاتل ستایش را که یک دختر شش ساله افغان را به قتل رسانده است پیگیری می کنیم، در مقابل پرونده جنایات اتباع خارجی و از جمله متهمان افغان نیز با جدیت رسیدگی می شود.
- چرا نوجوانان مرتکب جنایت می شوند؟
با افشای خبر قتل ستایش قریشی و انتشار این خبر که قاتل آن جوانی است که هنوز به 17 سالگی پا نگذاشته، شاید این ابهام و سوال برای همه ما پیش آمده که واقعا چرا یک نوجوان که هنوز در مرحله تحصیل قرار دارد، درگیر پرونده هولناک تجاوز و قتل می شود؟ نوجوانی که باید غرق در کتاب و درس مدرسه باشد و شیطنت هایی در حد معمول همه هم سن و سالهایش داشته باشد.
رئیس سابق کانون وکلای دادگستری مرکز در پاسخ به این سئوال به خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود: پرونده ستایش قریشی، پرونده تجاوز نوجوانی است که به جای درس و تحصیل سر از دادگاه جنایی درآورد است، اما باید ریشه های تجاوز جنسی آن هم در سن نوجوانی بررسی شود.
احمد نجفی توانا تصریح کرد: جرایم جنسی عمدتا ارتباط تنگاتنگی با شرایط سنی، فرهنگی و اقتصادی مرتکبان دارد؛ البته این نوع جرایم در اکثر کشورهای جهان وجود دارد، اما تجاوزهای جنسی و به طور مشخص تجاوز به عنف از جمله جرایمی است که در کشورها و جوامع مختلف با انگیزههای متفاوت صورت میگیرد.
این حقوقدان تصریح کرد: مطالعات نشان داده است که نوجوانانی که در این سن کم درگیر تجاوز جنسی و قتل می شوند، شخصیت ثابت و متعادلی ندارند و باید به جای مجازات سریع آنان، گروهی از جرمشناسان، روانشناسان، روانکاوان و مددکاران روی ابعاد شخصیتی آنها کار کنند.
- مشکلات شخصیتی نوجوانان را جدی بگیریم
محمدرضا زمانی، وکیل دادگستری که اتفاقا در بسیاری از پرونده های قتل به عنوان وکیل تسخیری، عهده دار وکالت برخی متهمان بوده است، در پاسخ به این سئوال که چرا نوجوانان درگیر جرائم بزرگی مثل تجاوز و قتل می شوند، گفت: بدسرپرستی، فقر اقتصادی، خانواده های طلاق و از هم گسیخته، محرومیت از تحصیل و بزهکاری های والدین از عمده علت هایی است که به مرور زمان منجر به ورود نوجوانان به فضای جرائمی همچون تجاوز و قتل می شود.
وی در ادامه با بیان این که نکات برشمرده شده نمی تواند تنها علل ارتکاب بزه در نوجوانان باشد، تصریح کرد: برخی از نوجوانانی که امروز متهم به قتل هستند حتی در بهترین شرایط زندگی و تحصیل می کردند و خانواده هایی سالم داشتند و پس از بررسی پرونده آنها متوجه می شویم که متهم مشکلات عدیده شخصیتی دارد.
این وکیل دادگستری گفت: ناآگاهی نوجوانان از مسائل جنسی موجب پنهان کاری و ورود آنها به شرایط وقوع جرم می شود و والدین باید به فرزندان خود که به مرحله بحرانی بلوغ وارد می شوند، آگاهی و هشدار بدهند.
- قتل به انگیزه تقلید از فیلم های سینمایی
رئیس سازمان نظام روانشناسی در گفتگو با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما گفت: بسیاری از نوجوانان درگیر تخیلات حاصل از فیلم های سینمایی هستند و حتی در پرونده قتل ورامین، قاتل نوجوان به وضوح از برخی فیلم های خشونت بار سینمایی تقلید کرده است.
غلامعلی افروز تاکید کرد: والدین باید نوجوانان خود را در برابر تخریب حاصل از این فیلم های خشونت بار، محافظت کنند.
وی با بیان این که امروزه شبکه های اجتماعی هم برای نوجوانان تهدید محسوب می شود، تصریح کرد: والدین باید بر استفاده فرزندانشان از این شبکه های اجتماعی نظارت جدی داشته باشند.
- چه باید کرد؟
به نظر می رسد فارغ از مسائل خانوادگی و یا حتی موقعیت های اجتماعی و تمکن مالی خانواده، مسئله تربیت اسلامی و ایرانی نقش مهمی در شکل گیری شخصیت نوجوانان ایفا می کند و به گمان همه کارشناسان مسائل دینی، تربیتی، حقوقی و جامعه شناسی خلاءهای شخصیتی نوجوانان در بروز جرائم ناخواسته ای همچون تجاوز و قتل تاثیر مستقیمی دارد.
هر چند که درک عمیق والدین از بلوغ نوجوانان و آگاهی بخشی در محیط مدارس نیز در این زمینه تعیین کننده است.
اما نکته مهمتر اینکه با توجه به ورود شبکه های اجتماعی به متن زندگی روزمره و در دسترس قرار داشتن تصاویر و فیلم های خشونت بار و غیر اخلاقی، والدین باید بر رفتار نوجوانان خود دقت و نظارت جدی تری بکنند ضمن این که جنایت ورامین بر این نکته تاکید دارد که فرزندانمان را در هیچ شرایطی تنها نگذاریم.
گزارش: ملیحه پژمان