غرب آسیا و ناکارآمدی دیپلماسی واشنگتن ،
جنگ سوریه سازنده نیست/ ایران ،قدرت منطقه ای است
وزیر دفاع سابق آمریکا گفت: ادامه جنگ در سوریه به نفع هیچ کس نیست و باید با ایران به عنوان قدرت منطقه ای تعامل کرد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا وسیما به نقل از پایگاه اینترنتی روزنامه الشرق الاوسط چاپ لندن ، چاک هیگل وزیر دفاع سابق آمریکا در گفتگو با این رسانه، در پاسخ به این سوال که آیا آمریکا در ده سال آینده روابط تنگاتنگش را با عربستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس حفظ خواهد کرد؟ گفت: بله قطعا، منافع مشترک بین طرفین واضح است و آمریکا به نزدیکتر کردن این روابط ادامه می دهد و با منافع ما همسو خواهد بود و ما تلاش می کنیم برای مشکلات بزرگتر، چالشها و خطرات پاسخ پیدا کنیم.
وی گفت :منافع نهفته در ائتلاف بین آمریکا و خلیج فارس از هر اختلافی با اهمیت تر خواهد بود.
ریاض شریک اصلی واشنگتن
هیگل در پاسخ به این پرسش که آیا معتقد به تعمیق روابط آمریکا و عربستان در دو جبهه اقتصادی و نظامی هستید؟ گفت : بله زیرا عربستان سعودی دولت مهمی در منطقه است و تقویت روابط راهبردی بیشتر بین آمریکا و عربستان برای آینده خاورمیانه یک امر مهم است. اما ایران نیزکشور مهمی است و ترکیه، مصر و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس نیز اهمیت دارند. اما عربستان برای آینده خاورمیانه و رابطه با آمریکا مرکزیت دارد.
وی درخصوص همکاری سعودی و آمریکایی در به اصطلاح « مبارزه با تروریسم» نیز افزود: ما به ادغام اطلاعات، امور نظامی و منابع دیپلماتیک و اقتصادیمان ادامه می دهیم. به همین دلیل باید این روابط عمیق ترین روابط در شراکت و دوستی نظامی باشد.
مبارزه با داعش ؟!
وزیر دفاع سابق آمریکا در این باره که شکست داعش چگونه ممکن است؟ نیز ادعا کرد : می توان داعش را از طریق ابزارهایی که درباره اش حرف زدیم از طریق قدرت ائتلافها شکست داد. اگر کشورهای خاورمیانه، دولتهای غربی و جهان، به همکاری با آمریکا علیه افراط گرایی ادامه دهند، می توانیم داعش را شکست دهیم. وی گفت: البته ما باید بپرسیم چگونه داعش به یک قدرت تبدیل شد؟ این قدرت را از کجا آورده است؟ پاسخهای متعددی برای این وجود دارد.
هیگل یاد آور شد :اکنون جهان با یک خطر واقعی روبرو است. مهارت سازمان داعش در استفاده از رسانه های ارتباط اجتماعی، سوء استفاده از افراد در جهان که توهم دارند و خشمگین هستند، بعلاوه توانائیهایی که داعش دارد، وضع را خطرناک می سازد. به همین دلیل عملیات نظامی بخشی از راه حل است.
وی همچنین در پاسخ به این سئوال که آیا موازنه نظامی در خلیج فارس هنوز به نفع شرکاء شما متمایل است و نه ایران ؟ گفت :ایران کشور بزرگی است و قدرتمند است و دارای نیروی نظامی پیشرفته ای است و به عنوان یک نیروی متمایز نظامی و اقتصادی در خاورمیانه استمرار خواهد داشت. این یک واقعیت است و توازنی که به آن اشاره کردید، در اینجا تعیین کننده است. ایران باید این توازن را درک کند و به آن احترام بگذارد.
چاک هیگل ادعا کرد: آمریکا از خاورمیانه خارج نخواهد شد.
همچنین خبرنگار می پرسد : آیا هیچ نوری در انتهای تونل جنگ سوریه می بینید؟ و هیگل پاسخ می دهد، بله یک نوری در انتهای این تونل می بینم. زیرا این نوع نزاعها و مشکلاتی که از آن ناشی می شود تا ابد ادامه نخواهد داشت باید لحظه ای باشد که نوعی حل و فصل انجام شود
وی گفت :همانطور که گفتم این امر بدون روسها، ایرانیها ، و بازیگران مهم در خارج از جمله آمریکا و روسیه انجام نخواهد شد. ما به آن لحظه نزدیک می شویم اما هنوز نرسیدیم.
آمریکا و مصر
هیگل در ادامه و در پاسخ به این سئوال که واشنگتن به صورت گسترده ای با عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر تعامل دارد، روابط آمریکا و مصر را چگونه می بینید ؟، گفت من فکر می کنم مصر در واقع بزرگترین کشور عربی و پاشنه آشیل کشورهای عربی است و همواره در خاورمیانه مهم باقی خواهد ماند. کشورهای همسایه مثل اردن و سوریه نیز مهمند.
ایران ، عربستان و خاورمیانه
وزیر دفاع سابق آمریکا همچنین با اشاره نقش مناسبات تهران و ریاض در معادلات منطقه گفت: در واقع عربستان و ایران باید با هم همسو شوند. بینشان اختلافاتی وجود دارد، من احترام می گذارم اما به خاطر آینده خاورمیانه این دو باید برای پیشبرد امور به اندازه کافی نقاط مشترک پیدا کنند. مجبور نیستند بهترین دوست یکدیگر باشند.
انتخابات آمریکا و عوامفریبی !
هیگل درپاسخ به سئوالی درباره انتخابات آمریکا نیز گفت: آنچه در تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری می بینیم این است که عوامفریبی در آمریکا نا امید کننده است. مردم خشمگین و جدا از دولت خود و سیاستهایش هستند. زمانی که به رای دهندگان به دونالد ترامپ، یا سناتور تد کروز یا سناتور برنی ساندرز نگاه می کنید اگر همه این آراء را در نظر بگیریم در واقع آراء اعتراضی است. این آراء می گویند چیز جدید متفاوتی می خواهیم.
وی گفت : اما کلینتون فرق می کند، نامزدی که نهاد را می شناسد. من با وی در مجلس سنا بودم. وی چهار سال وزیر امور خارجه بود. وی نماینده آرائی است که با سه نفری که گفتم متفاوت است. این سه نفر منعکس کننده آراء کسانی هستند که نا امیدند واز هر چیزی ناراحتند. چهار سال قبل امکان نداشت اشخاصی مثل ترامپ یا کروز را به سبب اظهارات غیر مسولانه ای که دارند، در صحنه شاهد باشیم. اما امروز فرق می کند.
هیگل تاکید کرد ،اگر توازن جامعه مختل شود ما نامزدهایی خواهیم داشت که منعکس کننده آن اختلال باشند و این چیزی است که ما با آن رو به رو هستیم، اما من از کسی حمایت نمی کنم.