آمریکاییها مدعیاند افزایش توان موشکی ایران به کاهش تجارت خارجی کشورمان منجر میشود.
در این باره اظهارات اوباما حاوی نکاتی است که به اختصار به برخی از آنها اشاره میشود:
نکته اول اینکه اوباما در این نشست، تعهدات آمریکا در برجام در خصوص تعلیق محدودیت تجارت شرکتهای خارجی با ایران را به محدود کردن توان موشکی کشورمان مشروط کرد. این در حالی است که اساساً برجام مقولهای مجزاست و هیچ ارتباطی با آزمایشهای موشکی که برای تقویت بنیه دفاعی کشور صورت میگیرد، ندارد.
اما با وجود اینکه آزمایش موشکی، ناقض برجام نیست، در فضای رسانهای و تبلیغی آمریکا مغایر با قطعنامه 2231 نشان داده میشود تا دستاویزی برای اعمال تحریمهای جدید علیه ایران فراهم گردد یا به سخنی دقیقتر، آمریکا با این جریانسازیها شاید به دنبال آن است که بتواند در روند اجرای برجام، امتیازات بیشتری از ایران بگیرد.
دیگر اینکه مقامات آمریکایی و رسانههای آنها در راستای شکلدهی فضایی آشفته و ملتهب برای تجارت و سرمایهگذاری در ایران سعی دارند میان افزایش توان موشکی ایران با کاهش تجارت خارجی کشورمان رابطهای معنادار و مستقیم برقرار سازند.
البته برخلاف ادعاهای آمریکاییها، بالا رفتن ظرفیت و توان دفاعی ایران نه تنها به کاهش سرمایهگذاری خارجی نمیانجامد بلکه به رونق آن کمک هم میکند زیرا تقویت بنیه نظامی و توانمندی دفاعی، تحکیم امنیت اقتصادی کشور را به دنبال خواهد داشت. یعنی هر چه سرمایهگذار در یک کشور احساس امنیت و آرامش بیشتری کند به همان نسبت رغبت و انگیزه بیشتری پیدا می کند که در آن کشور سرمایهگذاری کند. این کشور میتواند ایران باشد. چراکه ایران در خاورمیانه و در میان همسایگان خود که اکثراً درگیر جنگ و بحران هستند، گزینه بسیار مناسبی برای تجارت و سرمایه گذاری است.
همچنین در حالی که افزایش بنیه نظامی ایران صرفاً در چارچوب "دفاع مشروع" و "تئوری بازدارندگی" قابل تفسیر و ارزیابی است و به علاوه به گواه تاریخ، ایران هیچگاه به کشور دیگری تعرض نکرده اما اوباما مدعی شده که آزمایشهای موشکی ایران اقداماتی تحریکآمیز است که بایستی متوقف شود. در این راستا به ویژه راهبرد تبلیغی "ایران هراسی منطقهای" در فضای رسانهای بیگانه پیگیری میشود.
و نکته پایانی اینکه قدرت نظامی و دیپلماسی در امتداد هم و مکمل یکدیگرند. مسئلهای که رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیر با مداحان اهل بیت (ع) در روز میلاد حضرت زهرا(س) بار دیگر بدان تاکید کردند.
در جهانی که به تعبیر ایشان، امریکا بر اساس چماق و هویج ترسیم کرده، روزگار هم روزگار موشک، هم روزگار مذاکره است. در این جهان و در این روزگار، تامین منافع ملی به تقویت توان دفاعی و مذاکره پیوند خورده است. از اینرو بایستی گفت همانگونه که بنیه نظامی و توان موشکی ایران پشتوانه مذاکرات هستهای بوده است ادامه این روند، میتواند از زیاده خواهیهای آمریکاییها جلوگیری نماید و آنها را به اجرای تعهداتشان در برجام پایبند و در واقع ملزم نماید. جنگ ناخواسته و تحمیلی هشت ساله و لازمه غافلگیر نشدن در برابر تهاجم نظامی، واقعیاتی است که در دنیای امروز ما را به این نتیجه میرساند که بایستی برنامههای دفاع موشکی کشور با قدرتتر از همیشه ادامه یابد.
.....................................................................................................................
بررسی و تحلیل / مصطفی عبدلی