گزارش خبری: خصومت های واشنگتن ضد تهران تمامی ندارد
چالش جدید آمریکا با راهبرد نظامی - دفاعی ایران
کارشکنی امریکا در مسیر تقویت توان دفاعی کشورمان با تهدید واشنگتن به وتوی اقدام مسکو درقبال فروش جنگده های سوخو 30 به ایران، وارد مرحله تازه ای شد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما، وزارت خارجه آمریکا دیشب تاکید کرد که برای توقف فروش جنگده های سوخو - 30 روسیه به ایران در شورای امنیت از وتو استفاده می کند.
روسیه هم در واکنش به مخالفت آمریکا با تحویل جنگندههای سوخو 30 و تانکِ تی90 به ایران اعلام کرد؛ فروش این تسلیحات به ایران مغایرِ قطعنامة 2231 شورای امنیت نیست.
میخائیل اولیانوف، رئیس اداره امنیت و خلع سلاح وزارت خارجة روسیه، تهدید آمریکا برای جلوگیری از صدور مجوز فروش جنگنده های سوخو-30 را اقدامی سودجویانه دانست وگفت: براساسِ نظام جدیدی که برای فروش تسلیحات به ایران، با اجازه شورای امنیت اعمال شده، تحریم تسلیحاتی در مورد ایران دیگر وجود ندارد.
در عین حال، معاون وزارت امور خارجه امریکا در جلسه استماع کنگره امریکا گفت: این کشور بر اساس قوانین بین المللی از فروش هواپیمای سوخو- 30 و تانک تی-90 روسیه به ایران جلوگیری خواهد کرد.
توماس شانون معاون جان کری در امور سیاسی با اشاره به اجرای برجام و لغو تحریم های ایران افزود: تحریم های موشکی و فشارها علیه ایران را همچنان ادامه خواهیم داد.
شانون درباره فروش این تجهیزات دفاعی - نظامی به ایران گفت : بر اساس قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد فروش این گونه سلاح ها بدون مجوز شورای امنیت ممنوع است.
به گفته منابع دیپلماتیک، قطعنامه 2231 شورای امنیت پس از 12 سال گفتگو در مورد فعالیت هستهای ایران با اعضای گروه 5+1 در تاریخ 23 تیرماه 1394 به تصویب رسید.
بر این اساس همه تحریم های مرتبط با برنامه هسته ای ایران لغو شد و در مفاد آن اشاره ای به منع فروش تجهیرات دفاعی از جمله هواپیمای سوخو-30 و تانک تی- 90 به ایران نشده است.
* روسیه و ایران ؛ امریکا حق دخالت ندارد
ادعای این مقام وزارت امور خارجه امریکا که به نظر می رسد گام دیگری در نقض برجام است در حالیست که به گفته مقامات روسیه، برای فروش این تجهیزات نظامی به ایران به تأیید شورای امنیت سازمان ملل متحد نیازی نیست.
میخائیل اولیانوف رئیس اداره امنیت و خلع سلاح وزارت امور خارجه روسیه در همین باره گفت:
روسیه از شورای امنیت سازمان ملل درخواست صدور مجوز فروش جنگنده های سوخو- 30 به ایران را نکرده است.
وی اضافه کرد: بر این باوریم که فروش احتمالی جنگنده های سوخو- 30 و تانک های تی-90 روسی به ایران در قطعنامه 2231 شورای امنیت در باره مسئله هسته ای ایران منع نشده و این قطعنامه چنین اجازه ای را به ایران داده است.
به گفته این مقام روس ؛ تحریم تسلیحاتی در مورد ایران دیگر وجود ندارد و نظام جدیدی برای فروش تسلیحات به ایران اعمال شده که فروش تسلیحات و قطعات یدکی سلاح ها به ایران با اجازه شورای امنیت انجام می گیرد.
خبرگزاری اینترفاکس هم به نقل از یک مقام وزارت خارجه روسیه نوشت : هواپیماهای نظامی، بالگردهای تهاجمی، ناوها و سامانه های توپخانه ای و موشکبر با اجرای این نظام جدید فقط با ارسال نامه مکتوب باید به اطلاع و تایید سازمان ملل برسد .
این مقام روس افزود: از آنجایی که سامانه دفاع موشکی اس -300 هم در شمار موارد ذکر شده به شمار نمی آید برای فروش آن به ایران نیازمند تایید سازمان ملل نیستیم و حتی لازم نیست که در این زمینه اطلاع رسانی انجام شود.
بهانه جویی امریکا درباره تقویت توان دفاعی ایران در شرایطی است که ایران در مذاکرات دفاعی با روسیه صرفا در پی خرید جنگنده سوخو- 30 و تانک تی- 90 نیست و مقامات دفاعی و نظامی ایران گفته اند قرار است خط تولید این تجهیزات در ایران راه اندازی شود.
رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و روسیه درباره اظهارات امریکایی ها گفت: فروش جنگندههای سوخو- 30 روسیه به ایران خلاف قطعنامه 2231 شورای امنیت نیست و امریکا حق دخالت در این امور را ندارد.
رمضانعلی سبحانیفر در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ، افزود: خرید این جنگنده و تانک تی- 90 در جهت مسائل دفاعی - امنیتی است و هیچ کشوری از جمله امریکا حق دخالت ندارد.
وی تصریح کرد: امریکا انواع جنگنده ها و تجهیزات نظامی غیرمتعارف در اختیار دارد و اقدام به فروش آنها نیز می کند، بنابراین نمی تواند به روسیه یا ایران بگوید چه کاری انجام دهند.
این نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: همانگونه که روس ها گفته اند، خرید و فروش این تجهیزات بین ایران و روسیه خلاف قطعنامه 2231 نیست و این دو کشور مجاز به این همکاری هستند.
با نهایی شدن مذاکرات با روس ها و راه اندازی خط تولید این تسلیحات ، نه تنها توان دفاعی نیروهای مسلح کشور برای صیانت از مرزهای سرزمینی ارتقا خواهد یافت بلکه در چارچوب اقتصاد مقاومتی ، توان صادراتی ایران نیز در حوزه صادرات تجهیزات دفاعی و نظامی گسترش می یابد.
* ویژگی جنگنده چندمنظوره سوخو- 30
جنگنده سوخو- 30، جنگندهای چند منظوره، با قدرت مانور بالا، دو کابین و با قیمت بسیار مناسب است.
با تحویل جنگنده سوخو - 30 به نیروی هوایی ایران، توانایی رزم هوایی کشورمان بیش از گذشته افزایش خواهد یافت .
سوخو- 30 یک جنگنده چند منظوره دونفره است که به طور کامل با جنگنده لاکهید مارتین F-15E امریکا رقابت می کند.
سوخو-30 الگوی توسعه یافته از خانواده جنگنده های موفق سوخو-27 (فلانکر) است که در دفتر طراحی سوخو در مسکو به انجام رسیده و به وسیله شرکت ایرکوت (IRKUT) تولید شده است.
این جنگنده که پیشرفته ترین سامانه های ناوبری و ادوات اویونیک را دارد و قابلیت نصب انواع موشک ها در آن پیش بینی شده است هم اکنون نقش مهمی در نیروی هوایی روسیه ، چین ، هند و مالزی ایفا می کند.
* ویژگیهای تانک تی- 90
تانک تی- 90 که به تانک پرنده روسی هم مشهور است از پیشرفته ترین تانکها در جهان است که قابلیت های بالای عملیاتی دارد .
ساختن تانک تی- 90 در داخل ایران نه تنها فناوری کشور را در زمینه تولید تانک ارتقا می دهد بلکه از تحریم های احتمالی در آینده نیز مصون خواهیم ماند .
تانک رزمی تی- 90 در سال 1993 به صورت محدود وارد خط تولید صنایع دفاعی روسیه شد .
این تانک ، برپایه نمونه آزمایش تی- 88 در کارخانههای واگنکا در نیزنی تاگیل روسیه طراحی و ساخته شده است.
کیفیت بالا و قیمت پایین در مقایسه با تانک های دیگر دو علت اصلی تمایل ارتش های جهان به خرید تانک تی- 90 برای نیروهای زمینی به شمار می رود.
این نوع تانک سبک است و قدرت مانور بالایی دارد و همین ویژگی ها آن را از تانک های مشابه غربی متمایز می کند.
این تانک 28 تن وزن دارد و سامانه نشانه گیری پیشرفته و گزینش هدف روی آن نصب شده است که امکان نشانه روی تانک به سمت چند هدف در مدتی کوتاه را فراهم می کند. این تانک همچنین به تجهیزات پیشرفته دید در شب ساخت فرانسه مجهز است که باعث می شود این تانک در میان تانک های مشابه امریکایی و آلمانی بهترین نوع باشد.
فرمانده نیروی زمینی ارتش پیش از این درباره خرید 500 دستگاه تانک تی- 90 از روسیه ، گفته است : روابط ما با روسیه در زمینه تجهیزات برقرار است و در این راستا خرید تانک تی- 90 را در دستور کار داریم.
به گفته امیر پوردستان ، ما در حوزه های دفاعی و ارتقای توان نظامی کاری به برجام و غیربرجام نداریم و از همه ظرفیتها استفاده خواهیم کرد و خط قرمز ما فقط سلاحهای هستهای، شیمیایی و میکروبی است.
* توسعه همکاری های راهبردی مسکو - تهران
پس از سفر ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه به تهران در آذر پارسال و سپس مذاکرات سردار حسین دهقان وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح کشورمان با رئیس جمهور و وزیر دفاع روسیه در بهمن گذشته در مسکو و بلافاصله سفر ارتشبد سرگئی شویگو وزیر دفاع روسیه به تهران بار دیگر توسعه همکاری های راهبردی دو کشور از جمله در بخش های دفاعی و نظامی وارد فصل تازه ای شد.
امضای موافقتنامه دولتی همکاری های نظامی ایران و روسیه در ابتدای زمستان گذشته در تهران زمینه حقوقی گسترش همکاری های بلندمدت دفاعی و نظامی دو کشور و نتیجه بخش بودن این مذاکرات را فراهم کرد که بر طرف شدن موانع ارسال سامانه موشکی تدافعی اس-300 به ایران ، خرید تجهیزات دفاعی و نظامی و توسعه همکاری های آموزشی ، پژوهشی و صنایع دفاعی و نظامی از جمله بخشی از فصل جدید همکاری ها محسوب می شود که نتیجه آن کمک به برقراری صلح و ثبات در منطقه خواهد بود .
نویسنده : برمک بیات
خبرگزاری صداوسیما