آمارهای سازمان گردشگری درسال 93از خروج 10میلیارد دلار ارز از کشور در جریان سفر7میلیون تن ازشهروندان به خارج از کشور حکایت می کند.
پژوهش خبری: خروج سیل آسای ارز از کشور که هرساله به دنبال افزایش آمار سفرهای خارجی اتفاق می افتد به نظر بسیاری از کارشناسان اقتصادی ضربه سنگینی به اقتصاد کشور وارد می کند.
آمارهای سازمان گردشگری در سال 93 از خروج 10 میلیارد دلار ارز از کشور در جریان سفر هفت میلیون تن از شهروندان به خارج از کشور حکایت می کند.
خروج این میزان ارز از کشور به دلیل مسافرت های خارجی در حالی صورت می گیرد که کشور ایران به دلیل دارا بودن حاذبه های متعدد گردشگری از جمله آب و هوا، طبیعت، جاذبه های تاریخی و تفریحی از جمله کشورهای مستعد در زمینه گردشگری در جهان به شمار می رود.
بررسی آماری تراز ورود به خروج گردشگر
همان طور که در جدول ذیل دیده می شود طی سال های 89 الی 93 تراز گردشگری کشور منفی بوده ولیکن با کاهش ارزش پول ملی و بالا رفتن دلار میزان منفی روندی تقریبا کاهشی داشته است.
آمارها نشان می دهد بین سال های 2009 تا 2013، پربازدیدترین مقصد مسافران ایرانی کشور ترکیه و سپس عراق بوده است.
با توجه به آمارهای موجود، مقصد اول ایرانی ها به خصوص در فصل تابستان که به علت تعطیلات عمده سفرها در آن صورت میگیرد، کشور ترکیه است. این حجم زیاد سفر به چند کشور به خصوص، ناشی از برنامه ریزی دقیق و سیاست های کشورهای مقصد است. برخی از آنها می دانند، ایرانی برای تفریح و خرید سفر می کند بنابراین فضای مناسب را برای او فراهم می کنند تا احساس رضایت کامل کند و مشتری ثابت گردد.
یکی از سوالاتی که در چند سال گذشته محافل تحقیقاتی ایران را به خود مشغول ساخته چرایی ترجیح کشورهای خارجی برای سفر و تفریح از سوی ایرانیان است.
در حالی که طی چندسال گذشته براثر کاهش ارزش پول ملی کشور در مقابل دلار پیش بینی می شد هزینه سفرهای خارجی در مقایسه با سفرهای داخلی بیشتر باشد اما جدیدترین واکاوی هزینه ها نشان می دهد تورهای گردشگری خارجی همچنان هزینه های کمتری در مقایسه با تورهای داخلی دارند.
براساس اطلاعیه های منتشر شده در رسانه های داخلی هم اکنون هزینه تور کیش در نوروز 94، با دو شب اقامت در هتل 5 ستاره، 910 هزارتومان است در حالی که تور آنتالیا در نوروز 94با پنج شب اقامت در هتل 3 ستاره، یک میلیون و 100 هزارتومان است.
وقتی تورهای داخلی و صاحبان هتل ها به دلیل فرارسیدن نوروز، قیمت های خود را تصاعدی بالا می برند مشخص است که گردشگر ایرانی با یک حساب سرانگشتی ترجیح می دهد به خارج از کشور سفر کند تا با یک تیر دو نشان بزند هم یک سفر خارجی رفته باشد و هم خدمات و امکانات بهتری در اختیار داشته باشد.
شاید یکی از راهکارهای برون رفت از این عدم تعادل، کم بودن عوارض خروج مسافرت های تفریحی است که می توان با افزایش این عوارض با هدف تامین مالی برای بهبود صنعت گردشگری و به خصوص رونق گردشگری داخلی، حتی مسافرت های داخلی را افزایش داد.
پژوهش خبری//