صنعت سیمان از ابزار تامین مالی بورس کالا استفاده می کند
بورس کالا از ظرفیت های مناسبی برای تأمین مالی برخوردار است که به نظر می رسد پس از تامین مالی 20 میلیارد تومانی شرکت سیمان سپاهان با انتشار اوراق سلف موازی، سایر شرکت های سیمانی نیز از ابزارهای بورس کالا برای تامین مالی بهره ببرند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، ارائه درخواست افزایش نرخ فروش محصولات از سوی شرکت های سیمانی به سازمان های مربوطه، تأمین مالی صنعت سیمان از طریق بورس کالا و صادرات سیمان وکلینکر در رینگ صادارتی بورس کالا از جمله موارد و مباحثی است که طی چند وقت اخیر پیرامون این صنعت مطرح شده است.
*خروج سیمان از شمول قیمت گذاری
دبیر انجمن گروه کارفرمایان صنعت سیمان گفت : خوشبختانه محصولات سیمانی طی سال جاری از شمولیت قیمت گذاری دستوری خارج شد و عرضه و تقاضا در بازار قیمت فروش محصولات را تعیین می کند.
عبدالرضا شیخان افزود: با توجه به مواردی همچون شرایط اقتصادی، رکود صنعت ساخت و ساز و نیز توان بالای تولید سیمان در کشور و در مقابل جذب ناموفق محصولات در بازارهای فروش می توان گفت طی ماه های اخیر نه تنها افزایش قیمتی اتفاق نیفتاده بلکه عملاً نسبت به سال گذشته حدود 10 تا 15 درصد کاهش یافته است.
*اجرای سه برنامه ایجاد تعادل در بازار
وی با بیان اینکه در حال حاضر مشکلی از بابت اعمال افزایش نرخ فروش محصولات سیمانی وجود ندارد، گفت: تا زمانیکه تعادل در میزان عرضه و تقاضا ایجاد نشود، افزایش قیمت هم رخ نمی دهد که در همین جهت برنامه هایی برای ایجاد تعادل در بازار فروش در حال اجرایی شدن است تا در پی آن با توجه به افزایش هزینه های تولید طی اردیبهشت ماه سال آینده نرخ فروش محصولات حدود 15 تا 17 درصد افزایش یابد.
این مقام مسئول در خصوص برنامه های انجمن جهت ایجاد تعادل در بازار عرضه و تقاضای محصولات سیمانی اظهار داشت: اجرای راهکارها و برنامه هایی جهت تحریک تقاضا همچون روکش های بتنی که از چند وقت گذشته در حال انجام است در کنار افزایش صادرات محصولات و توسعه بازارهای هدف صادراتی از جمله این موارد به شمار می رود.
از این رو در نظر داریم تا با حفظ مهمترین بازار فروش صادراتی یعنی عراق برنامه هایی جهت توسعه بازارها در کشورهای، CIS و روسیه که از ظرفیت مناسبی برخوردارند، اجرایی کنیم.
دبیر انجمن گروه کارفرمایان صنعت سیمان ادامه داد: علاوه بر این، طرح نسبتاً موفقی از اول بهمن امسال در حال اجرایی شدن است، مبنی بر اینکه هر یک از شرکت های سیمانی تولیدات را به اندازه نیاز منطقه خود عرضه کنند تا رقابت منفی میان تولید کنندگان از بین برود.
بر این اساس انتظار می رود تا با اجرایی شدن برنامه های مذکور به اهداف خود جهت ایجاد تعادل در بازار فروش محصولات دست یابیم و طی اردیبهشت ماه افزایش نرخ فروش در نظر گرفته شده، اعمال شود.
*چگونگی تأمین مالی سیمانی ها از بورس کالا
شیخان درباره چگونگی تأمین مالی شرکت های سیمانی از طریق بورس کالا نیز گفت: بورس کالا از ظرفیت های مناسبی برای تأمین مالی برخوردار است که به نظر می رسد برخی از آنها شناخته یا فرهنگ سازی نشده است.
شرکت سیمان سپاهان طی ماه های گذشته اقدام به عرضه اوراق سلف موازی به ارزش 20 میلیارد تومان در بورس کالا کرد که این روش با استقبال بسیار مناسب سرمایه گذاران مواجه شد و انتظار می رود تا سایر شرکت های سیمانی از ابزارهای این چنینی بهره ببرند. چرا که با سرمایه گذاری عظیمی که در صنعت سیمان شده از پتانسیل جذب نقدینگی برخوردار است و جای نگرانی از بابت بازپرداخت آن به سرمایه گذاران وجود ندارد.
*صادرات سیمان از بورس کالا در دستور کار
وی همچنین درباره فروش محصولات سیمانی در رینگ صادارتی اظهار داشت: انجمن سیمان در یک سال اخیر جلسات متعددی را با مقامات مسئول در این خصوص برگزار کرده است تا کل محصولات سیمان و کلینکر از طریق بورس کالا معامله شوند و این موضوع تاکنون به نتیجه قطعی نرسیده است. معامله سیمان در رینگ صادراتی نیازمند فراهم کردن ساز و کارهایی است؛ به طور مثال گمرک باید بدون دریافت برگه معامله بورس کالا، به تولیدکنندگان اجازه خروج و ترخیص کالا را ندهد که تاکنون این اتفاق رخ نداده است.
همچنین صادرات محصولات سیمان همواره به کشورهای عراق و افغانستان و به صورت ریالی انجام شده است و اکنون این موضوع مطرح می شود که سرمایه گذاران چگونه ارز خود را دریافت کنند و در مبادلات و نقل و انتقالات ارز مشکلاتی ایجاد شده است.
دبیر انجمن گروه کارفرمایان صنعت سیمان افزود: بخش خصوصی در شهر سلیمانیه عراق برای احداث تالار معامله کالاهای وارد شده ایران اقدام کرده است و انتظار می رود تا بورس کالا، چنین تالاری را طراحی کند که در آن بانک و صرافی و سایر موارد وجود داشته باشد. به هرحال باید بپذیریم که حدود 60 درصد از سیمان تولیدی و نیز محصولات کاشی و سرامیک کشور به عراق صادر می شود و عراق دومین شریک برای واردات کالا به شمار می رود.
*انتظار افزایش صادرات با بهبود شرایط اقتصادی
شیخان پیرامون میزان صادرات محصولات سیمان طی سال جاری ابراز داشت: در ده ماه سال جاری حدود 13 میلیون تن از محصولات سیمان و کلینگر تولیدی به بازارهای هدف صادراتی عرضه شده که با کاهش 15 درصدی در مقایسه با دوره مشابه پارسال همراه بوده است و افزون بر آن، حدود هشت میلیون و 860 هزار تن از آن شامل صادرات سیمان می شود و تا 67 درصد از آن به عراق انجام شده است.
همچنین پیش بینی می شود با بهبود اوضاع اقتصادی و سیاسی و ایجاد آرامش در کشورهای منطقه شاهد افزایش این مقدار طی سال آینده باشیم.
*سرمایه گذاری دو غول سیمانی دنیا در ایران
وی درباره اقدامات شرکت های سیمانی با شرکت های هم گروه خارجی لافارژ و هولسیم گفت: در بررسی های اولیه برغم رکود اقتصادی و نیز وضعیت نابسامان ساخت و ساز با توجه به قدمت بالا ، صنعت سیمان کشورمان مورد توجه سرمایه گذاران در شرکت های هولیسم و لافارژ قرار گرفته است و این مجموعه ها تمایل خود را برای سرمایه گذاری در این صنعت اعلام کرده اند که البته هنوز به نتیجه قطع منجر نشده است.