فایننشال تایمز:
احیای پدیده قاچاق انسان در کشورهای حوزه بالکان
با بسته شدن مرزهای اروپا به روی آوارگان، پدیده قاچاق انسان در کشورهای حوزه بالکان احیاء شده است.
به گزارش سرویس بین المللخبرگزاری صدا و سیما پایگاه اینترنتی فایننشال تایمز در مقاله ای نوشت: تجارت قاچاق انسان در نزدیکی مرز مقدونیه احیاء شده است، زیرا دولت های حوزه بالکان مرزهای خود را به روی همه آوارگان، به جز تعداد اندکی، بسته اند.
در این مقاله آمده است: زمانی که به هفت کیلومتری جنوب مرز صربستان و به روستای «ایوزونی» می رسید تابلوی «به یونان خوش آمدید!» با نور نئون در بالای رستورانی کنار جاده ای به نام «هتل حرا» خودنمائی می کند. اما این روستا نقطه عزیمت است و نه نقطه وصل. این منطقه کانون قاچاقچیان انسان و مشتریان آنهاست، مشتریانی که با دو تا پنج هزار یورو می خواهند با هدایت یک همراه، آنجا را ترک کرده و سفری پرخطر را به درون مرز مقدونیه آغاز کنند.
این مقاله می افزاید: چند ماه پیش، قاچاق انسان در این مرز تجارتی مرگبار بود. پس از آنکه مقامات کشورها در تابستان گذشته، مسیری قانونی از یونان به سمت مقدونیه و سپس کشورهای حوزه بالکان برای عبور آوارگان تدارک دیدند، تقاضا برای قاچاقچی انسان از بین رفت. اما تجارت قاچاق انسان از روستای ایوزونی - که بیشتر آن در اطراف رستوران کنار جاده ای «هتل حرا» اتفاق می افتد - بار دیگر احیاء شده است، زیرا دولت های حوزه بالکان مسیر مرزهای خود را به روی همه آوارگان، به جز تعداد اندکی، بسته اند.
مقدونیه دسترسی به مرزهای خود را در ماه نوامبر محدود کرد، ولی از ماه گذشته به بعد، این کشور تعداد آوارگانی را که روزانه به خاک خود راه می دهد بسیار اندک است. این مسئله باعث گرفتار شدن 11000 آواره در اردوگاه ایدومنی نزدیک مرز یونان شده است که بسیاری از آنها اکنون ناامیدانه به دنبال مسیرهای دیگر برای عبور از مرز هستند.
نویسنده مقاله همچنین می گوید: بر اساس تحلیلگران یونانی، رشد تقاضا برای قاچاق انسان، قیمت های 300 یورویی سال گذشته را بیش از ده برابر کرده است. بحران آوارگان در قاره اروپا، به تجارت قاچاق انسان در اتحادیه اروپا رونق بخشیده است. پلیس بین الملل (اینترپل) در سال گذشته گردش مالی این تجارت را بین سه تا شش میلیارد یورو برآورد کرد. دولت های اتحادیه اروپا چنین فعالیت هایی را محکوم کرده اند، بویژه بعد از کشف 71 جسد آواره در کامیونی رها شده در یکی از بزرگراه های اتریش در ماه اوت.
با وجود این، آنها تلاش های زیادی برای جلوگیری از این پدیده انجام داده اند. باندهای موقت و کوچک اغلب با گروه های جنایت کار بین المللی سازمان یافته تر و بزرگ تر کار می کنند. به گفته مقامات، ماهیت پراکنده آنها، شناسایی و تعقیب آنها را دشوار کرده است. در روستای ایوزونی، بسیاری از قاچاقچیان، مردان پاکستانی و افغانی هستند که بین 20 تا 40 سال سن دارند و ماه ها یا سال ها در یونان زندگی کرده اند و به زبان یونانی صحبت می کنند و رابط های محلی دارند. اما افراد زود به زود تغییر می کنند و بسیاری از آنها ارتباط مستقیمی با کسانی که شبکه های قاچاق را رهبری می کنند ندارند و همین مسئله تحقیقات هماهنگ پلیس یونان را ناکام گذاشته است.
مقاله فایننشال تایمز در پایان نوشت: مقامات مقدونیه می گویند از زمانی که محدودیت های شدیدتری بر مرزها اعمال شده، آنها شاهد افزایش عبورهای غیرقانونی از نزدیکی شهر مرزی ایدومنی بوده اند. تحلیلگران می گویند، حصارهای خاردار دولایه جدید - به همراه نیروهای پلیس چندملیتی که اخیراً در مرزها مستقر شده اند - باعث ایجاد تغییر در تاکتیک قاچاقچیان انسان می شود.
یکی از نهادهای کمک رسانی به آوارگان می گوید: تغییر تاکتیک قاچاقچیان ممکن است باعث «چندتکه شدن» مسیر آوارگان به سمت اروپا شود. مقامات کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهجویان هشدار می دهند که بستن مرزها ممکن است آوارگان را به سمت کشورهای همسایه، مانند آلبانی هدایت کند که از مسیرهای شلوغ قاچاق هروئین برای بازارهای مواد مخدر اروپا محسوب می شود. یکی از گروه های فیسبوکی حامی آوارگان سوری روز پنجشنبه نقشه ای را منتشر کرد که در آن مسیر تغییر یافته آوارگان به سمت غرب و از سرزمین های کوهستانی آلبانی را به تصویر می کشد.
این شایعات باعث شد ادی راما، نخست وزیر کشور آلبانی هم به آوارگان و هم به کشورهای اروپایی هشدار دهد: «وقتی که دیگر کشورها، مرزهایشان را می بندند، ما نه شرایط و نه توان و نه اشتیاقی برای نجات دنیا داریم.»