نخست وزیر ترکیه امروز به تهران می آید
احمد داوود اوغلو نخست وزیر ترکیه امروز در صدر یک هیات بلند پایه سیاسی و اقتصادی وارد تهران می شود.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ در این سفر نخست وزیر ترکیه که در چارچوب یک دیدار رسمی به تهران انجام می شود چهار تن از وزرای اقتصادی ، کارشناسان و مسئولان دولتی و شماری از نمایندگان رسانه های مهم ترکیه ، داود اوغلو را همراهی می کنند.
داوود اوغلو قرار است در این سفر دو روزه در دیدار با رئیس جمهور ، معاون اول رئیس جمهور و وزیر امور خارجه در مورد مسائل اقتصادی و تجاری و ارتقاء سطح مناسبات گفتگو کند.
هر چند مباحث سیاسی ناشی از بحران های منطقه ای سهم عمده ای از مذاکرات مقامات دو کشو در این سفر را به خود اختصاص می دهد اما نباید از روابط اقتصادی دو کشور غافل بود.
ایران و ترکیه با 499 کیلومتر مرز مشترک دارای اشتراکات فرهنگی و اجتماعی و دو قدرت منطقهای در خاورمیانه هستند که مرزهای طولانی و باثبات و وجود زمینههای همکاری اقتصادی، سیاسی و فرهنگی دو کشور می تواند موجب تشکیل اتحادی قدرتمند، از خلیج فارس تا مدیترانه شود.
ایران و ترکیه در سازمان همکاری اقتصادی اکو و گروه 8، عضو هستند.روابط دو کشور در یک دهه گذشته توسعه فوق العادهای یافته که این روابط در چارچوب تئوریهای سیاسی همگرایی و مجموعههای امنیتی منطقهای، قابل تحلیل است.
از این رو، ایران و ترکیه با توجه به نفوذ منطقهای در برخی حوزهها رقابت و در برخی حوزهها همکاری دارند.میتوان روابط ایران و ترکیه را در قالب همکاری و رقابت تحلیل کرد.
حوزه همکاری های دو کشور در سالهای اخیر در خصوص موضوعات امنیت مرزی، همجواری و تأثیر ژئوپلیتیک، همکاری اقتصادی، قابل بررسی است.
رضا کامی رئیس شورای مشترک بازرگانی ایران و ترکیه در گفتگو با خبرگزاری صداوسیما می گوید: اقتصاد ایران و ترکیه مکمل یکدیگر است یعنی یک سری ظرفیت ها و مزیت هایی در ایران وجود دارد که مورد نیاز ترکیه است و همچنین یک سری امکانات و فناوری های ترکیه در ایران استفاده می شود.
وی می افزاید : نقش مکمل اقتصاد ایران و ترکیه می تواند به صورت سرمایه گذاری مشترک انجام شود و برای هر دو کشور مفید باشد.
وی با اشاره به ظرفیت های موجود سطح روابط اقتصادی بین دو کشور می گوید : سال گذشته حدود 15 میلیارد دلار مبادله کالایی میان دو کشور ایران و ترکیه انجام شد که امسال هم پیش بینی می شود همین حدود باشد. البته سال 2002 مبادلات دو کشور حدود یک میلیارد دلار بود که در سال 2012 به 22 میلیارد دلار افزایش یافت.
کامی می افزاید : دو کشور می توانند با استفاده از ظرفیت های موجود و شرایط جدید اقتصادی ایران به زودی به حجم 30 میلیارد دلاری مبادله کالایی که میان دو کشور هدف گذاری شده است ، دست یابند.
وی می گوید : از 15 میلیارد دلار مبادله کالایی میان ایران و ترکیه بیش از 10 میلیارد دلار سهم صادرات ایران و بقیه سهم صادرات ترکیه به ایران است. البته 80 درصد از صادرات ایران به ترکیه صادرات انرژی است.
رئیس شورای مشترک بازرگانی ایران و ترکیه گفت : محصولات کشاورزی و پتروشیمی بیشترین کالای صادراتی ایران به ترکیه و کالاهای صنعتی، ماشین آلات و کالاهای واسطه ای نیز بیشترین کالای صادراتی ترکیه به ایران است.
کامی می گوید : با توجه به نیازها و ظرفیت های دو کشور حتما حجم مبادلات کالایی دو کشور در دو سال آینده به 30 بیلیارد دلار خواهد رسید.
بر اساس آمارها ، در حال حاضر حدود 100 شرکت ترک در ایران فعالیت می کنند که بیشتر این شرکت ها در زمینه های واردات و صادارت فعالیت می کنند ، عمده ترین صادرات ترکیه به ایران را ماشین آلات ، خودرو ، آهن و محصولات فولادی، دیگ بخار، تجهیزات الکترونیکی و محصولات دخانی تشکیل می دهند.
از سوی دیگر 90 درصد از صادرات ایران به ترکیه را نفت خام و گاز طبیعی تشکیل می دهند.بیشتر کالاهای موجود در تعرفه ترجیحی جزو کالاهای اولویت 10 است.
البته اخیرا گمانهزنیهایی برای برای اضافه شدن 40 ردیف کالایی دیگر به قرارداد تعرفه های ترجیحی مطرح شده و این در حالی است که در حال حاضر عنوان 266 ردیف کالا در قرارداد ترجیحی وجود دارد.
سالانه 35 هزار کامیون ترانزیتی به ترکیه تردد میکنند و به همین میزان نیز کامیون ترانزیتی ترکیهای از خاک جمهوری اسلامی ایران عبور میکنند و همچنین سالانه 30 هزار کامیون دوجانبه ایرانی به ترکیه تردد دارند.ترکیه دروازه صادرات گاز ایران به اروپا است.
بر اساس قرارداد 25 سالهای که ایران و ترکیه درسال 1996 برای صادرات سالانه تا 10میلیارد مترمکعب گاز امضا کردند، ازسال 2002 ایران روزانه به این کشور گاز صادر میکند به طوری که ایران در سال 2013 با صدور حدود 8میلیارد مترمکعب، پس از روسیه دومین تأمینکننده گاز ترکیه شد و در حال حاضر نیز روزانه حدود 25 میلیون متر مکعب گاز ایران به ترکیه صادر می شود.