در گفتگوی اختصاصی با کانال اول تلویزیون آلمان؛
اسد:متحدان ما برای مهار تروریسم در سوریه هستند
رئیس جمهور سوریه: چنانچه تروریسم بتواند این منطقه را تحت کنترل خود بگیرد به طور خودکار به مناطق دیگر و حتی به سایر کشورهای همسایه نیز وارد می شود.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛بشار اسد در مصاحبه اختصاصی با کانال اول تلویزیون آلمان «آ.اِر.دِ» در ابتدا گفت: ما همان طور که در هفته گذشته اعلام شد در مورد قطع خصومتها با هم توافق کردیم و این توافق ترجیحا از یک امید اندک برای سوری ها و همه ما حکایت دارد. آنچه در یک آتش بس، معمول و مرسوم است، پایان دادن به خصومتها است. دستیابی به یک چنین توافقی و حفظ آن در صورتی که دوجانبه باشد، مشکل و چنانچه چندجانبه باشد، مشکل تر است. وقتی می گویم توافق چندجانبه منظورم آن است که ما باید با بیش از یکصد گروه تروریستی و این همه کشور ذینفع ارتباط داشته باشیم.
رئیس جمهور سوریه در پاسخ به این سئوال که شما و دولت سوریه برای حفظ و تامین آتش بس چه کار می کنید، خاطر نشان کرد: این آتش بس حدود سه روز است که شروع شده است. من معتقدم تروریستها از همان اولین ساعت شروع آتش بس، آنرا نقض کرده اند. اما برعکس، ارتش سوریه برای حفظ کردن و خدشه وارد نشدن به این توافق از رو آوردن به اقدام تلافی جویانه صرفنظر کرده و این آن چیزی است که ما می توانیم انجام دهیم اما در پایان همه چیز و همه کار، مرزها و چارچوبهای خودش را دارد. یعنی آنکه (حفظ این آتش بس) به طرف مقابل هم بستگی دارد.
اسد در پاسخ به این سئوال که چرا دست یافتن به این توافق اینقدر به طول انجامید؟، ابراز داشت: حصول توافق اصلا این قدر زمان بر نبوده است. در واقع کشورهای دیگر و به طور برجسته و بارز، آمریکایی ها که از تروریستها حمایت می کنند برای پیشبرد اهدافشان به زمان نیاز داشتند. آنها چند ماهی است که دارند از آتش بس صحبت می کنند. اما ما از آغاز این روند، کارمان را محلی، شروع و اتفاقا در مورد آشتی محلی نیز صحبت کردیم؛ اینکه به طور مثال در کجا این خصومتها پایان داده شوند، شبه نظامیان، عفو شوند و یا به آنها پیشنهاد شود که به ارتش ملحق شوند یا اینکه بتوانند به زندگی معمول شهروندی اشان بازگردند.
وی افزود: ما این روند را پیشتر یعنی طی سالهای اخیر ترسیم کرده بودیم و در بسیاری از نواحی نیز موفق عمل کردیم. اما این بار همه چیز، همان طور که بیان شد کاملا متفاوت و بسیار جامع تر است و گرچه کامل کامل نیست اما توافقی دربرگیرنده است.
رئیس جمهور سوریه گفت: شما در یک چنین توافقی باید دو مساله را در نظر بگیرید: یکی مقوله نقشه های نظامی و دیگری ملاکها و ساز و کاری است که بر اساس آن، آتش بس باید تحت نظارت قرار گیرد. ما از روز اول آتش بس به عملیاتهای نظامی خود پایان دادیم اما تا به حال هنوز هیچ کارت (برنده ای) دریافت نکرده ایم. این توافق هنوز روی غلتک نیفتاده است و چنانچه از آن بگذرد و زمان بیشتری سپری شود در آن صورت می توان به عنوان یکی از طرفهای مسئول و پاسخگو، مسئولیت حفظ این توافق را برعهده گرفت.
بشار اسد در ادامه گفت: در واقع مهمترین عامل برای من از منظر قانونی و نیز مساله حفاظت از قانون اساسی آن است که منافع ملت سوریه و کشور حفظ شود؛ اینکه به طور مثال شما به عنوان شهروند حق ندارید مسلسل به دست حرکت کنید که این مخالف انسانیت است. ما بیشتر از این، اصلا درخواستی نداریم و مخالفان مسلح یک عفو نامحدود دریافت می کنند. این افراد هم می توانند به ارتش سوریه بپیوندند و شماری نیز حتی حیات سیاسی هم پیدا کنند.
رئیس جمهور سوریه تصریح کرد: کسی که خود را علیه غیرنظامیان، اشخاص یا اموال عمومی مسلح می کند در حقیقت به لحاظ حقوقی، تروریست محسوب می شود. معتقدم که این چیزی متفاوت نیست و در کشور شما هم چنین برداشتی حاکم است. شما نیز شورشیان را نزد خود نمی پذیرید. گرچه شما نیز اپوزیسیون دارید اما با این حال نمی پذیرید که یک اپوزیسیون به اصطلاح میانه رو برای رسیدن به اهدافش خود را مسلح کند. در هیچ کشوری چنین چیزی وجود ندارد و تحمل نمی شود. از منظر ما هر شبه نظامی، افراطی و تندرو نیست. اما در مورد اکثریتی که توانسته اند بر ناحیه یا منطقه ای از سوریه، مسلط شوند باید بگویم که اینها منحصرا گروههای افراطی اند و این برای آن بخش دیگری که خود را میانه رو می دانند، نامربوط و اصلا بی اهمیت است.
وی افزود: در واقع این گروه، اصلا نفوذی بر منطقه یا محلی ندارند. این افراد که به اجبار به افراطیون ملحق شده اند، افراط گرا نیستند و شاید به علت ترس و یا دریافت پول به آنها پیوسته اند. به همین خاطر است که ما با افراطیون مبارزه می کنیم. چون آنها دشمن واقعی ما یا همان تروریسمند که به طور خاص و ویژه می توان به دولت اسلامی، جبهه النصره یا احرارالشام و همین طور جیش الاسلام اشاره داشت.
خبرنگار آلمانی پرسید: آیا شما شاهد هیچ تفاوتی در این بین نیستید؟ این تروریستها از خارج یعنی از عربستان سعودی، چچن و از سایر کشورها به سوریه آمده اند. اما این وضع در مورد شورشیان متفاوت است و دستکم آن است که آنها سوری اند. به همین خاطر شما در شکل گیری این فرآیند باید با آنها گفتگو کنید. بفرمایید چرا شما نمی توانید این گفتگوها را همین امروز شروع کنید؟
اسد در پاسخ گفت: اما ما این کار را انجام داده ایم. وقتی من از صلح و آشتی صحبت کردم، منظورم آن است که ما این کار را انجام داده ایم. در چارچوب صلح است که باید با شبه نظامیان صحبت کنیم. اما شما دارید از دو گروه متفاوت صحبت می کنید که یکی شورشیان سوری و دیگری سایر شورشیان است که البته این دو در واقع با هم همکاری می کنند. در سوریه اساسا گروهی از خارجیان وجود ندارند بلکه تنها خارجیانی حضور دارند که در همان گروهها با سوری ها در هم ادغام شده اند و این ایدئولوژی همان امید به دولت اسلامی یا مشابه آن است که مورد قبول هیچ کس هم نیست.
رئیس جمهور سوریه در پاسخ به این سئوال که حالا که شما با فرآیند انتقال (قدرت) موافقت کرده اید در مورد گامهای بعدی توضیح دهید، اظهار داشت: در این فرآیند ما به دنبال تشکیل یک دولت وحدت ملی هستیم؛ دولتی که به هر کس تعلق دارد. این دولت باید قانون اساسی آینده سوریه را آماده کند. طبق قانون اساسی باید انتخابات پارلمانی برگزار شود و اینها مهمترین اقدامات برای انتقال قدرت به شمار می روند.
خبرنگار شبکه اول تلویزیون آلمان در ادامه پرسید: من در سال 2012 میلادی اینجا در سوریه بودم. در آن سال شما نخستین انتخابات پارلمانی را برگزار کردید. بفرمایید چطور می توانید در زمانی که کشورتان در جنگ داخلی به سر می برد، انتخابات برگزار کنید؟
رئیس جمهور سوریه در پاسخ، گفت: جنگ داخلی وجود ندارد. آن تعریفی که از جنگ داخلی می شود با آنچه که در سوریه رخ داده است، درست نیست. در یک جنگ داخلی، خطوط مشخص و معینی وجود دارد؛ خطوط اجتماعی آنهم طبق تعلقات دینی و قومی وجود دارد. در حال حاضر ما چنین چیزی در مناطق تحت کنترل دولت که گستره کاملی از جامعه سوری و متنوع را شامل می شود، نداریم. بنابراین آن تعریفی را که شما از «جنگ داخلی» دارید، درست نیست. در واقع این جنگ «تروریستها علیه مابقی مردم» است.
وی افزود: دومین نکته ای را که می خواهم در مورد برگزاری انتخابات در سوریه به شما بگویم آن است که انتخابات، تبعیت از برداشت رئیس جمهور یا پیروی از فضای دولت سوریه نیست. باید قانون اساسی را اجرا کرد. علت جنگ ما حفظ استقلال کشور است. زیرا کشورهای دیگر به ویژه غرب، عربستان سعودی و قطر می خواهند دولت و رئیس جمهور را برکنار کنند. در واقع آنها به دنبال ویران کردن کشور ما هستند و در نظر دارند از سوریه همانند لبنان و شاید هم عراق، کشوری بسازند که به لحاظ دینی، بخش بخش شده است. امروز، قانون اساسی نماد وحدت و استقلال و سمبل یک کشور مستقل است. ما باید به قانون اساسی پایبند باشیم. قانون اساسی آن چیزی نیست که روی کاغذ قرار دارد بلکه چیزی است که به ما طرز عمل کردن را نشان می دهد. این در مورد انتخابات نیز صدق می کند. اینها که به شما گفتم حق دولت نیستند بلکه حقوق تک تک شهروندان سوریه اند و این شهروندانند که تصمیم می گیرند انتخابات می خواهند یا نمی خواهند. فرقی نمی کند شما از کدام شهروند سوری این سئوالات را بپرسید. همه آنها خواهان تشکیل یک پارلمان جدیدند.
بشار اسد در پاسخ به این سئوال که به نظر شما آیا قانون اساسی و ثبات سوریه از جان صدها هزار سوری مهمتر است، اظهار داشت: هیچ تناقضی در این باره وجود ندارد که چه چیز مهمتر از چیز دیگر است. چون بدون وجود ثبات در کشور، هزاران نفر از مردم، جان خود را از دست می دهند. در صورتی که اگر ثبات وجود داشته باشد می توان زندگی انسان ها را نجات داد. از این رو نباید بگوییم که این مهمتر از آن است. ثبات و قانون اساسی، بسیار مهمند تا زندگی انسان ها را نجات دهند.
خبرنگار آلمانی پرسید: اکثریت قاطع کشورها و سازمانهای سراسر جهان بر این باورند مادامی که شما بر مسند قدرتید احتمالا هیچ راه حلی برای سوریه متصور نخواهد بود. آیا برای کناره گیری از قدرت آمادگی دارید؟
بشار اسد گفت: اگر منظورتان از کشورها و سازمانها همان هایی است که نامشان را بردید باید بگویم این مساله هیچ ارتباطی به آنها ندارد. ما هرگز به این مواضع واکنشی نشان نمی دهیم و پنج سال است که این چیزها را می شنویم و اصلا برایمان اهمیتی ندارد که این اظهارات از کجا مطرح می شوند. این مساله، مساله سوری هاست. چون این فقط شهروندان سوریه اند که حق دارند اعلام کنند چه کسی رئیس جمهورشان شود. شما آلمانی ها نیز به من یا کسان دیگری که آلمانی نیستند اجازه نمی دهید که آنها صدراعظم و نوع نظام سیاسی آلمان را انتخاب کنند. نه شما این را می پذیرید و نه ما. پاسخ ما به این اظهارات همیشگی همواره «نه» بوده است. سرنوشت سیاسی من تنها به اراده مردم سوریه وابسته است.
رئیس جمهور سوریه در پاسخ به این سئوال که اگر شرایطی بوجود آید که مردم سوریه خواستار استعفای شما باشند آیا شما حاضر به کناره گیری هستید، گفت: بله، طبعا. من دیگر، هیچ مساله ای در مورد این درخواست نخواهم داشت. بنابراین اگر ملت سوریه بخواهند من این صندلی را خالی می کنم و من این کار را بلافاصله و بی درنگ انجام خواهم داد. اسد ادامه داد: اگر شما می خواهید به عنوان یک افسر نظامی، به عنوان رئیس جمهور و یا به عنوان رئیس دولت منتخب موفق باشید به حمایت مردم نیاز دارید. در واقع بدون رعایت این مسائل نمی توان هیچ کار کرد. اصلا (بدون در نظر گرفتن حمایت مردم) کارتان را شروع کنید؟ این مسائل به شدت به هم پیوند خورده اند. اراده مردم و توجه به رویکرد آنها برای موفقیت لازمند.
بشار اسد در واکنش به این سئوال که آیا با این نظر که ما در سوریه یک فاجعه انسانی را داریم تجربه می کنیم، موافقید، گفت: طبعا همین طور است.
خبرنگار پرسید: اگر این طور است پس چرا این قدر طول کشید تا دسترسی نامحدود به مناطق تحت محاصره در سوریه امکانپذیر شود؟
رئیس جمهور سوریه در پاسخ، گفت: این واقعیت ندارد. این ما نبودیم که زمان بخریم تا این دسترسی ها فراهم شود. این، رسانه های غربی بودند که مدتها وقت صرف کردند تا متوجه شوند در این مناطق چه می گذرد. من می خواهم با شما شفاف و روشن صحبت کنم. ما یک مساله منطقی و در عین حال مبتنی بر واقعیت داریم.
وی افزود: آنچه شما به عنوان مناطق تحت محاصره می شناسید سالهاست همچون گذشته با ارتش مبارزه می کنند. حالا بفرمایید اگر ما نتوانیم تسلیحات این مناطق را جمع کنیم آیا این منطقی است که از ورود مواد غذایی به این مناطق جلوگیری کنیم؟ اسد گفت: یا باید این مناطق را تحریم گسترده کرد و یا هیچ اتفاقی نمی افتد. اما ما به دلائل زیادی، هیچ حصری را اعمال نکرده ایم. این فقط بنا به دلائل انسانی نیست بلکه حفظ ارزشهایی است که ما به آنها اعتقاد داریم و همین طور در قالب وظائفمان به عنوان دولت که در برابر همه شهروندان سوری مسئولیت داریم.
بشار اسد اظهار داشت: اساسا ما چطور می توانیم در مورد آن شهرهایی که شما نامشان را بردید، حصر ایجاد کنیم؟ بتازگی در این شهرها از سوی داعش به مردم پول و دستمزد هم داده می شود. اما ما مثل همیشه به آنجا واکسن هم می فرستیم. مگر می شود در شهرهایی حصر اعمال کنیم و در شهرهای دیگر چنین نکنیم؟ همه این در کل نسبت به هم ضد و نقیضند. بنابراین آنچه شما می گویید، واقعیت ندارد.
خبرنگار آ.اِر.دِ سئوال کرد: آیا شما می توانید پایداری آتش بس را طوری تضمین کنید که سازمانهای کمک رسان به طور طولانی مدت و پایدار به مناطق تحت محاصره دسترسی داشته باشند؟
اسد گفت: این سازمانها سالهاست در سوریه مشغول به فعالیتند و ما هیچگاه به فعالیت آنها پاسخ «منفی» نمی دهیم؛ منتها اقدامات آنها باید از طریق مجاری دولتی انجام شود. وقتی دولتی وجود نداشته باشد، امکان انجام این قبیل فعالیتها نیز وجود ندارد. بنابراین ما هرگز به آنها جواب «نه» نخواهیم داد. با این حال هرگز نباید واقعیتها را نیز فراموش کنیم.
وی افزود: وقتی جنگی وجود دارد احتمالا موانعی نیز وجود دارد. به همین خاطر است که گاهی اوقات مشاجراتی میان نمایندگان دولت و این سازمانها وجود دارد. رئیس جمهور سوریه گفت: از منظر سیاسی ما هیچ مشکلی (با فعالیت این سازمانهای امدادرسان در سوریه) نداریم و ما از این سازمانها حمایت خواهیم کرد.
خبرنگار آلمانی پرسید: شما از برگزاری انتخابات پارلمانی احتمالا در آوریل آینده سخن گفتید. اما شما فقط با یک بخشی از مردم سوریه در ارتباطید و حال آنکه سوری هایی هم هستند که از هرج و مرج و آشوب گریزانند. نظر شما در این باره چیست؟
اسد در جواب، گفت: وقتی مردمی، کشورشان را ترک می کنند این بدان معنا نیست که در کشور دیگر مردمی باقی نمانده اند. منظورم آن است که سوریه از جمعیتش تهی و خالی نشده است و اکثر سوری ها همچون گذشته و همچنان اینجا به زندگی اشان ادامه می دهند و این عکس زمانی که انتخابات ریاست جمهوری سوریه در جریان بود، نیست. زمانی که این همه آواره سوری در خارج از سوریه در آن انتخابات شرکت کردند،کل دنیا شوکه شدند.
معتقدم که هر شهروند سوری در کشورش خواهان مواجهه با چیزهای جدیدند. چون تغییرات به مردم امید می دهد و این در هر فرهنگ و هر کشوری، امری کاملا طبیعی است.
رئیس جمهور سوریه در واکنش به این سئوال که آیا دولت سوریه، نقش آلمان را به عنوان کشوری که این همه شهروند سوری را در کشورش پذیرفته است، محترم ارزیابی می کند، خاطر نشان کرد: بنا به دلائل انسانی طبعا همین طور است. ما چطور می توانستیم حال و روز خوبی داشته باشیم وقتی شهروندان سوری، آواره شدند و به علت ضرورت حاکم در سوریه مجبور به ترک کشورشان شدند؟ اما آیا بهتر نبود که برای این مردم شرایطی بوجود می آید که در کشور خودشان باقی بمانند؟ امروز وقتی شما از هر کس می پرسید یا از هر کس می شنوید که همه سوری ها (ی آواره) می خواهند به کشورشان بازگردند.
وی افزود: آیا این، کم هزینه تر نبود که سیاست محتاطانه و هوشمندانه در مناقشه سوریه در پیش گرفته شود و دست آخر مردم در کشورشان باقی می توانستند باقی بمانند؟ (این کشورها) باید با تروریسم، مقابله و از ثبات سوریه حمایت کنند؛ نه آنکه در امور (داخلی) این کشور مداخله کنند. اگر این طور می شد، خیلی انسانی تر بود.
خبرنگار آ.اِر.دِ پرسید: دو سال قبل، زمانی وجود داشت که ارتش سوریه در موضع تدافعی قرار داشت و خیلی قدرتمند نبود. اکنون هم با خساراتی که به حلب وارد آمد، روسها به کمکتان شتافتند. همچنین ما شاهد رزمندگان و مستشاران نظامی بسیاری از تهران و همین طور از ایرانیم. بفرمایید این قدرتها در مقابل کمک به شما از چه مطالباتی را مطرح کرده اند؟
بشار اسد گفت: اجازه دهید به شما بگویم که هرجنگی شامل ردیفی از نبردهاست که برخی ها در آن شکست می خورند و برخی ها نیز در آن پیروز می شوند. در جنگ آنچه در خط مقدم از دست می دهی در جای دیگر بدست می آوری.
بنابراین بحث ما برنده و بازنده نیست. جنگ ما جنگ ساده ای نیست. چون ما در مقابل بسیاری از کشورهایی که نیابتا جنگ و از تروریستها حمایت می کنند، قرار داریم. اما متحدان و دوستان ما که به متفاوت ترین شکل ممکن و مستقیم و غیر مستقیم در این جنگ مشارکت دارند از رویکردی کاملا متفاوت برخوردارند.
وی افزود: در واقع آنها به سوریه نیامده اند تا از رئیس جمهور یا دولت سوریه حمایت کنند بلکه آنها خوب می دانند که چنانچه تروریسم در برخی مناطق امکان رخنه پیدا کند، هیچ حد و مرزی نمی شناسد. تروریسم هیچ مرزی را به رسمیت نمی شناسد و عناصر دولت اسلامی بهترین مثال در این خصوص محسوب می شوند. ببینید! از لیبی تا عراق و سوریه هیچ مرزی (برای آنها) متصور نیست.
رئیس جمهور سوریه ادامه داد: بنابراین چنانچه تروریسم بتواند این منطقه را تحت کنترل خود بگیرد به طور خودکار به مناطق دیگر و حتی به سایر کشورهای همسایه نیز وارد می شود. این واقعیت به طور کامل برای متحدانمان روشن شده است. به همین خاطر است که باید گفت آنها به دفاع ما نیامده اند بلکه دستکم در حال دفاع از خودشان هستند. آنها به اینجا نمی آیند که از من چیزی درخواست کنند. برای همه دوستان ما استقلال سوریه از اهمیت برخوردار است و برای تامین این هدف، هیچ خدمت متقابلی را طلب نمی کنند.