وی تاکید کرد: چرا باید شکر با تعرفه پایین وارد شود در حالیکه در برخی از کشورهای اروپایی میزان تعرفه واردات شکر چندصد درصد است.
*عده ای در مقابل توسعه کشت دانه های روغنی صف آرایی می کنند
وزیر جهاد کشاورزی گفت : عده ای که منافع کوتاه مدت آنها در وارات دانه های روغنی است در مقابل اجرای طرح های حمایت از تولید این محصول در داخل صف آرایی می کنند.
محمود حجتی در نشست خبری امروز با اشاره به اینکه برای تولید دانه های روغنی و خودکفایی در تولید این محصول برنامه 10 ساله تدوین کرده ایم ، افزود : بر اساس این برنامه و استعدادیابی مناطق مختلف برای کشت دانه های روغنی در مدت 5 سال 40 درصد و در بلندمدت نیز 70 درصد میزان نیاز داخل به روغن تولید خواهد شد .
وی گفت : 10 سال پیش باتوسعه کشت دانه های روغنی موفق شدیم 16 درصد نیاز داخل را تولید و تامین کنیم اما با فشار واردکنندگان هم اکنون فقط 8 درصد نیاز در داخل تولید و تامین می شود .
وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد : ما سرمان به کارمان گرم است و عده ای سرشان به جیبشان ، آن وقت صدای ما به جایی نمی رسد و آنها صدایشان بلندتر است.
حجتی گفت : در دیگر کشورها هر محصولی که به مرحله صادرات می رسد انواع حمایت های داخلی را دارد اما کشاورز ما حمایتی ندارد.
وی افزود : برای حمایت از کشاورزانی که دانه روغنی کشت می کنند پیشنهاد داریم در ازای خرید یک کیلو دانه روغنی تولید داخل معادل آن واردات داشته باشند.
اما این پیشنهاد با مخالفت عده ای مواجه شد در حالی که خرید 10 درصد دانه روغنی در قبال واردات 90 درصدی رقم بسیار ناچیزی است .
وزیر جهاد کشاورزی گفت : بر اساس این پیشنهاد قیمت خرید تضمینی دانه روغنی تولید داخل تعیین و در شورای اقتصاد تصویب و ابلاغ شد .
حجتی افزود : اما از آنجا که قیمت تمام شده دانه روغنی تولید داخل در مقایسه با واردات گران تر بود و سبب می شد قیمت روغن برای مصرف کننده 30 درصد گران تر شود ، بنابراین پیشنهاد کردیم 10 درصد تولید داخل را وارد کنندگان خریداری کنند که با توجه به سود واردات 90 درصدی در مجموع فقط 3 درصد افزایش قیمت دارد.
وی گفت : افزایش قیمت 3 درصدی قابل تحمل است و تاثیر چندانی ندارد این پیشنهاد به صورت ضمنی مورد توافق قرار گرفت اما شاهدیم عده ای که دنبال واردات هستند نمی خواهند این تصمیم را تمکین کنند.
وزیر جهاد کشاورزی افزود : به واردکنندگان اطمینان دادیم که از این بابت آسیبی نمی بینند و سود آنها در فرآوری و فروش تامین می شود .
حجتی گفت : گرچه عده ای در مقابل این پیشنهاد ایستادند اما به مرور زمان نرمش بیشتری از آنان دریافت کردیم.
وی تصریح کرد : دو هفته پیش سازمان توسعه تجارت اطلاعیه ای را روی پایگاه اطلاعاتی خود منتشر کرد مبنی بر اینکه ثبت سفارش واردات روغنی نیازی به رعایت فرمول خاصی ندارد که این مورد با مذاکره حل و فصل شد.
وزیر جهاد کشاورزی افزود : بنابراین واردکنندگان به ازای واردات 90 درصدی روغن ، 10 درصد تولید داخلی را خریداری می کنند.
حجتی گفت : یعنی واردکنندگان 10 درصد دانه روغنی تولید داخل بخرند و 9 برابر وارد کنند.
وی افزود : دانه روغنی به ویژه کشت کلزا باید برای پایداری تولید گندم کنترل آفات و بیماری های گندم ، کاهش علف های هرز ، کاهش میزان مصرف کود وسموم شیمیایی و حفاظت خاک در کشور توسعه یابد.
*تراز منفی غذایی کشور کاهش یافت
وزیر جهاد کشاورزی گفت : تراز غذایی کشور از منهای 8 میلیارد و 100 میلیون دلار در سال به 92 به منهای 2 میلیارد و 700 دلار کاهش یافته است.
محمود حجتی در نشست خبری امروز با اشاره به اینکه بخشی از کاهش تراز غذایی ناشی از کاهش قیمت های جهانی است ، افزود : در چارچوب اجرای برنامه های اقتصاد مقاومتی تلاش می کنیم تا تراز منفی غذایی کشو را با رعایت اصول حفظ منابع پایه بهره وری مناسب از آب و خاک به صفر برسانیم.
وی درباره شرایط ذخایر استراتژیک کشور گفت : در اواخر سال 93 - 92 ذخایر گندم در کشور به کمتر از 21 روز رسید اما امروز با وجود اینکه در پایان فصل تولید و برداشت محصول قرار داریم بیش از 517 روز ذخیره استراتژیک گندم در اختیار داریم.
وزیر جهاد کشاورزی افزود : هم اکنون ذخایر ایمنی را در محصولات ذرت، برنج، شکر ، روغن و گوشت مرغ داریم.
حجتی گفت : با اجرای برنامه های اقتصاد مقاومتی نسبت به کاهش تراز منفی غذایی در کشور خوش بین هستیم.
تراز منفی به وضعی گفته می شود که بخشی از نیاز غذایی از خارج وارد شود.
*تحویل 180 هزار هکتار اراضی بازسازی شده به کشاورزان
وزیر جهاد کشاورزی گفت : 180 هزار هکتار از اراضی زراعی استان خوزستان و ایلام پس از اجرای عملیات تسطیح ، زهکشی و شبکه های نوین آبیاری به کشاورزان تحویل شد.
محمود حجتی در نشست خبری امروز با اشاره به اینکه طرح بازسازی و اصلاح 550 هزار هکتار از اراضی استان های خوزستان و ایلام با اختصاص یک میلیارد و 500 میلیون دلار اعتبار در دست اجراست ، افزود : طرح های بازسازی در 320 هزارهکتار از این اراضی برای اجرای طرحهای افزایش بهره وری منابع آب با همکاری وزارت نیرو در دست اجراست که تا کنون 180 هزار هکتار از آن تحویل کشاورزان شده است.
وی گفت : امسال با همکاری 70 شرکت پیمانکاری موفق شدیم در مدت 9 ماه 9 هزار هکتار از اراضی را تجهیز، نوسازی، تسطیح ، یکپارچه سازی و زهکشی کنیم که رکورد بسیار خوبی است.
وزیر جهاد کشاورزی افزود : برای اجرای طرح بازسازی و اصلاح روشهای آبیاری در استان سیستان و بلوچستان 500 میلیون دلار اعتبار به صورت مشترک در اختیار ما و وزارت نیرو قرار گرفت که در پی آن حدود 400 میلیون دلار به جهاد کشاورزی اختصاص یافت .
حجتی گفت : در این استان 400 میلیون متر مکعب آب چاه ها با نصب کنتور به 46 هزار بهره بردار بخش کشاورزی تحویل شد که در پی آن هر هکتار به طور میانگین 8400 مترمکعب آب دریافت خواهد کرد .
وی درباره اجرای طرح مدیریت بهره برداری از آبهای مرزی افزود : این طرح در سطح 400 هزار هکتار اجرا می شود که 230 هزار هکتار آن با مشارکت وزارت نیرو انجام خواهد شد.
وزیر جهاد کشاورزی گفت : اجرای این طرح تاثیر شگرفی در افزایش تولید محصولات کشاورزی از منتهی الیه شمال غرب تا حاشیه های جنوبی کشور دارد.
حجتی افزود : برای افزایش بهره وری آب در کشور تاکنون 2800 میلیارد تومان خط اعتباری برای توسعه مکانیزاسیون و 800 میلیارد تومان نیز برای تسطیح لیزری اراضی زراعی اختصاص یافته است.
وی تولید بذرهای مقاوم به خشکی و شوری را از دیگر اقدامات برای افزایش بهره وری آب دانست و گفت : برای مصرف بهینه آب زمان کشت برخی محصولات را تغییر دادیم به طور مثال زمان کشت چغندر قند از بهار به پاییز منتقل شد و از منابع آب باران یا همان آب سبز استفاده می کنیم.
وزیر جهاد کشاورزی درباره روند اجرای طرح های نوین آبیاری افزود : سال گذشته 160 هزار هکتار و امسال نیز تا کنون 1500 هزار هکتار از اراضی تحت پوشش شبکه های نوین آبیاری قرار گرفته است .
حجتی گفت : در صورت تامین اعتبارات سالانه 400 هزار هکتار از اراضی کشاورزی تحت پوشش روش های آبیاری تحت فشار ، قطره ای و نواری قرار می گیرد .
* میوه قاچاق از مرزها می آید
وزیر جهاد کشاورزی گفت : میوه قاچاق از آسمان که نمی آید از مرزها می آید و مرزها هم مرزبان دارند من چه بگویم ؟
محمود حجتی در نشست خبری امروز با اشاره به اینکه برای قاچاق میوه از چه کسی باید اظهار نارضایتی کنیم و همه دارند برای جلوگیری از این روند تلاش می کنند ، افزود : در برخی مناطق مرزی حداقل میوه را وارد می کنند که بسیار محدود است اما حساسیت وزارت جهاد کشاورزی بیشتر از لحاظ فنی و ورود آفات و بیماری هاست.
وی گفت : در 10 سال گذشته مگس مدیترانیه ای که آفت خطرناکی است با مرکبات وارد کشور شده است و برای مقابله با این آفت هزینه های زیادی تحمل کردیم.
وزیر جهاد کشاورزی افزود : سال گذشته برای مقابله آفت مگس زیتون دهها میلیارد تومان در باغات زیتون رودبار و منجیل هزینه شد و این مسائل بسیار بیشتر از مسائل اقتصادی به تولید داخل آسیب می زند.
حجتی گفت : در برخی مناطق واردات در حد پیله وری است اما بخشی از قاچاق سازمان یافته است و مستقیم به میادین مرکزی میوه وارد و توزیع می شود.
وی افزود : گزارش هایی رسیده است که میوه را به عنوان ترانزیت از جنوب کشور وارد می کنند و در میانه راه با جرثقیل اتاقک بار کامیون را بدون اینکه پلمپ در شکسته و باز شود بر می دارند ، میوه قاچاق را تخلیه و اتاقک را سر جای خود می گذارند و آن وقت شاهد ورود میوه قاچاق به بازار هستیم.
وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد : افرادی که با منافع ملی ، تضاد دارند میوه قاچاق را وارد کشور می کنند.
حجتی درباره چگونگی عرضه میوه های قاچاق در میادین میوه و تره بار گفت : سه شنبه با اعضای شورای شهر وشهرداری برای جلوگیری از ورود و عرضه میوه های قاچاق در میادین میوه و تره بار جلسه مشترک برگزار می شود و قرار است در این باره تصمیم گیری شود.
وی افزود : سازمان مبارزه با قاچاق کالا و ارز نیز برای جلوگیری از روند قاچاق میوه به کشور تمام تلاش خود را می کند.