تل آویو کشورهای غربی را به مداخله نظامی مستقیم در سوریه ترغیب میکند
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما الحیات نوشت، تل آویو که تاکنون ناظر تحولات سوریه از فاصله دور بود اکنون راهبرد خود را تغییر داده و تلاش دیپلماتیک فشرده ای برای جلب حمایت کشورهای غربی از مداخله نظامی مستقیم در سوریه آغاز کرده است.
تلاش دیپلماتیک فشرده اسرائیل برای جلب حمایت کشورهای غربی از مداخله نظامی مستقیم در سوریه، بازتاب موضع جدید مقامات سیاسی و نظامی اسرائیل است. اسرائیل که تاکنون ناظر تحولات سوریه از فاصله دور و تکه تکه شدن طرف های درگیری به دست یکدیگر و فرسایش ارتش سوریه بود که دهها سال به عنوان تهدیدی بزرگ برای اسرائیل به شمار می رفت، اکنون برای دست زدن به اقدام تمایل نشان می دهد. اسرائیل تاکنون به ترور هر گروه مسلحی که به خط آتش بس در جولان نزدیک می شد، از بیم تشکیل جبهه مقاومت علیه خود و همچنین به حملات هوایی به منظور جلوگیری از انتقال سلاح از سوریه به انبارهای حزب الله در لبنان اکتفا می کرد.
ولی آنچه اکنون روی می دهد نشان دهنده رویکردی جدید است. علت آن نیز پیشرفتی است که روس ها با عملیات بمباران مرگبار نیروهای مخالف نظام (گروه های تروریستی) موفق به تحمیل آن در صحنه نبرد شده اند. هر گاه ارتش سوریه با پشتیبانی هوایی روسیه شهرک جدیدی را به کنترل خود در می آورد، نگرانی اسرائیل نیز بیشتر می شود زیرا احساس می کند هماهنگی امنیتی با روسیه، تاثیری بر حمایت روس ها از نظام سوریه ندارد و این حمایت تاثیر زیادی بر روند درگیری ها می گذارد و موجب قدرت گرفتن محور ایران (حزب الله و نظام بشار اسد) می شود.
دستگاه های امنیتی در تل آویو شروع به ترسیم سناریوها و پیش بینی هایی کردند که موجب بازنگری در محاسبات و ارزیابی ها می شود. اسرائیل باقی ماندن اسد در قدرت را برای خود مناسب می دانست زیرا او را «ضعیف و لرزان» می پنداشت که توان جنگ با اسرائیل را ندارد و این نظام به مدت چهل سال مرزهای جولان را آرام نگه داشته بود. ولی اسرائیل اکنون از بابت ادامه یافتن این شرایط مطمئن نیست. اسرائیلی ها می گویند هرگونه پیروزی جدی روسیه و ایران در کنار حزب الله، به معنای افزایش قدرت محور ضداسرائیلی است و در همان حال مخالفان میانه رو در سوریه را نیز تضعیف می کند.
اطلاعات درز کرده از نشست های دستگاه های امنیتی اسرائیل سه سناریو را مطرح می کند:
سناریوی نخست، پیروزی بشار اسد و ایستادگی او در برابر سازمان های مخالف است. این سناریو برای اسرائیل خوب نیست زیرا باقی ماندن اسد از نظر اسرائیل به معنای پیروزی ایران و حزب الله است. بر اساس گزارش دستگاه های امنیتی، پیروزی اسد نتیجه بدی است زیرا موجب تقویت جایگاه ایران خواهد شد که از زمان امضای توافق هسته ای و لغو تحریم ها و گرم شدن روابطش با غرب، بهبود یافته است. پیروزی اسد همچنین موجب خواهد شد نظام سوریه بار دیگر به مرزها در بلندی های جولان بازگردد که هم اکنون حدود 90 درصد آن در کنترل شورشیان است. به گفته منابع امنیتی اسرائیلی، این شرایط بار دیگر خطر برخورد بین اسرائیل و حزب الله و نیروهای سپاه پاسداران ایران را در سوریه ایجاد خواهد کرد. در گزارش دستگاه های امنیتی اسرائیل آمده است، نظام سوریه اکنون ثبات پیدا کرده و احتمال سرنگون کردن آن تا زمانی که روسیه از آن حمایت نظامی می کند، به شدت کاهش یافته است. با این حال نظام سوریه همچنان عملا کنترل یک چهارم خاک سوریه را در دست دارد و مناطقی که اخیرا تصرف کرده، نسبتا کوچک است.
سناریوی دوم که در اسرائیل مطرح است این است که جنگ در سوریه به رغم حملات هوایی روسیه، در آینده نزدیک پایان نخواهد یافت.
سناریوی سوم این است که باید کشورهای غربی به نیروی سوم تبدیل شوند و در این خصوص اسرائیل، غرب را به مداخله نظامی در سوریه و تشکیل نیروی نظامی سوم دعوت کرد. اسرائیل از غرب انتقاد می کند زیرا راهبرد روشنی در برابر مداخله نظامی روسیه در پیش نگرفته و بر دو هدف دفاعی تمرکز کرده است: متوقف کردن سیل آوارگان به سوی اروپا و جلوگیری از اجرای عملیات (تروریستی) در کشورهای غربی. در گزارش دستگاه های امنیتی اسرائیل ضمن اشاره به این نکته آمده است: «در شرایطی که تلاش های آمریکا علیه داعش در عراق و سوریه در حال نتیجه دادن است، واشنگتن و کشورهای غربی در برابر بهبود جایگاه اسد با حمایت روسیه و ایران، ناتوان به نظر می رسند».
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل بدون آن که مستقیما به پرونده سوریه بپردازد، تصمیم گرفت در آغاز نشست هفتگی کابینه خود در روز یکشنبه گذشته، از افزایش چالش ها و خطرات و افزایش شدت تهدیدات سخن بگوید.
ارزیابی های امنیتی اسرائیل از ارتش سوریه این است که این ارتش پشت سر حامیان روس و ایرانی خود حرکت می کند و در این باره تردید وجود دارد که بتواند اسرائیل را به چالش بکشد. اما از نظر اسرائیل، مرزهای شمالی اش با لبنان، برگه مهمی است که اسرائیل برای مقابله با قدرت بازدارندگی و قدرت آتش طرف مقابل در صورت وقوع جنگ در اختیار دارد.
اسرائیل به موازات این موضع خود تلاش می کند از مخدوش شدن روابطش با روسیه به علت مداخله این کشور در سوریه جلوگیری کند زیرا بیم آن دارد که تنش با روسیه موجب آسیب دیدن منافع اسرائیل مانند آزادی عمل نیروی هوایی اسرائیل در سوریه یا انتقال سلاح از روسیه به ایران و از آنجا به سوریه و حزب الله شود.
تزیپی مگین پژوهشگر موسسه تحقیقات امنیت ملی در تل آویو می گوید اسرائیل به رغم نگرانی از مداخله روسیه در سوریه، معتقد است حضور روس ها در سوریه ممکن است دروازه روابط بین مسکو و تل آویو باشد. او می گوید: «روسیه از انتقاد از اسرائیل درباره فعالیت های نظامی اش در غزه کاسته و دست کم به طور موقت از فروش یا ارسال سلاح های پیشرفته مثل موشک های ضدهوایی اس-300 به برخی رژیم های خاورمیانه خودداری کرده هرچند این تصمیم پس از امضای توافق هسته ای با ایران و مداخله نظامی روسیه در سوریه احتمالا تغییر کرده است. با این حال دست کم روسیه محدودیت هایی در زمینه فروش سلاح پیشرفته در منطقه اعمال کرده است. پیش از عملیات گسترده روسیه در سوریه، اسرائیل و روسیه به توافقی برای هماهنگی با یکدیگر دست یافتند که هدف آن جلوگیری از رویارویی دوطرف بود. در این چارچوب، اسرائیل نیز از حق آزادی عمل برای واکنش نشان دادن در سوریه برخوردار شد».
مگین در همین حال می افزاید: «تشکیل شدن نظام جدیدی در دمشق با محوریت ائتلاف ایران و حزب الله و سایر سازمان های شیعه و ارتش سوریه که همه آنها از حمایت روسیه برخوردار هستند، با استقبال اسرائیل مواجه نخواهد شد. اما در مقابل، روسیه می تواند بر چنین دولتی در سوریه سیطره داشته باشد و مانع تنش آفرینی آن علیه اسرائیل شود زیرا چنین تنشی ممکن است منافع درازمدت روسیه را به خطر اندازد».