زنگنه با بیان این که ما می خواهیم در فضای رقابتی کار کنیم، افزود: برای توسعه صنعت نفت، منابع داخلی ما کافی نیست، با این که حدود 15 تا 20 میلیارد دلار منابع جدید نیز از صندوق توسعه ملی دریافت خواهیم کرد، اما منابع داخلی به سختی پاسخ نیازهای جاری ما را می دهد؛ بنابراین باید به فکر تامین این سرمایه از منابع خارجی و از آن مهمتر به دنبال فناوری باشیم.
به گفته وی، بر اساس برنامه ریزی انجام شده، سال آینده، ظرفیت تولید میدانهای غرب کارون به بیش از 200 هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت.
*مهم ترین برنامه ما توسعه پارس جنوبی است
وزیر نفت گفت: مهم ترین برنامه ما توسعه میدان گازی پارس جنوبی و افتتاح فازهای مختلف آن است.
بیژن زنگنه در نشست خبری افزود : توسعه پارس جنوبی کار کارستان جمهوری اسلامی ایران بوده است و از ابتدای کار این دولت تمرکز را روی اتمام 7 فاز گذاشتیم که خوشبختانه فاز 12 در سال 93 و فازهای 15 و 16 در ماه گذشته افتتاح شد.
وی گفت: همچنین فاز 18 هم در مدار است گاز آن استحصال می شود و فاز 17 و دو فاز دیگر هم افتتاح خواهد شد.
زنگنه در ادامه افزود: 10 فاز دیگر پارس جنوبی هم در دستور کار است و اگر وزارت نفت با مشکلات مادی روبرو نبود فازهای 19 ، 20 و 21 امسال به بهره برداری می رسید اما با این وجود این سه فاز سال بعد به بهره برداری خواهد رسید و بقیه فازهای پارس جنوبی به جز فاز 14 تا پایان دولت یازدهم به مدار تولید خواهد پیوست.
وزیر نفت گفت: با افتتاح این فازها دیگر عقب ماندگی از برداشت روزانه نسبت به این شریک میدان نخواهیم داشت اما افتتاح این فازها به 30 میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد.
وی در ادامه با اشاره به افزایش سوخت نیروگاه ها از سهم گاز افزود : در ابتدای این دولت 45 درصد سوخت نیروگاه ها از محل مایعات نفتی تامین می شد که این میزان امسال به حدود 18 درصد خواهد رسید ضمن اینکه تولید نیروگاه ها بیشتر و در نتیجه مصرف آنها افزایش یافته است اما با این وجود صنایع را بدون مشکل و محدودیت اداره کردیم و مشکلی در تامین خوراک پتروشیمی ها نداشتیم.
زنگنه همچنین درباره تولید و صادرات نفت خام گفت: تولید نفت خام که یکی از وظایف وزارت نفت است سیاست مهم جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود و ما اولویت تولید را روی میادین مشترک قرار دادیم به نحوی که میزان برداشت میادین غرب کارون که 50 تا 60 هزار بشکه در اول این دولت بود به زودی از 200 هزار بشکه فراتر خواهد رفت.
وی همچنین در خصوص تولید پتروشیمی ها هم گفت: تولید پتروشیمی به نرخ پایه سال 1390 حدود 16 میلیارد دلار بود که امسال به 18 میلیارد دلار خواهد رسید و با افتتاح طرح های جدید و تامین خوراک تا پایان سال 96 به بالای 22 میلیارد دلار افزایش خواهد یافت.
وزیر نفت همچنین با اشاره به توزیع بنزین یورو 4 افزود: در ابتدای دولت 2.5 میلیون لیتر بنزین یورو 4 توزیع می شد که امروز به 24 میلیون لیتر در روز رسیده است و هم اکنون گازوئیل استاندارد تولید می شود و امیدواریم با وارد مدار شدن پالایشگاه ستاره خلیج فارس نیاز کشور به واردات بنزین از بین برود که هم اکنون این چند قسمت و ترین این پالایشگاه بالای 90 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و فاز یک آن در قسمت هایی وارد مدار شده است و به زودی بقیه فازهای آن به بهره برداری خواهد رسید.
زنگنه همچنین از آغاز به کار پالایشگاه های آناهیتا و جاسک در آینده نزدیک خبر داد و افزود: با وارد مدار شدن این دو پالایشگاه ظرفیت پالایشی کشور در اواخر برنامه ششم توسعه به بیش از 3 میلیون 200 هزار بشکه خواهد رسید.
وی همچنین گاز رسانی به روستاها و استان سیستان و بلوچستان را جزو اقدامات مهم دولت خواند و گفت : همچنین دولت با استقرار سامانه توزیع گازوئیل بر اساس پیمایش نقش مهمی در مبارزه با فساد و قاچاق سوخت داشت و تاکنون مصرف گازوئیل کشور 7 میلیون لیتر کاهش داشته است که براورد می کنیم 4 تا 5 میلیون لیتر آن ناشی از اجرای طرح پیمایش بوده است.
وزیر نفت در خصوص بهینه سازی انرژی افزود: خوشبختانه در شرایط جدید پسابرجام طرح های بهینه سازی انرژی به نوبت فعال می شود و در شرایط جدید که امکان فاینایس خارجی طرح ها ایجاد شده است رونق بیشتری در اجرای طرح های بهینه سازی از جمله در زمینه اتوبوس ها و تاکسی های درون شهری و برون شهری بوجود می آید.
وی در ادامه با اشاره به نیاز صنعت نفت به 200 میلیارد دلار سرمایه گذاری که بخش عمده آن باید از منابع خارجی تامین شود ، گفت : صنعت نفت در بخش بالا دستی به 130 میلیارد دلار و در بخش پایین دستی یعنی بخش های پتروشیمی و پالایشگاه به سرمایه گذاری کلان نیاز دارد ضمن اینکه فناوری بهتر و بالاتر هم جز نیازهای ما است و مدل جدید قرادادهای نفتی هم به همین منظور تنظیم شده است تا پاسخگوی نیازهای صنعت نفت کشور باشد.
*قراردادهای جدید نفتی ضامن منافع ملی ماست
وزیر نفت گفت: قراردادهای جدید نفتی، وحی منزل نیست و قابل گفتگو و مفاهمه است اما این قراردادها منافع ملی ایران را تضمین و رعایت کرده است.
بیژن نامدار زنگنه در ادامه نشست خبری افزود: ملاک وزارت نفت در قراردادهای نفتی مصوبه مهر ماه هیئت دولت است اما با قراردادهای جدید هیچ قراردادی منعقد نشده است و وقتی چیزی منعقد نشده چگونه عده ای دنبال لغو آن هستند؟
وی با اشاره به قراردادهای نفتی منعقده در دوران وزارت قبلی خود افزود: از آن زمان تنها 5 قرارداد نفتی با شرکتهای ایرانی و چینی در زمان ریاست جمهوری آقای احمدی نژاد منعقد شده است که شامل قراردادهای میادین یاران شمالی و جنوبی، آزادگان شمالی و جنوبی و آذر است و از آن زمان هیچ قرارداد نفتی دیگری با کشورهای خارجی منعقد نشده است.
زنگنه با بیان اینکه از صحبت و نقد استقبال می کنیم و معتقدیم هر مصنوع بشری نواقصی دارد که قابل بررسی و اصلاح است گفت: در این زمینه لج بازی نمی کنیم و حاضریم با کسانیکه من را مقام مشروع و قانونی وزارت نفت می دانند مذاکره کنیم اما برخی اساسا مشروعیتی برای من قائل نیستند.
وی با اشاره به مباحثات خود با احمد توکلی نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: آقای توکلی با من مخالف است و موقع رای اعتماد هم با من مخالف بود اما فردی محترم است و ما چند جلسه با هم بحث کردیم و نقاط ابهام آن قرارداد را توضیح دادم و اشکالات وی را وارد دانستم.
وی افزود: امام راحل به زوجهایی که عقد آنها را جاری می کرد یک توصیه سه کلمه ای داشت که می فرمود بروید با هم بسازید و این به معنای آن بود که با هم تعامل و مدارا کنید و تعبیر رهبر معظم انقلاب از همدلی و همزبانی همین است و ما باید در امور سیاسی هم با هم مدارا کنیم و با وجود اختلاف نظر، به هم حسن نظر داشته باشیم.
وزیر نفت، مفاد قراردادهای جدید نفتی را در چهار چوب قوانین برنامه های چهارم و پنجم توسعه دانست که مجلس شورای اسلامی دو بار آن را تصویب کرده و دو بار هم به تایید شورای نگهبان قانون اساسی رسیده است و افزود: انتقادی که مخالفان می کنند این است که این مدلها، سقف باز (اوپن کپکس) است درحالیکه هر 5 قرارداد نفتی زمان آقای احمدی نژاد هم سقف باز بود که البته من با این قراردادها موافق هستم.
وی افزود: قراردادهای پی اس (اشتراک در تولید) یا پروداکشن شیرینگ هم در همان زمان با هند در حال انعقاد بود که من با آن مخالفت کردم و جلوی آن را گرفتم.
زنگنه با اشاره به ارسال نامه ای به رئیس سازمان صدا و سیما درخصوص برگزاری مناظره در تلویزیون با موضوع قراردادهای نفتی گفت: این مصوبه 11 ماده بیشتر ندارد و ما حاضریم به صورت دقیق و جزیی روی همه این مباحث وارد شده و مذاکره کنیم.
وی افزود: این قراردادها دو تفاوت و تغییر با قراردادهای بیع متقابل دارد اول اینکه موضوع اکتشاف که کار پر ریسک و پر خطری است و توسعه میدان را که کار پر درآمدی است با هم پیوند داده است چراکه قبلا یک شرکت خارجی باید با هزینه خود اکتشاف می کرد و اگر به نتیجه می رسید باز هم باید برای بهره برداری به مناقصه می رفت که عملا اشتیاقی به اکتشاف نشان نمی داد.
زنگنه افزود: دومین تفاوت این قراردادهای جدید با مدل قراردادهای قدیمی این است که قبلا ممکن بود شرکتی بعد از تحویل یک میدان و اتفاقاتی نظیر دوپینگ بویژه در پروژه های ازدیاد برداشت ، تمام پول قرارداد را می گرفت و می رفت و میدان را با همه مشکلات به ما تحویل می داد درحالیکه در مدل جدید قراردادها، آن شرکت موظف به تامین مستمر تولید است و اگر تولید افت کند درآمد آن شرکت هم افت می کند.
وی تاکید کرد: ما به هیچ وجه مالکیت مخزن را به شرکتهای خارجی واگذار نمی کنیم.
وزیر نفت با اشاره به تجمع چند روز قبل دانشجویان در اعتراض به این قراردادها که با دخالت نیروی انتظامی خاتمه یافت گفت: دانشجویان فرزندان این آب و خاک هستند و من حتی در صبح روز یاد شده در جلسه مدیران تاکید کردم معاون حقوقی وزارت نفت به اتفاق معاون حقوقی شرکت ملی نفت با نمایندگان دانشجویان مذاکره و آنها را قانع کنند اما برخوردی که در ادامه شد، ناشی از این بود که نیروهای انتظامی و امنیتی به وظایف ذاتی خود عمل کردند و ما دخالتی در آن نداشتیم.
زنگنه همچنین با اشاره به اینکه هر کاری من کردم با مخالفت اولیه روبرو شد اما بعدا از آن استقبال کردند گفت: زمانی که پترو پارس را شکل دادم مرا تا لب زندان هم بردند و گفتند مگر یک شرکت با سرمایه محدود می شود طرح های عظیم اجرا کند که هرچه من توضیح دادم این شرکت مغز افزار است و سرمایه اصلی آن دانش است قاضی نمی پذیرفت اما امروز همه از شرکتهای دانش بنیان سخن می گویند.
وی افزود: روزی هم شرکت مپنا را در وزارت نیرو راه اندازی کردم که به خاطر آن مرا تا جاهای بد هم بردند اما الان همه می گویند مپنا را ما راه انداختیم.
زنگنه افزود: حالا هم که می گوییم یک شرکت اکتشاف و استخراج (E&P) در ایران راه بیاندازیم همه می گویند کار درستی نیست درحالیکه من هیچ افتخاری بجز نوکری جمهوری اسلامی ندارم و در مقابل عزت این انقلاب، هیچ حزب و گروه و جناح و چیزی ندارم.
وی همچنین در پاسخ به سوالی گفت: تاکنون پیش نویسهای زیادی از مدل جدید قراردادهای نفتی منتشر شده که مورد تایید ما نیست چون هنوز پیش نویس نهایی آماده نشده است.
وی افزود: تنها نقد جدی که به قراردادهای نفتی وارد شده این است که مدت قراردادها طولانی است.
زنگنه همچنین پیش نویس قراردادها را غیر محرمانه دانست و گفت: طبق قوانین کشوری، قراردادهای نفتی و مفاد آنها محرمانه هستند و اگر قراردادی منعقد شود نمی توان مفاد آن را افشا کرد اما منعی در انتشار پیش نویس (درفت) قراردادها نیست.
وزیر نفت همچنین تشابه با قرادادهای نفتی برخی کشورها را نقطه ضعف قراردادها ندانست و گفت: البته قراردادهای نفتی عراق که عده ای معتقدند قراردادهای نفتی ما به آنها شبیه است را من ندیده ام و هنوز به ما نداده اند اما حتی تشابه به آن هم چیز بدی نیست چراکه عراق که من معتقدم قراردادهای خود را از مدل ما بهره گرفته با همین قراردادها توانست در شهریور امسال بیش از 4 میلیون و 300 هزار بشکه نفت در روز تولید کند درحالیکه در زمان حکومت صدام نتوانسته بود بیش از 3.3 میلیون بشکه تولید کند.
وی همچنین در ادامه درخصوص خصوصی سازی صنعت بالادستی گفت: نمی توانیم بالادست نفت را خصوصی کنیم چراکه مخالف اصل 44 قانون اساسی است اما رهبری در ابلاغ سیاستهای اصل 44 قانون اساسی فرموده اند شرکتهای ایرانی برای اکتشاف و تولید نفت بدون انتقال مالکیت ایجاد شده و فعالیت کنند.
*وزارت نفت موافق جمع آوری سامانه کارت سوخت است
وزیر نفت گفت: این وزارتخانه موافق ادامه کار سامانه کارت سوخت برای عرضه بنزین نیست اما موضوع باید در نهایت در دولت مطرح و تصویب شود.
بیژن نامدار زنگنه در ادامه نشست خبری افزود: در هیئت دولت عده ای از دستگاهها موافق باقی ماندن این سامانه هستند و معتقدند این سامانه اطلاعات خوبی تولید می کند اما نظر ما این است که این اطلاعات که در 8 یا 9 سال گذشته ایجاد شده استفاده چندانی نداشته است.
وی همچنین با اشاره به محاسن این سامانه در کنترل مصرف گازوییل گفت: البته ما اعتقاد داریم گازوییل باید همچنان با کارت سهمیه عرضه شود.
وی عرضه بنزین با کارت و طرح این موضوع که اگر فردی با کارت جایگاه دار بنزین زد باید هزینه بیشتری بپردازد را موجب چند نرخی شدن بنزین و زمینه ایجاد فساد دانست و گفت: ما معتقدیم هرجا چند نرخی باشد فساد بوجود می آید ضمن اینکه از آنجا که سامانه سوخت با سهمیه کار می کند ما باید ماهانه یک سهمیه صوری در کارتها شارژ کنیم.
وزیر نفت افزود: قرار است موضوع از دولت استمزاج شود و به همین دلیل موضوع را به معاون اول رئیس جمهور ارجاع داده ایم تا در هیئت دولت مطرح و بررسی شود.
زنگنه در ادامه نشست خبری در باره افزایش تولید ایران در روزهای بعد از برجام گفت: عمده افزایش تولید ما از خشکی بده چرا که بازگشت به تولید قبلی در دریا سخت تر است ضمن اینکه هنوز یخ های عمیق تحریمها کاملا آب نشده و با اینکه ما مشتری برای خرید داریم اما بخاطر احتیاط برخی بیمه ها و بانکها ، این کار سرعت لازم را نداشته که ما امیدواریم بزودی این مشکلات مرتفع شود و از اواسط فوریه تولید جدید ایران هم به فروش برسد.
زنگنه همچنین از برگزاری چند مناقصه نفتی در اوایل سال آینده خبر داد و گفت: این قراردادها برای توسعه 15 تا 16 میدان مشترک نفتی است که برای ایران حیاتی هستند و اینکه گفته می شود لغو کنفرانس رونمایی از قراردادهای نفتی در لندن بدلیل برخی مسایل بوده صحت ندارد بلکه دلیل واقعی این بود که کنفرانس لندن بخاطر اینکه بخش خصوصی ایران نمی توانست ویزای انگلیس را در زمان برگزاری کنفرانس که اسفند ماه بود تهیه کند لغو شد.
*درباره کرسنت بزودی صحبت می کنم
وزیر نفت گفت: بزودی در حد مقدورات قانونی درباره موضوع قرارداد فروش گاز به امارات متحده عربی که به قرارداد کرسنت معروف شده است سخن خواهم گفت.
بیژن نامدار زنگنه در ادامه نشست خبری با خبرنگاران گفت: بزودی در جمعی محدود تر درباره ابعاد این قرارداد و مباحث طراف آن صحبت می کنم اما نمی دانم که این مصاحبه قبل از انتخابات باشد یا بعد از آن.
وی افزود: شورای عالی امنیت ملی ایران زیر نظر رهبر معظم انقلاب اسلامی بالاترین رکن تصمیم گیری در مسایل مختلف است و اینکه فردی مصاحبه بگذارد و بگوید برخلاف مصوبه این شورا مصاحبه گذاشته ام افتخار نیست.
زنگنه افزود: من به عنوان وزیر این کشور وظیفه دارم مصالح کشور را حفظ کنم و بحث راجع به این موضوع خلاف امنیت و منافع ملی است.
وی گفت: آن سوی این قرارداد یک فرد پر رو است که همه این حرف ها را سند می کند و روی میز داوری می گذارد و درحالیکه قبل از این مصاحبه مدعی خسارت 38 میلیارد دلاری بود الان مدعی شده 50 میلیارد دلار خسارت دیده است درحالیکه خسارت واقعی این فرد (شاهزاده اماراتی مالک شرکت کرسنت) 500 میلیون دلار هم نیست.
وی افزود: به من توجه نکنید اما خواهش می کنم به منافع ملی توجه کنید چراکه ما در دعوایی بین المللی هستیم.
زنگنه همچنین در ادامه درخصوص دعوای گازی با ترکیه گفت: در این قراردادهای گازی چون نمی توان قیمت گاز را نهایی کرد، چنین تغییر و تحولاتی موضوعی طبیعی است و نباید از آن به دشمنی طرف مقابل تعبیر کرد.
وی افزود: دو طرف طبق قرارداد اجازه دارند که تقاضای تجدید نظر در قیمت را کنند که طرف ترک تاکنون دو بار در این موضوع درخواست تجدید نظر کرده است که یک بار در زمان قبل از وزارت من 12 درصد در قیمت گاز تخفیف گرفته بود.
وزیر نفت افزود: طرف ترک یک بار هم در سال 91 تقاضای تخفیف 25 درصدی گازبها بدلیل کیفیت پایین گاز رسانی را کرد که از آنجا که مذاکرات سیاسی مقامات ارشد دو کشور هم به نتیجه نرسید به داوری رفتیم و داوری رای به تخفیف 13 درصدی با 60 روز مهلت مذاکره داد که الان در این دوره هستیم ضمن اینکه ما به آنها پیشنهاد دادیم که قیمت گاز ما مطابق روسیه باشد که آنها نپذیرفتند.
زنگنه همچنین درخصوص سواپ نفت هم گفت: سواپ نفت با ایران برای همه کشورها باز است و مشکلی نداریم اما باید برای سواپ مذاکره کنیم و به توافق برسیم.
وی همچنین درباره احتمال مذاکره با عربستان درخصوص بهای نفت هم گفت: ایران از هرگونه مذاکره با اعضای اوپک از جمله عربستان سعودی استقبال می کند.
وی درخصوص برنامه وزارت نفت برای رونق پتروشیمیها هم گفت: برنامه مدون ما تلاش در جذب سرمایه گذاری و فناوری خارجی و تامین پایدار خوراک پتروشیمی هاست و به همین دلیل و برای جوانگرایی بیشتر، مدیرعامل این شرکت را تغییر دادیم تا کار با سرعت بیشتری جلو برود.
وی همچنین درخصوص قیمت جهانی نفت گفت: باید اراده سیاسی باشد تا قیمت نفت بالا رود اما متاسفانه برخی کشورها با ایران دشمنی می کنند. البته ما به نخوردن و سخت زندگی کردن عادت داریم اما تحمل این وضعیت برای خود آنها سخت تر است.
وی افزود: اینکه عده ای من را مسئول این کاهش قیمت می دانند جالب است چراکه اگر من این قدر قدرت دارم که رشد اقتصادی چین و آمریکا را مختل کنم پس خیلی قوی هستم و البته من هنوز دچار این توهم نشده ام.
زنگنه همچنین درخصوص مطالبات ایران از شرکتهای نفتی گفت: ما مبالغی پول از شرکتهای شل، ساراس و هلنیک یونان طلب داریم که بانک مرکزی پیگیر مطالبات وزارت نفت است و وصول بقیه مطالباتمان در جریان است اما یونان بدلیل مسایل و مشکلات مالی قارد به پرداخت بدهی خود نبود که در سفر اخیر هیئت یونانی مقرر شد 4 میلیارد دلار بدهی این کشور تقسیط شود.